Закарпатські цигани роблять бізнес на дітях (ВІДЕО)

В Україні багато сімей наважуються на народження дитини головним чином заради грошей. Про це говорять представники соцслужб та дільничні педіатри. Під час виїздів вони нерідко бачать – в квартирі багатодітної сім'ї немає ні дитячого харчування, ні іграшок, ні памперсів, зате всюди порожні пляшки з-під алкоголю. І батьки можуть собі це дозволити – адже допомогу отримують кожен місяць.

Закарпатські цигани роблять бізнес на дітях (ВІДЕО)

Зараз на першу дитину передбачено двадцять шість тисяч гривень, на другу - п'ятдесят три, на третю і кожну наступну - сто сім тисяч. Як захистити малюків від недбайливих тат і мам – матеріал Максима Урлапова.

Закарпаття. Дитяче відділення Виноградівської лікарні. У цій палаті ті, кого залишили цигани. Ось ці хлопчики – інваліди з народження. Лікарі розповідають – роми і не вміють і не хочуть виховувати хворих малюків. Місяцями не відвідуючи їх тут – цигани все ж продовжують отримувати "дитячу" допомогу. Щоб позбавити їх такої статті доходів, спочатку потрібно позбавити батьківських прав.

Лідія Киретів, завідуюча дитячим відділенням Виноградівської лікарні:

Не всі роми, звичайно, не всі - але п'ятдесят процентів ромів народжують лише задля грошей - так і в нас кажуть, що діти на гроші. Одна циганка сказала - Мене буде залишати чоловік - То чому?, кажу - Тому що в нас немає бізнеса - Та якого? - Бо я не можу мати дітей і в нас не буде бізнесу.

А в місцевому пологовому будинку для ромів довелося виділити цілий поверх. Адже кожна четверта породілля тут – циганка. Наймолодшій, розповідають акушери, було дванадцять років.

Ольга Сіладі, завідуюча пологовим відділенням Виноградівського пологового будинку:

Один рік було таке, що народжувала мама, дочка і приходила бабця, яка теж була вагітна. Но...

Недалеко від пологового будинку – в Виноградові – циганський табір. Напівзруйновані будинки, навколо граються малюки. У сім'ях не рідкість по шість-сім дітей. Ця жінка народила поки чотирьох, каже – ледве може і їх прогодувати.

Вона отримує тисячу двісті гривень на місяць соцдопомоги на дворічного сина. На них годує всю сім'ю. Так само чинять і цигани ось в цьому селищі – недалеко від Києва.

Дитяча допомога – це єдине джерело доходів для сім'ї, яка живе в цьому будинку. Нещодавно тут народилася четверта дитина, а це ще сто тисяч гривень допомоги від держави.

- Голі-босі не ходять, з голоду не помирають. Щас коляска стоять дві-три тисячі - а ви йдіть купіть. Зараз памперси - сто вісімдесят-двісті, і викінь їх..

Дитячі гроші в цій сім'ї нерідко витрачають на алкоголь, стверджує лікар місцевої амбулаторії. А про елементарні санітарні умови тут і говорити не доводиться.

Вадим Сухомлин, головний лікар амбулаторії села Пилиповичі Київської області:

Дитина знаходиться в недоглянутому стані - не має навіть того, що потрібно - засобів догляду - пелушки ті самі, памперси.

А ось це вже випадок, який стався в українській родині – в місті Авдіївка Донецької області. У місцеву лікарню надійшло повідомлення – чотиримісячну дівчинку кинула головою об підлогу її власна мати. Це сталося під час п'яної сварки з чоловіком.

Тетяна Брожик, завідуюча відділенням Авдіївської міськлікарні:

– Дитині поставили діагноз: черепно-мозкова травма, тріщина правої тім'яної кістки, забій м'яких тканин. Запропоновано госпіталізацію в нейрохірургічному відділенні.

–Там не дуже страшно – просто тріщина в черепі.

Так вважає батько дівчинки. А матері загрожує відповідальність за умисне завдання тяжких тілесних ушкоджень. Зараз вона на підписці про невиїзд. У цій родині – четверо малолітніх дітей. Батьки ніде не працюють. Живуть на дитячу допомогу.

– Концерти в 3 ночі, постійно крики, діти плачуть.

До частих святкувань ночами звикли і мешканці ось цього гуртожитку в місті Рівному. Днями - не витримали - викликали міліцію. Те, що було за дверима, шокувало всіх – чотиримісячний малюк ридав від високої температури, решта дітей двох, чотирьох і п'яти років сиділи голі й голодні.

Андрій Мищеня - начальник рівненської служби у справах дітей:

Мама була в такому стані, що на ранок вона і не знала, де поділися її діти. Продуктів в хаті не було, це при тому, що сума допомоги, яку вони отримують на дітей - близько 4 тисяч гривень.

Великі суми допомоги при народженні дитини можуть викликати сплеск народжуваності саме в неблагополучних сім'ях. Про це говорять в Інституті демографії. І пропонують спосіб вирішення цієї проблеми.

Ірина Курило, завідувачка відділом Інституту демографії і соцдосліджень НАН України:

Для тих сімей, де кошти ( це виявлено соціальним працівником ) використовуються не за призначенням, можливий варіант, коли б допомога на дітей видавалася не у грошовій формі, а, скажімо, у вигляді товарів та послуг для дітей – дитячі суміші, памперси, якісь інші товари, залежнос від віку дитини.

Ось в цій сім'ї дитячу допомогу витрачають не на памперси та харчування. Мати чотирьох малюків Надія Яркова і не приховує від працівників соціальних служб, що гроші йдуть на виплату кредиту за будинок. Адже це, запевняє вона, заради дітей.

Надія Яркова, мати чотирьох дітей:

У нас немає не дорогих телефонів, не дорогого дрантя. Немає. У нас все йде на хату. Це їхні гроші і їхня хата - я хату не для себе взяла і не для чоловіка..

Народження дітей виключно заради грошей – такої тенденції в Україні немає взагалі, хіба що поодинокі випадки. У цьому впевнений уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. І додає: після запровадження держдопомоги з кожним роком все менше малюків опиняються в притулках.

Юрій Павленко:

Навіть якщо ці кошти в якийсь момент стримують маму від відмови – це уже перемога теж.

Якщо ж у батьків забрали дитину – повернути державі вже отриману допомогу на дітей їх ніхто зобов'язати не може. В Україні просто немає такого механізму. Чиновники вже намагалися його розробити. Але прийшли до висновку, що це неможливо.

Максим Урлапов, Марина Коваль, Олена Бринза, Інна Білецька та Ігор Антонюк, Подробиці тижня

22 лютого 2012р.

Теги: допомога, народження, притулок

Коментарі

Ужгородка 2012-02-23 / 13:25:47
А я бы на месте соц.служб изменила критерии для получения пособий на детей. Не спешите ругаться, сначала вникните. А именно - родители ребенка (молодеж) должны принести справку о стаже работы у их родителей (на бабушку и дедушку)-40 лет, на одного - 20 лет, т.к. родители еще молодые !!!, у них зачастую мало или нет стажа. А вот если их родители не работали, то и не заработали соц. блага своим детям и внуков. ВСЕ ЦЫГАНЕ "ОТПАДУТ" АВТОМАТИЧЕСКИ !!! У них практически никто не работает ! А все остальные итак имеют гараздо больше стажа, значит все !!! получат и будет стимул работать !
ИМХО.

wwz 2012-02-23 / 11:44:34
а я так и знал 5 лет назад что так и будет когда бывший премьер Тимошенко со своей дурной идеей ввела необдуманую помощь на рождаемость.Пусть думает головой а не задом и улыбкой хитрой

Пан Баклажан 2012-02-23 / 11:24:26
"Бюджет трещит по швах, а мы ромам тысячи платим!!!"

- В абсолютних числах виплати для ромського населення (Закарпаття) становили понад 100 мільйонів гривень
- За минулий рік до нас (центру зайнятості) звернулося 400 ромів, працевлаштовано - 105
- За минулий рік за допомогою наших служб перепрофілювалися, отримали новий фах 4900 закарпатців. З них ромів лише...троє
Зі статті "Крайових "баронів" зібрала на нараду обласна влада", Старий Замок від 9-15 лютого 2012

Додам, що правий і Санчо. Не лише серед ромів є голодні діти від батьків, для яких вони - джерело доходів. От тільки блаженний Павленко не бачить зв"язку між двома явищами - з одного боку, держава бездумно платить гроші аби-кому, хто народить чергового дітвака, з другого боку

- "В Украине производится очень много порнопродукции, в которой используют образ маленького ребенка. Об этом заявил Ю. Павленко – уполномоченный главы государства по правам несовершеннолетних. Он добавил, что рынок подобной порнографической продукции, по предварительным данным, оценивается в год в 100 миллионов долларов. При этом из картинок порнографического и эротического характера состоит почти третья часть всех продаваемых картинок для мобильных телефонов. В соцсетях же присутствует около 12 миллионов единиц порноконтента, где также присутствует и детская порнография" http://www.ura-inform.com/ru/politics/2012/02/20/pavlenko-soobschil-o-vysokoj-stoimosti-detskoj-pornoproduktsii

Санчо 2012-02-23 / 09:01:15
Тут как раз проблему подняли журналисты правильно - не только ромы используют своих детей для наживы. Порой "белые" люди еще более эгоистичны и просто подонки - дети у них умирают от голода, пока родители пребывают в пьяном угаре. Отменять бешенные выплаты никто не будет. А вот если бы был механизм их невыплаты в разных вопиющих случаях - думаю, никто против не будет. Но для этого нужны соцработники с пистолетами - иначе дело не решить. Поэтому благодаря выплатам наполняется страна ублюдками и дебилами по вине их родителей. Наиболее поражает цинизм г-на Павленко - всё хорошо, прекрасная маркиза. Но вопрос: не будешь ли ты гореть в аду вместе с этими моральными уродами в одном казанке?

Радикал 2012-02-23 / 08:36:20
Стерилизовать их надо! Родили одного ребенка - не работают, паразитируют, вперед - на принудительную процедуру! Китай может регулировать рождаемость, а мы только стимулируем ромское население своими ж налогами! Почему я должен кормить со своих налогов бездельников? Лучше эти деньги пошли бы на больницы, инвалидам или тем кто реально нуждается, но не может себя содержать. Кто-нибудь с народом советовался, когда вводили эти сумасшедшие суммы выплат?!!! Бюджет трещит по швах, а мы ромам тысячи платим!!!

Русин 2012-02-22 / 21:29:17

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Пан Баклажан 2012-02-22 / 20:11:42
Ну, пропозиції Петра - це вже щось.
Я б додав:
3. наявність роботи або іншого законного та стабільного джерела доходів принаймні у одного з батьків.

"Матерів-одиначок", якими записуються усі циганки, також можна відсіювати. Бо якщо жінка дійсно стала матерю-одиначкою, то у цього є дві причини:
1. Розвелася. Тоді чоловік повинен платити їй аліменти. Розшук неплатників аліментів та примус до їх сплачення - отут держава повинна бути залучена на всі 100%
2. Помер чоловік. Тоді держава має допомогти.
ВСЕ! А не так, як зараз - щороку по новій дитині, і всі - від святаго духа?

Петро 2012-02-22 / 19:53:54
Тих хто народжує ради грошей легко відсіяти - насамперед циган:
Вводимо обовязкові пункти для отримання допомоги:
1. Наявність середньої освіти у батьків.
2. Обовязкова відмова матері під час вагітності і першого року вигодовування дитини від алкоголю.

Іван 2012-02-22 / 18:57:58

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини