Закарпатський обласний військовий комісар розповів про особливості цьогорічного призову

Переглядаючи у Всесвітній мережі інформацію щодо весняного призову, був дещо здивований заголовками повідомлень інформаційних агенції: «Весняний призов обмежить випускникам шкіл можливість вступу», «Через Євро-2012 змінять весняний призов до армії», «Міноборони скасувало весняний призов в армію». Знаю, що такого, в принципі не може бути, тож вирішив все з’ясувати, як кажуть, з компетентних джерел.

Закарпатський обласний військовий комісар розповів про особливості цьогорічного призову

Мій співрозмовник – Закарпатський обласний військовий комісар полковник Іван Васильцюн відразу зголосився допомогти та розвіяти новітні міфи призову «Весна-2012».

– Іване Петровичу, чи справді скасовано весняний призов?

Як це скасовано! Чому я про це нічого не знаю? (сміється – авт.) Насправді, весняний призов відбуватиметься згідно з Указом Президента України від 31.10.11 № 1009/2011 “Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення у запас військовослужбовців у 2012 році” з 1 квітня по 30 травня – ніяких змін у цих датах не відбулося.

– А звідки ж тоді взялися такі заголовки, як-от: «Міноборони скасувало весняний призов в армію», «Весняний призов обмежить випускникам шкіл можливість вступу»?

Відверто кажучи, не розумію. Можливо таким чином журналісти хочуть якнайшвидше побачити нашу армію професійною, але на сьогодні строкову військову службу у Збройних Силах України ніхто не відміняв.

Але ж диму без вогню не буває?

Згоден з вами, дозвольте внести ясність. Справа в тому, що, як ви знаєте, в нашій країні влітку відбудеться фінальна частина Чемпіонату Європи з футболу. Комплекс заходів з підготовки до неї передбачає завершення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-II ступеня акредитації на місяць раніше, у травні.

– Зрозумів, відповідно до зазначеного Указу випускники підпадають призову на строкову військову службу. Чи не так?

Формально, так. Однак батькам слід знати, що в оборонному відомстві розроблені певні керівні документи, якими ця, виняткова, ситуація дещо скорегована.

Як саме?

На початку березня Міністр оборони України Дмитро Саламатін доручив розробити правовий механізм, аби юнаки мали можливість спокійно готуватися до вступу у вищі навчальні заклади. Хочу наголосити на тому, що мова йде лише про тих школярів, які народились в грудні 1993 року та в період з 1 січня по 31 травня 1994 року, і, в цьому році закінчують навчання у вище названих навчальних закладах.

Тобто їм служба в армії не «світить»?

Не зовсім так. Їх не залучатимуть до комплектування команд саме під час весняного призову. Таким чином ми збережемо право випускників штурмувати освітні висоти без порушення чинного законодавства, ніхто не позбавлятиме їх цього права: хто з них вступить до вишів, матимуть відстрочку на період навчання, а хто ні – проходитимуть медичні комісії вже восени, під час яких визначатиметься їх придатність до військової служби.

– Чи викликатимуть їх в квітні-травні до військкоматів?

Згідно з розпорядженням начальника Генерального штабу Збройних сил України, щодо зазначеної категорії призовників, які придатні до військової служби за станом здоров’я, членам районних (міських) призовних рекомендовано приймати рішення про їх придатність до військової служби на підставі особових справ за результатами приписки та без проходження медичного огляду. Тобто навесні до військкоматів їх рекомендовано не викликати.

– А якщо випускник виявить бажання піти на строкову службу. Він матиме таку можливість?

У разі особистого бажання бути призваними на строкову військову службу призовник повинен подати письмову заяву про його призив, і таких призовників включатимуть до планів призову та залучатимуть на комплектування команд, але тільки за умов відсутності обмежень за станом здоров’я та високими морально-діловими якостями.

Ми говорили про юнаків 1993-1994 року народження, а як виглядає ситуація зі старшими?

Юнаків старших років народження, які користуються відстрочкою від призову для продовження навчання до червня 2012 року включно та в цьому році закінчують навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах до планів призову весною 2012 року також не включатимуть.

На вашу думку, такі особливості призову напередодні Євро-2012 якимось чином можуть вплинути на хід проведення призовної кампанії?

Цієї весни до війська ми маємо призвати майже 700 закарпатців. Загалом на призовну комісію підлягатимуть виклику понад 10 тисяч осіб, вважаю що військовий комісаріат впорається з поставленим завданням та відправить до війська заплановану кількість призовників, які достойно продовжать кращі традиції своїх попередників

– Дякую за ґрунтовні відповіді.

Від автора. Отже, весняному призову в зв’язку з проведенням Євро-2012 нічого не загрожує, а сенсаційність заголовків можна пояснити благими намірами журналістів, які інколи здатні видати бажане за дійсне тим самим створивши певну соціальну напругу.

Підполковник Віталій Іванов. Фото автора

15 березня 2012р.

Теги: призов, комісар, військова служба

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини