Апеляційним судом Закарпатської області скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб

27 лютого в прокуратурі Закарпатської області відбулася колегія, на якій йшлося про стан підтримання прокурорами державного обвинувачення в судах.

Апеляційним судом Закарпатської області скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб

Як розповів на колегії заступник прокурора області Михайло Хиля протягом 2011 року державними обвинувачами прокуратури області прийнято участь у судовому розгляді 6642 кримінальних справ, в тому числі 2519 справ – з постановленням вироків. Особисто міськрайпрокурорами  підтримано державне обвинувачення у 311 кримінальних справах.

Відкриваючи засідання колегії прокурор області дав принципову оцінку результатам роботи із зазначених питань, зокрема при додержанні конституційних прав громадян під час кримінального переслідування. Анатолій Леонідович зажадав від підлеглих прокурорів вжиття заходів щодо підвищення якості підтримання державного обвинувачення в судах. Підкреслив, що над вирішенням наявних проблемних питань правоохоронні органи повинні плідно працювати, а велика відповідальність за отримання позитивних кінцевих результатів роботи лежить на кожному працівникові.

Учасники колегії зупинилися на деяких прорахунках та недоліках на цьому напрямку прокурорської роботи, зокрема акцентувалася увага на неповному вивченню деякими прокурорами кримінальних справ перед направленням їх до суду.
Наголошувалося на засіданні колегії і на  необхідності підвищення якості підтримання державного обвинувачення, тобто сприяння у постановленні судом законних і обґрунтованих рішень. Були зауваження прокурорам і щодо недостатнього апеляційного реагування на незаконні судові рішення. Також прокурор наголошував на  тому, що треба  при визначенні міри покарання  брати  до уваги  думку потерпілих. Йшлося і про причини судової тяганини та про шляхи її усунення.

Апеляційним судом області розглянуто 611 кримінальних справ з прийняттям рішення по суті, в тому числі 22 справи – з постановленням вироків. Так, протягом 2011 року в апеляційному порядку скасовано та змінено вироки стосовно 254 осіб, в тому числі щодо 215 осіб – за апеляціями прокурорів.  

Водночас, поряд з позитивними напрацюваннями в діяльності прокурорів з питань організації підтримання державного обвинувачення ще залишилася кілька проблемних питань, які потребують принципового прокурорського реагування та першочергового вирішення.

Потребує покращення і робота щодо сприяння судам в оперативному здійсненні правосуддя та усунення причин судової тяганини. Завдяки вжитим заходам дещо вдалось покращити ситуацію в оперативності судового розгляду.  Разом з тим, деяким прокурорам районів, де у провадженні судів перебуває найбільша кількість кримінальних справ, не розглянутих понад 6 місяців, 1 та 2 років, на колегії наказали вжити додаткових заходів щодо сприяння їх розгляду у розумні строки.

Також обговорено стан роботи з розгляду і вирішення звернень та особистого прийому громадян. З доповіддю щодо цього питання виступив заступник прокурора області Іван Русин.

Колегією відзначено, що органами прокуратури вжито ряд заходів з удосконалення діяльності у цьому напрямку.  Так, у 2011 році до прокуратури області звернулося із заявами та скаргами понад 10 тисяч громадян. З них, 7371 звернення, або 73% вирішено по суті. За результатами розгляду звернень громадян органами прокуратури області у 2011 році порушено 18 кримінальних справ, внесено 56 приписів і подань, притягнуто 25 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування до дисциплінарної відповідальності. 

Разом з цим не повною мірою забезпечено виконання вимог щодо якісного та своєчасного вирішення звернень. Не завжди належним чином вивчаються причини, які породжують скарги громадян. Потребує поліпшення організація особистого прийому громадян.

У зв’язку з наявними недоліками у роботі по питаннях, які були предметом обговорення розширеного засідання колегії були заслухані звіти окремих прокурорів міст та районів.

За напрямками прокурорської діяльності найбільше звернень (3141) вирішено з питань правозахисної діяльності, які переважно стосуються захисту конституційних прав і свобод громадян, з яких кожне восьме з питань оплати праці та кожне шосте про соціальний захист пільговиків. Понад 450  звернень стосувалися земельних правопорушень.

З метою подальшого удосконалення роботи по обговорених питаннях колегією розроблені заходи, які прийняті до виконання, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.
 

28 лютого 2012р.

Теги: прокуратура, апеляція, обвинувачення

Коментарі

ЛАСЛО 2012-02-28 / 21:52:18
СЛЕДОВАЛО БЫ ПРОКУРАТУРЕ ОБРАТИТЬ ВНИМАНИЕ НА МЕНТОВСКОЙ БЕСПРЕДЕЛ. А ТО В УБЕЗ СОВСЕМ ЗАРВАЛИСЬ. ЕСЛИ НЕ ПЛОТИШ ЗА КРЫШУ ТО ШЮТ КРИМИНАЛ ИЗ ВОЗДУХА , А ТЫ ПОТОМ ДОКАЗЫВАЙ ЧТО НЕ ВЕРБЛЮД. ЕСЛИ БЫ ЗДЕСЬ НАВЕЛИ ПОРЯДОК ТО ЛЮДИ СКАЗАЛИ Б СПАСИБО.

правда 2012-02-28 / 16:37:26
про Виноградівський рн суд коли почуемо .Там справ таких ..........................

закон 2012-02-28 / 14:51:41
Суддів на мило.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини