На Закарпатті пройшли тижні знань безпеки життєдіяльності

Неповнолітні – найменш захищена категорія населення, яка потребує особливої уваги з боку дорослих. Тому вже традиційно, котрий рік поспіль, працівники Територіального управління МНС в Закарпатській області та Управління Держтехногенбезпеки краю спільно з управлінням освіти і науки облдержадміністрації проводять Тижні знань з основ безпеки життєдіяльності населення, метою яких є зменшення травматизму та загибелі дітей.

На Закарпатті пройшли тижні знань безпеки життєдіяльності

Цей рік не став винятком, адже проблема дитячого травматизму завжди актуальна. З початку 2012-го ця тема набула особливої гостроти. В Україні склалася критична ситуація щодо загибелі та травмування підростаючого покоління на пожежах та інших надзвичайних ситуаціях. Так, лише за січень 2012 року в державі виникло більше чотирьох тисяч пожеж, під час яких загинуло 13 дітей. На жаль, серед них є й дитина з Рахівського району нашої області. Ще 16 українських діточок отримали травми та опіки під час вогняного лиха.

За правило, такі трагедії з неповнолітніми стаються тоді, коли через брак нагляду з боку дорослих діти залишаються наодинці. Не завжди хлопчики та дівчата знають або ж дотримуються правил особистої безпеки та вміють застосовувати їх на практиці. Тому рятувальники спільно з освітянами значну увагу приділяють підготовці молоді в питаннях безпечної життєдіяльності. Як зазначив начальник Територіального управління МНС у Закарпатській області Антон Зелінський, лише спільними зусиллями можна досягти бажаних результатів. Навчаючи дітей правилам безпечної поведінки в оточуючому середовищі рятувальники МНС разом з педагогами закладають надійний фундамент знань у молоді на майбутнє. А увагу підростаючого покоління до безпечної життєдіяльності можна привернути шляхом застосування різноманітних навчальних форм.

Так, упродовж цієї акції, яка тривала з 20 по 27 лютого, закарпатські рятувальники побували у 14 дошкільних та 39 загальноосвітніх навчальних закладах області. Окрім цього в оперативно-рятувальних підрозділах регіону для дітей різного віку було організовано та проведено 13 екскурсій.

У кожному навчальному закладі тиждень знань безпечної життєдіяльності проходив по-своєму, із урахуванням різних вікових груп дітей. Програма проведення занять різноманітна, на уроках дітлахів навчали правилам відпочинку на водоймах, під час прогулянок в лісі, грози, сильного вітру та шквалів. Особливо еменесівці наголошували на правилах поведінки з вогнем.

Щоб ці заходи були дієвими та цікавими, кожен викладач вибирав довільну форму їх проведення. Уроки з безпечної життєдіяльності проводилися у формі розповідей, пізнавальних та рольових ігор, вікторин на різну тематику. Учні мали змогу відвідати пожежно-рятувальні підрозділи, знайомитися з рятувальним обладнанням та спорядженням. Залучення дітей до участі у різних конкурсах допомогло більш чітко пояснити їм  необхідність дотримання правил поведінки у різних життєвих ситуаціях. Не залишилися поза увагою й батьки, з якими рятувальники зустрічалися на спільних зборах, де ознайомлювали останніх з випадками загибелі та травмування дітей та розповідали про правила безпечної поведінки (усього проведено 14 зустрічей).

Приміром, для вихованців Великобичківської школи-інтернат, що на Рахівщині, були проведені практичні заняття щодо евакуації учнів з будівлі навчального закладу на випадок пожежі.

Не оминули працівники пожежно-рятувальної служби й загальноосвітнього навчального закладу в селі Сторожниця Ужгородського району, де учням розповіли про небезпеку вогняного лиха та виклали основні вимоги правил безпечної життєдіяльності. Далі працівники оперативно-рятувальної служби обласного центру ознайомили малечу з пожежно-технічним обладнанням та спорядженням пожежника-рятувальника, тактико-технічними характеристиками пожежного автомобіля та здійснили показові виступи перед учнями.

А на екскурсію до Свалявського гарнізону навідалися семикласники місцевої гімназії, де вони могли ознайомитися з пожежно-технічним обладнанням рятувальників. Окрім цього вогнеборці в ігровій формі провели опитування неповнолітніх гостей щодо знань основ безпеки життєдіяльності та розповіли про правила безпечної поведінки при виникненні всіляких надзвичайних ситуацій. На завершення зустрічі гімназисти мали можливість посидіти за кермом спецавтомобіля та позмагатися у вправності одягання протигазів, захисних костюмів. Учні охоче спілкувалися з рятувальниками та фотографувалися на згадку.

У Територіальному управлінні МНС у Закарпатській області вважають, що проведення роз’яснювальної роботи серед дітей та батьків у майбутньому знизить кількість травмувань та загибелі дітей під час виникнення різного роду надзвичайних ситуацій чи пожеж та дозволить виховати у них культуру безпечної поведінки, - повідомили Закарпаття онлайн з Територіального управління МНС у Закарпатській області.

01 березня 2012р.

Теги: МНС, безпека життєдіяльності

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини