Енергоаудит шкіл Ужгородського району засвідчив про значні втрати тепла

У рамках семінару директорів загальноосвітніх шкіл Ужгородського району відбулася презентація результатів енергоаудиту, проведеного в Середнянській, Коритнянській та Есенській школах району.

Енергоаудит шкіл Ужгородського району засвідчив про значні втрати тепла

Покращуючи енергоефективність школи, економимо природні ресурси і бюджетні кошти, створюємо комфортні умови для навчання, покращуємо довкілля і зменшуємо газову залежність. Саме про це йшлося у Середнянській школі в під час семінару-практикуму директорів шкіл Ужгородського району. Під час заходу представили результати енергоаудитів, проведених на початку цього року у трьох пілотних школах проекту «Школи крокують до енергозбереження», що реалізовується за підтримки Швейцарської Конфедерації. Відкриваючи презентацію основних результатів енергетичного аудиту шкіл, Леся Лойко, керівник ГО «ФОРЗА», зауважила, що аудит був здійснений відібраною на конкурсній основі ліцензованою компанією БТС Інжиніринг (м.Рівне), представник якої прибув спеціально для представлення результатів роботи керівництву шкіл та районного відділу освіти.

Оскільки енергоаудит проводився з допомогою тепловізора, вдалося дослідити і виявити джерела втрати тепла та електроенергії до найменших щілин і деталей. Серед найбільш типових недоліків енергозбереження у обстежених школах - ізоляція вікон та дверей, відсутність зарадіаторних екранів, які відбивають тепло від стін будівель а відтак перешкоджають втратам тепла через стіни, пошкодження зовнішньої штукатурки стін і фундаментів та їх замокання через відсутність систем водовідведення, неналежна теплоізоляція горищ, застарілі освітлювальні прилади, що не дають достатньо світла, але споживають багато енергії, оскільки оснащені звичайними лампочками. Щодо недоліків власне у системі теплопостачання, основними є замуленість труб та старих радіаторів через відсутність систем доочищення води, обладнання не відповідає необхідним параметрам для нормальної циркуляції тепла (невідповідна потужність насосів), відсутні вузли регулювання споживання тепла.

Усі ці недоліки можна усунути, оскільки втрати тепла щороку призводять до фінансових перевитрат, а покращення роботи систем опалення та освітлення, яке передбачає певні інвестиції, дозволить ці перевитрати усунути, при цьому термін окупності інвестицій у енергоефективні заходи, за підрахунками спеціалістів БТС Інжиніринга, складає 4,8 років. Окремі енергозберігаючі заходи, такі як теплоізоляція дверей та вікон або ж встановлення зарадіаторних екранів чи заміна звичайних лампочок на енергоефективні можуть бути виконані своїми силами або ж з залученням волонтерів, заощадження тепла у такому разі становитиме до 13%, до 9% за рахунок радіаторних екранів та 4% - теплоізоляція вікон і дверей, а заощадження електроенергії за рахунок заміни лампочок на енергоощадні – до 5%.

Інформація, отримана в ході енергоаудиту вражає, до прикладу, в одній з шкіл, де було проведено обстеження підрахунки демонструють щорічні втрати енергоресурсів на суму 40 тис. гривень, з яких понад 86% є втрати ресурсів на теплозбереження. За умови інвестицій в енергозберігаючі заходи розміром 193 тис. гривень, їх термін окупності в такому разі складе 4,8 роки, після чого щороку бюджет економитиме 40 тисяч гривень. І такі перевитрати енергоносіїв тягнуть за собою не тільки їх нераціональне використання , але й щорічні втрати бюджету. Впровадження рекомендованих енергозберігаючих заходів в цій школі дозволить зекономити не тільки кошти але і до 15% електроенергії та 24% природного газу. Ця проста арифметика говорить про те, що бюджетним установам варто якнайшвидше вживати заходів щодо енергоефективності, починаючи з проведення енергоаудиту, він професійно виявитьнедоліки і фінансові втрати (які в масштабах країни складають астрономічні суми) та фахово визначить головні напрямки покращення енергоефективності і надасть комплекс організаційних та технічних рекомендацій для зменшення споживання тепла, води та електроенергії.

Під час обговорення презентації Михайло Тарахонич, директор Коритнянської ЗОШ, поінформував присутніх колег, що не чекаючи офіційного звіту енергоаудитора в школі вже скористались його рекомендаціями, наданими під час енергообстеження та частково усунули виявлені проблеми в системі опалення і забезпечили тепло в проблемних класах. 

Ознайомитися з презентацією результатів енергоаудиту можна на сайті ГО ФОРЗА www.forza.org.ua в розділі «Документи, публікації, звіти».

07 березня 2012р.

Теги: енергоаудит, тепло, теплозбереження

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини