Погоджено цьогорічну програму співпраці з краєм Височіна (ФОТО)

15-17 лютого в Закарпатті побувала делегація краю Височіна Чеської Республіки на чолі з директором крайової адміністрації, головою Благодійного фонду «ВіЗа» Зденеком Кадлецом. Мета візиту – погодження програми співпраці на 2012 рік.

Погоджено цьогорічну програму співпраці з краєм Височіна (ФОТО)

Чеські гості відвідали Виноградівський, Хустський, Міжгірський, Воловецький та Свалявський райони, де оглянули запропоновані об’єкти, де передбачається у 2012 році здійснити спільні інвестиційні проекти.

У п’ятницю, відбулась зустріч делегації з головою обласної ради Іваном Балогою, участь в якій взяли й голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Василь Брензович, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович та заступник голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету Володимир Чубірко.

В ході перемовин було обговорено питання щодо організації церемонії підписання додаткової угоди до Договору про співробітництво між Закарпатською областю і краєм Височіна, яке передбачається провести 16 березня цього року в м. Мукачеві і на яке прибуде численна делегація краю Височіна та Парламенту Чехії.

Також погоджено план співпраці на 2012 рік, який передбачає реалізацію восьми спільних інвестиційних проектів та ряд «м’яких» проектів, на що рада краю Височіна виділила в бюджеті 5 млн. чеських крон. Зокрема планується спільно завершити реконструкцію ЗОШ І-Ш ступенів с.Лазещина Рахівського району, добудову дитячого садка у с.Велика Копаня Виноградівського району, здійснити заміну вікон в ЗОШ І-Ш ступенів імені Т.Г.Масарика у м.Свалява, ЗОШ І-ІІ ступенів у с. Рудникова Гута Свалявського району та в Ужгородському національному університеті, провести реконструкцію будівель під дошкільні навчальні заклади у селах Сойми Міжгірського та Скотарське Воловецького районів та під амбулаторію загальної практики сімейної медицини у селі Липовець Хустського району. Буде надана також допомога у завершенні реконструкції будинку соціальної захисту в селі Богдан Рахівського району.

Іван Балога подякував чеським партнерам за ту допомогу, яку вони надають нашому краю у вирішенні питань соціального розвитку гірських регіонів, і запевнив, що з боку обласної ради будуть прийняті відповідні рішення для своєчасного забезпечення співфінансування спільних проектів.

Крім того в рамках співпраці край Височіна запропонував студентам УжНУ взяти участь у роботі літньої школи журналістики в Височіні, а дітям-інвалідам Закарпаття в параолімпійських іграх в Чехії, провести професійне стажування соціальних працівників Закарпатської області у краї Височіна, здійснити обмін підприємницькими делегаціями. Також планується реалізувати 2 проекти з факультетом міжнародних відносин УжНУ та ряд інших.

 За рахунок коштів краю Височіна та міста Їглава планується оновлення парку в Ужгороді, де знаходиться бюст Т. Г. Масарика. До проекту залучиться й місцева влада.

 В порядку гуманітарної допомоги край Височіна планує також передати соціальні ліжка для установ соціального захисту та охорони здоров’я Закарпаття, а за кошти, зібрані в м. Ємніце, - замінити вікна в дитячому будинку м. Мукачево.

 

Своїми думками про цю подію ми попросили поділитися Зденека Кадлеца та Івана Балогу.

Зденек Кадлец: Для нас співпраця з Закарпатською областю має велике значення. Ми здійснюємо багато спільних інвестиційних проектів , ми багато у вас вчимося, ми дуже раді, що налагоджуємо дружбу між народами.

На нинішній рік ми намітили цілий ряд спільних проектів, передусім у галузі освіти та охорони здоров’я. Йдеться про реконструкцію дошкільних навчальних закладів, шкіл, медичних установ у гірських населених пунктах, які особливо потребують уваги з боку влади і громадськості.

Також обіцяємо підтримку й щодо відкриття в Ужгороді Генерального консульства Чеської Республіки - я думаю, що це реальна справа. Ми будемо звертатися зі своїми пропозиціями до Міністерства закордонних справ Чехії.

 

Іван Балога: Співпраця з краєм Височіна й далі розвивається, набирає нових обертів. Ми готуємо нову угоду, яка планується до підписання у другій половині березня цього року.

Що стосується об’єктів для спільних проектів йдеться про вісім таких об’єктів. Пріоритет зроблено на дошкільні заклади, створення для діток належних умов виховання, впровадження енергозберігаючих технологій у закладах освіти, створення умов для запровадження сімейної медицини у сільській місцевості. Фінансування передбачається на паритетних умовах. Думаю, що велика частина об’єктів буде завершена цього року, невеличка перейде на наступний рік.

Щодо «м’яких» проектів, то тут поле дуже широке - це і обмін досвідом у галузі освіти і медицини, соціального захисту, співпраця між вищими навчальними закладами, це і гуманітарна допомога різними засобами.

 Це й перейняття досвіду, що краще зроблено у них і в нас медичній сфері та соціальному забезпеченні, як оптимізувати бюджетні витрати, як досягти кращих результатів. Продовжиться співпраця і в галузі бізнесу. Адже наші підприємці активно спілкуються, багато наших громадян працює у Чехії і вони зацікавлені в розвитку таких стосунків.

Ще одна приємна новина – стосується сфери дипломатії. Минулоріч обласна рада зверталася до Посла Чехії в Україні з пропозицією відкрити в області консульство. Негативної відповіді не було. І це нас радує. Сьогодні керівник уряду Височіни пообіцяв лобіювати це питання в Чехії.

Прес-служба Закарпатської облради

17 лютого 2012р.

Теги: Височіна, благодійний, ВіЗа

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини