Стан справ у телерадіоінформаційному просторі Закарпаття

ЗВІТ представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Закарпатській області за 2011 рік

Стан справ у телерадіоінформаційному просторі Закарпаття

Якісні зміни, що сталися в телерадіоінформаційному просторі Закарпатської області упродовж 2011 року

Звіт про діяльність представника Національної ради в Закарпатській області охоплює період з 1 січня по 31 грудня 2011 року.
 Відповідно до статті 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» представник Національної ради упродовж 2011 року забезпечував виконання повноважень конституційного органу у Закарпатській області, підпорядкувавши свою роботу якісному розвитку телерадіоінформаційного простору регіону.
 Станом на грудень 2011 року в Закарпатській області зареєстровано 83 місцеві телерадіоорганізації, що на одну ТРО більше, ніж попереднього року. Збільшення їх кількості цього року відбулося (незважаючи на те, що анульовано ліцензії чотирьох ТРО), в основному, завдяки п`яти новоствореним провайдерам програмної послуги.
 Аналіз роботи місцевих телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги за звітний період визначає ряд якісних змін телерадіопростору Закарпатської області:
• результати планових та позапланових перевірок, моніторингів ТРО засвідчують позитивну динаміку щодо зменшення кількості ознак порушень у діяльності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги;
• відзначається поступове збільшення обсягів україномовного (пісенного) аудіопродукту в ефірі місцевих радіокомпаній, обсягу дитячих передач;
• досягнуто виконання місцевими ТРО Закарпатської області рішень Національної ради, спрямованих на захист суспільної моралі та використання ними в ефірі візуальних позначок класифікації кіно-, відеопродукції залежно від аудиторії;
• досягнуто неухильного дотримання усіма ліцензіатами області визначеного законодавством порядку і Правил мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та Дні пам`яті.
 Якісні зміни, що відбулися 2011 року в телерадіоінформаційному просторі Закарпатської області, представник Національної ради додатково аналізує за декількома параметрами.
 Ефірне мовлення
 Упродовж 2011 року нових ефірних ТРО у складі ліцензіатів, що мовлять на території Закарпатської області, не з’явилося. Продовжено дію ліцензій на ефірне телемовлення чотирьом телерадіоорганізаціям: Закарпатській ОДТРК (м.Ужгород), ДП ТРК «Мукачево «М-студіо»                     (м. Мукачево), ПП «Радіо «Слатіна-РТК» (м. Мукачево) та МПП «Версія плюс» (м. Ужгород).
 Найбільшу кількість частотних присвоєнь серед місцевих ТРО має Закарпатська ОДТРК. Окрім проводового, обласна державна телерадіокомпанія веде ефірне радіомовлення ще на шести частотах, а також телевізійне мовлення на одинадцяти телеканалах і практично розповсюджує свої радіо- та телепередачі по всій території області.
 Кабельне мовлення
 Минулого року в телерадіоінформаційному просторі Закарпатської області стабільно запрацювала перша в краї ТРО – ТОВ «ТРК «Студія ТВ-9 Берегсас», яка здійснює кабельне мовлення у своїх же проліцензованих кабельних мережах Берегівського та Виноградівського районів. Цього року розпочало роботу в м. Ужгород Приватне підприємство Телерадіокомпанії «Перший кабельний», яке переоформило ліцензію у зв`язку із збільшенням території розповсюдження програм. Кількість кабельних мовників у Закарпатській області вже 2011 року могла суттєво збільшитися. Підготовлені пакети документів на ліцензування кабельних мовників у Чопі, Рахові, Міжгір’ї. Є перспектива створення власних каналів у кабельних мережах Мукачева, Іршави, Виноградова, Хуста, Волівця, Сваляви, Тячева та інших населених пунктів, що збільшить і кількість місцевих мовників, і обсяги місцевої інформації. Тож найближчим часом слід очікувати подання до Національної ради значної кількості пакетів документів для отримання ліцензій на кабельне мовлення від ТРО Закарпатської області.
 Проводове мовлення
 Збереглися в Закарпатській області три організації проводового мовлення (в Ужгороді, Мукачеві, Сваляві). Ще три нещодавно створені – у Великому Березному, Міжгір'ї, Хусті через відсутність фінансування районних радіоорганізацій проводового мовлення, а також незацікавленість у їх роботі з боку засновників, радіоорганізації у цих населених пунктах припинили своє існування, так і не розпочавши роботу.
 З року в рік проводове радіомовлення в області занепадає як з об’єктивних причин (руйнування та пошкодження стовпів, дротових ліній, радіоточок тощо), так і через незацікавленість у ньому владних структур, райрад і адміністрацій. Стабільно у цьому виді мовлення, і то лише на Ужгородщині, працює Закарпатська ОДТРК, яка, окрім цього, використовує спільно з НРКУ ще дві ФМ–радіочастоти. Це дало змогу знизити інформаційну та суспільну напругу, пов`язану з невпинним скороченням мереж проводового радіомовлення.
 Супутникове мовлення
 Ліцензій на супутникове мовлення ТРО області цього року не отримували. Двома ліцензіями Національної ради на супутникове телемовлення і супутникове радіомовлення володіє Закарпатська ОДТРК.
        Завдяки супутниковому мовленню, а також з включенням програм ЗОДТРК все більшою кількістю провайдерів програмної послуги, які розташовані у всіх районах і найвіддаленіших населених пунктах Закарпаття, до своїх пакетів програмної послуги, «Тиса 1» суттєво збільшила як територію охоплення, так і глядацьку аудиторію ЗОДТРК.
 Багатоканальне мовлення
 Понад три роки тому прораховано частоти для багатоканального мовлення типу «Телесело» для МПП «Лаванда», с. Калини, Тячівського району. Підприємство досі відкладає подання документів до Національної ради на ліцензування через організаційно-матеріальні труднощі.
 Інша ТРО Закарпатської області, що працювала у системі «Телесело» – ТОВ «Біо плюс», припинила мовлення у зв’язку з відсутністю фінансування. Ліцензію анульовано Національною радою згідно із заявою ТОВ «Біо плюс».
 Ще одну ліцензію на мовлення у системі «Телесело» анульовано Національною радою на прохання ТОВ «Карпат-ТВ».
 Скоріше за все, з технічних причин (гірська місцевість, рельєфні, лісові завади) «Телесело» у Закарпатській області не прижилося.
 У багатоканальній (ефірно-кабельній) телемережі типу МІТРІС відповідно до трьох ліцензій (НР 0316-П в Мукачевому, 0317-П – Ужгороді, 0318-П – Рокосові) стабільно працює ТОВ «Карпат-ТВ», м. Ужгород. У цій системі впродовж кількох років працює в області лише одна ТРО.
 Цифрове телемовлення
 Закарпатська область стала однією з перших трьох в Україні, на прорахунок частотного ресурсу для цифрового телевізійного мовлення у якій Національна рада направила до НКРЗ подання ще 2007 року.
 Перелік населених пунктів, у яких передбачається експериментальне створення мереж цифрового мовлення з використанням існуючих веж, складає 35 позицій, що налічує 26 міст, селищ і сіл 11-ти районів Закарпаття.
 Закарпатська область може стати першою в Україні, де повністю може бути впроваджено цифрове мовлення.
 З кількох десятків цифрових зон в Україні у першу чергу цифрове телебачення запроваджуватиметься у 5 зонах прикордонних областей (враховуючи технічний аспект, це - важливо, адже саме тут найбільше збігаються радіуси покриття аналогового телебачення із кордонами цифрових зон), 2 з яких знаходяться саме на території прикордонної Закарпатської області, населення якої потребує реального інформаційного забезпечення.
 Зважаючи на гірську місцевість, у краї збудовано чималу кількість веж, які можуть бути використані при впровадженні цифрового мовлення.
 Також у Закарпатській області достатньо розвинена система багатоканальних мереж. Не лише у всіх районних центрах, а й у більшості сіл (переважно гірських) кожного району працюють провайдери програмної послуги, які можуть стати операторами цифрового телемовлення.
 На початку грудня 2011 року у Закарпатській філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення розпочато перевірку готовності обласної державної телерадіокомпанії до виходу в ефір і транслювання програм і передач у сучасному цифровому форматі.
 Готуються до випробувань «цифрою» й інші місцеві мовники, які брали участь у конкурсі на отримання ліцензій на мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5, однак, остерігаються при цьому   додаткових проблем, серед яких і відсутність на сьогодні та можливі збої надалі щодо забезпечення соціально вразливих верств населення цифровими перетворювачами, адже, у разі впровадження цифрового ефірного ТБ, телекомпанії сплачуватимуть за телекомунікаційні послуги чималі кошти, виготовлятимуть телепродукцію, а «споживати» її буде нікому. Разом з тим, у державному бюджеті передбачені кошти на придбання перетворювачів та іншого обладнання для соціально незабезпечених сімей.
 В умовах переходу на цифрове телебачення перед мовниками Закарпатської області постала низка проблем, притаманних, безперечно, діяльності усіх місцевих ТРО країни.
 Із п`яти ефірних телекомпаній Закарпатської області чотири, окрім ТОВ «Виноградів ТВ» (м. Виноградів), брали участь у конкурсі на отримання ліцензій на мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5. Що ж стосується ТОВ «Виноградів ТВ», то ця ТРО, як і більшість малих місцевих мовників, фінансово і кадрово неспроможна забезпечити цілодобове телемовлення на належному рівні, бо, насамперед, доставка і розповсюдження телепрограм потребує значних фінансових затрат. Доступнішою для багатьох, не надто потужних телекомпаній, була б трансляція місцевих телеканалів з передавального центру і лише на місцеву аудиторію, щоб штучно не перетворювати місцевого мовника на регіонального. Або ж - перехід існуючих передавальних комплексів на цифрове мовлення здійснювати з відповідним наповненням, наприклад, тематичними телеканалами.
 Одна з решти чотирьох ефірних телекомпаній Закарпатської області, що брала участь у конкурсі на отримання ліцензій на мовлення на вільних каналах мовлення багатоканальної телемережі МХ-5 і не стала переможцем, – ТОВ Регіональна телевізійна компанія «Хуст» перехід на цифрове мовлення планує здійснювати поетапно. Скоріше за все, більшість місцевих мовників піде подібним шляхом, тому варто детальніше зупинитися на тих цілях, завданнях і проблемах, які неодмінно постануть перед місцевими мовниками:
 придбання ліцензії на цифрове цілодобове мовлення та встановлення передавача;
 збільшення обсягу виробництва власних програм та доведення загального обсягу мовлення до 24-х год./добу;
• збільшення штатних працівників та обладнання нової студії прямого ефіру;
• придбання нового автомобіля для зйомочної групи;
• збільшення кількості нових комерційних програм;
• закупка додаткового обладнання для виготовлення власних програм, більшої кількості ліцензованого програмного продукту за угодами з вітчизняними виробниками;
• встановлення додаткового передавального обладнання і обладнання для подачі сигналу на передавач оптоволоконними лініями;
• заміна технічної бази студійних павільйонів, ефірних, монтажних та апаратних відеозапису телепрограм, іншого технічного устаткування;
• акумулювання коштів для розрахунків за високими тарифами користування цифровими передавачами;
• доставка цифрового сигналу до станцій мультиплексування.
 На сьогоднішній день можлива передача сигналу по оптоволокну тільки в Ужгороді, Хусті і Мукачеві, щодо міст Рахів, Свалява, В. Березний ситуація до кінця не з`ясована.
        Остерігаються місцеві мовники у своїй діяльності при переході на цифрове телемовлення і чималих термінів доставки відповідного обладнання; відсутності на сьогодні і можливих збоїв надалі щодо забезпечення населення цифровими перетворювачами; монополізації рекламного ринку в регіонах.

 Діяльність провайдерів програмної послуги
 У 2011 році 4 провайдери програмної послуги через організаційні та фінансові труднощі припинили свою діяльність. У зв`язку з припиненням мовлення ТОВ «Телекомінтерсервіс», м.Чоп, Ужгородського району, ТОВ «ТРК «Тесіс», с. Ключарки, Мукачівського району, ТОВ «13 канал і БМ-студія», с. Нересниця, Тячівського району та ПП «Астерс груп», м. Чоп, Ужгородського району та подачею заяв про анулювання ліцензій провайдера програмної послуги ліцензії перших трьох ТОВ анульовані, вилучені та визнані недійсними, телерадіоорганізації вилучені з Державного реєстру ТРО України.
 Кількість провайдерів програмної послуги в області щороку зростає. Причому, розбудовуються мережі практично по всій території Закарпаття, насамперед, у селах, гірській місцевості, де населення теж бажає дивитися більше телепрограм, ніж це дозволяє ефірна антена, а також у безпосередній близькості до державного кордону, що дозволяє у значній мірі протистояти інформаційній експансії закордонних ТРО.
 У 2011 році чотирьом організаціям кабельного телебачення - ФОП Чумаченко Д.С., м. Свалява, ФОП Сарахмано І.П., с. Росош, Свалявського району, ФОП Предок В.Ф., с. Березники, Свалявського району та ФОП Гобан Г.В., с. Липецька Поляна, Хустського району видано ліцензії провайдера програмної послуги, документи ще однієї новоствореної ТРО – ТОВ «Техносервіс» на розгляді в Національній раді. 8 організацій переоформили свої ліцензії шляхом отримання нових бланків ліцензії провайдера програмної послуги. Подали документи до Національної ради на переоформлення – 4 ТРО (одній – ТОВ «ДВС-САТ» - переоформлено). У Закарпатській області практично завершився процес ліцензування усіх 67 діючих провайдерів програмної послуги.
 Робота з виявлення та недопущення безліцензійної діяльності провайдерів програмної послуги продовжується і вестиметься надалі представником Національної ради. Контролюється дотримання законодавства та ліцензійних умов усіма суб’єктами підприємницької діяльності, які надають послуги у кабельних мережах, встановлюється можливе створення та безліцензійна діяльність операторів кабельного телебачення (провайдерів програмної послуги) у деяких населених пунктах, віддалених селах Рахівського, Тячівського, Хустського, Воловецького, Виноградівського районів.

 

2. Оцінка стану дотримання телерадіоорганізаціями умов ліцензії та норм чинного законодавства

Статистика здійснених моніторингів ТРО Закарпатської області у 2011 р.

 

 

Область (регіон)

 

Закарпатська

 

Кількість ТРО,

 моніторинг мовлення яких здійснено

Кількість ТРО,

у яких зафіксовано ознаки порушення

Кількість ТРО,

до яких направлено

приписи за результатами моніторингів

Кількість ТРО,

за результатами

моніторингу яких 

ініційовано призначення позапланових перевірок

всього

Радіомовники

Телемовники

Провайдери програмної послуги

всього

Радіомовники

Телемовники

Провайдери програмної послуги

Січень

5

0

1

4

0

0

0

0

0

0

Лютий

8

1

2

5

0

0

0

0

0

0

Березень

6

1

0

5

1

0

0

1

1

0

Всього за I квартал

19

2

3

14

1

0

0

1

1

0

Квітень

12

5

 

5

2

2

0

0

2

2

1

Травень

2

 

0

 

0

2

 

2

0

0

2

1

0

Червень

3

1

2

0

0

0

0

0

0

0

Всього за ІІ квартал

17

6

7

4

1

0

0

1

1

1

липень

Липень

3

0

0

3

2

1

0

2

2

1

серпень

Серпень

 

 

 

4

0

0

4

4

0

0

4

2

0

вересень

Вересень

 

5

1

0

4

2

0

0

2

2

1

Всього за ІІІ квартал

12

1

0

11

7

0

0

7

5

2

жовтень

1

0

0

1

0

0

0

0

0

0

листопад

3

0

1

2

1

0

0

1

1

0

грудень

1

0

1

0

0

0

0

0

0

0

Всього за IVквартал

5

0

2

3

1

0

0

0

0

0

Всього за 2011 рік

53

9

12

32

10

1

0

9

8

3

 

 

Протягом 2011 року представник Національної ради відстежував стан дотримання ТРО області ліцензійних умов та вимог чинного законодавства. Для цього проводились як планові, так і вибіркові моніторинги програмного наповнення практично всіх місцевих ТРО. Спільно з працівниками секретаріату представника впродовж року здійснено більше півсотні моніторингів діяльності телерадіоорганізацій області, у тому числі, цільових моніторингів на предмет дотримання ТРО умов ліцензії щодо мови, частки дитячих передач, законодавства про захист суспільної моралі, вимог рекламного законодавства, рішень щодо використання позначок класифікації відеопродукції. дотримання провайдерами програмної послуги вимог законодавства та рішень Національної ради щодо адаптації іноземних програм.

 

Здійснення цільових моніторингів ефіру телерадіоорганізацій області у 2011 році

 

 

 

 

Цільовий моніторинг

Загальна кількість  ТРО, охоплених цільовим моніторингом

Кількість ТРО, у яких зафіксовано ознаки порушення

Частка ТРО

від загальної кількості,

у яких зафіксовано ознаки порушення (%)

Кількість ТРО, до яких направлено приписи за результатами моніторингу

Кількість ТРО, щодо яких за результатами моніторингу ніційовано проведення позапланових перевірок

Дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки національного аудіовізуального продукту

19

1

5,2 %

1

0

Дотримання ТРО умов ліцензії щодо мови

19

0

0

0

0

Дотримання ТРО умов ліцензії щодо частки дитячих передач

19

0

0

0

0

Дотримання ТРО законодавства про захист суспільної моралі

36

0

0

0

0

Дотримання ТРО вимог рекламного законодавства

19

0

0

0

0

Дотримання ТРО рішень НР щодо використання позначок класифікації відеопродукції

10

0

0

0

0

Дотримання провайдерами програмної послуги вимог законодавства / рішень НР щодо адаптації іноземних програм

32/32

9/0

28,1 % / 0

8/0

3/0

 

Здійснюючи системний нагляд за діяльністю ТРО, упродовж року проводилися поточні моніторинги щодо діяльності телерадіоорганізацій, які подали документи на ліцензування, що сприяло у підготовці інформації на засідання Національної ради. На підставі здійснених 10 моніторингів діяльності телерадіокомпаній ефірного телемовлення. 8 – ефірного радіомовлення, 1 – кабельного телемовлення та 17 моніторингів діяльності провайдерів програмної послуги представником було підготовлено і надіслано до Національної ради 37 службових записок про стан мовлення ТРО.

 

 

Моніторинги, що передували плановим перевіркам

 

Напередодні проведення перевірок було здійснено 7 моніторингів, з яких – 2 ТРО ефірного телебачення, 1 – ефірного радіомовлення та 4 - провайдерів програмної послуги.

 

 

Статистика перевірок діяльності телерадіоорганізацій та їх результати

 

 

Виконуючи рішення Національної ради № 1876 від 15.12.2010р. та № 1058 від 01.06.2011р. «Про затвердження Національною радою переліку ТРО України, які підлягають плановим перевіркам у 2011 році» та накази голови Національної ради, першого заступника, заступника голови Національної ради, з метою з’ясування стану дотримання умов ліцензії і чинного законодавства, представником у Закарпатській області з січня по грудень 2011 року здійснено 9 перевірок: 7 – планових та 2 – позапланові.
Усі перевірки проведені у встановлені терміни. Матеріали перевірок надіслані до Національної ради, а їх результати дали можливість реально оцінити стан мовлення ТРО.

 

 

Планові перевірки

 

 

 

№ з/п

Назва ТРО

№, дата акту перевірки

Результати розгляду на засіданні Національної ради

1

ФОП Боркан М.І., с. Білин, Рахівського району

3(1)/ЗК/П/11

02.02.2011р.

Інформацію про результати перевірки взяти до відома

2

ФОП Сметанюк В.М., с. Вільховатий, Рахівського району

4(1)/Зк/П/11

03.02.2011р. .

Інформацію про результати перевірки взяти до відома

3

ПП «Сетлайн», с. Драгово, Хустського району

5(1)/Зк/П/11

10.02.2011р..

Інформацію про результати перевірки взяти до відома

4

Закарпатська ОДТРК,

м.Ужгород

 

50(1)/Зк/П/11

16.06.2011р.

Взяти до відома наявність порушення умов ліцензії в частині «програмна концепція мовлення». Зобов`язати – привести діяльність у відповідність до умов діючої ліцензії та чинного законодавства.

5

Закарпатська ОДТРК,

м.Ужгород

 

 

 

 

 

49(1)/Зк/П/11

22.06.2011р.

Взяти до відома наявність порушення умов ліцензії в частині «програмна концепція мовлення» та ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про ТБ і РМ». Зобов`язати – привести діяльність у відповідність до умов діючої ліцензії та чинного законодавства.

6

ДП ТРК «Мукачево «М-студіо», м. Мукачево

 

 

51(1)/Зк/П/11

30.06.2011р.

Взяти до відома наявність порушення ч. 4 ст. 35 ЗУ «Про ТБ і РМ». Зобов`язати – привести діяльність у відповідність до умов діючої ліцензії та чинного законодавства.

7

ФОП Франц Ф.І., смт. Ясіня, Рахівського району

 

22(2)/Зк/П/11

28.10.2011р

Інформацію про результати перевірки взяти до відома

 

Контрольні моніторинги
за результатами перевірок та на виконання рішень Національної р

 

За результатами перевірок було здійснено 2 контрольні моніторинги:
• на виконання рішення Національної ради № 1453 від 10.08.2011р. про результати планової перевірки Закарпатської ОДТРК, ефірне радіомовлення, м. Ужгород, Закарпатської області, ліцензія НР № 2355 від 02.11.2005, під час здійснення якої 22.06.2011 було виявлено порушення умов ліцензії в частині «програмна концепція мовлення» та ч. 1 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Закарпатська ОДТРК привела свою діяльність у відповідність до умов ліцензії щодо обсягу програм власного виробництва та збільшення обсягу музичних творів, пісенного матеріалу українських авторів та виконавців, що підтвердили результати контрольного моніторингу на предмет усунення порушень, здійсненого 20.09.2011р. Про усунення порушень Закарпатська ОДТРК подала до Національної ради звіт за № 892/01/03 від 27.09.2011, завізований представником Національної ради у Закарпатській області;
• на виконання рішення Національної ради № 1454 від 10.08.2011р. про результати планової перевірки Закарпатської ОДТРК, ефірне телемовлення, ліцензія НР № 2355 від 02.11.2005, під час здійснення якої 22.06.2011 було виявлено порушення умов ліцензії в частині «програмна концепція мовлення». Закарпатська ОДТРК привела свою діяльність у відповідність до умов ліцензії, що підтвердили результати контрольного моніторингу на предмет усунення порушень, здійсненого 19.09.2011р. Про усунення порушень Закарпатська ОДТРК подала до Національної ради звіт за № 892/01/03 від 27.09.2011, завізований представником Національної ради у Закарпатській області.

 

Моніторинги у Дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам`яті

Про необхідність внесення відповідних змін до програм теле - та радіопередач 15.05.2011 - з метою вшанування пам`яті жертв політичних репресій, 22.06.2011- з метою вшанування пам`яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, 31.07.2011- з метою вшанування пам`яті жертв аварій, які сталися на шахтах Луганської та Донецької областей, 26.11.2011- з метою вшанування пам`яті жертв Голодоморів було оперативно поінформовано та закликано усіх керівників місцевих ТРК утриматися від трансляції в ефірі розважальних, гумористичних програм і передач; вести мовлення у тональності, що відповідає загальноприйнятим нормам моралі у дні скорботи, жалоби; за необхідності внести відповідні зміни і корективи до сітки мовлення; дотримуватись затверджених Національною радою 11.06.2008 рішенням № 1101 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам`яті.
У ці дні здійснювався вибірковий, почерговий моніторинг програмного наповнення 10 місцевих ТРО з метою виявлення можливих ознак порушень правил мовлення в День пам'яті.
 Ефірні ТРО Закарпатської області привели мовлення у відповідність до Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби), внесли за необхідності відповідні зміни у програму мовлення, не демонстрували рекламні ролики з елементами шоу та веселощів у теле- і радіопередачах, не демонстрували комедійні художні фільми, транслювали розтиражовані і завчасно надані їм копії аудіо- та відеоверсії пісень «Свіча», «Молитва» О.Білозір, включених до плану заходів щодо вшанування пам`яті жертв голодомору в Україні. У випусках новин усіх телерадіоорганізацій була присутня інформація „Про День пам`яті жертв голодоморів”.
 Порушень Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам`яті не зафіксовано.

Моніторинги на виконання
окремих доручень керівництва Національної ради
 

На виконання наказів голови Національної ради №№ 5/104, 5/105, 5/106 від 06.04.2011 на підставі службової записки начальника управління координації роботи представників та секретаріатів представників № 9/194 від 17.02.2011 здійснювались моніторинги діяльності ПП «Бімир», с. Підплеша, Тячівського району (27-28.04.2011); ФОП Куриці С.М., смт. Міжгір`я (04-05.05.2011); ФОП Шетелі Ю.В., с. Голубине, Свалявського району (06.05.2011).
 На виконання доручення заступника голови Національної ради № 21/22 від 03.02.2011 проведено добовий моніторинг програмного наповнення МПП «Версія плюс», м. Ужгород, ефірне радіомовлення, з метою оновлення інформації на засідання Національної ради.

 

Аналіз результатів моніторингів за основними показниками

 Дотримання телерадіоорганізаціями вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту в програмах (передачах), використання української мови

Аналіз перевірок та моніторингів програм і передач ефірного телебачення і радіомовлення, а, отже, і програмного наповнення засвідчив, що місцеві телерадіокомпанії дотримуються вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту у програмах (передачах). У всіх перевірених ТРК частка вітчизняного продукту їх програм і передач складала не менше 80%, ведення програм і передач – виключно українською мовою. ТРК пропонують своїм телеглядачам переважну більшість власних програм – інформаційних, культурологічних, дитячих, розважальних.
Недоліком у програмній концепції багатьох ТРО, особливо це стосується ФМ-радіостанцій, залишається відносно невисокий відсоток вітчизняної музики, як української класичної, народної, так і естрадної. Та все ж, відсоток української музики в програмах місцевих ТРО значно вищий, ніж на загальнонаціональних телерадіоканалах, і складає не менше 52 - 65% музично-пісенного наповнення.
Фільмопоказів у сітці мовлення місцевих ТРК небагато, оскільки жодна з них, окрім Закарпатської ОДТРК (і то лише на супутниковому мовленні) та «М-Студіо», не має повного добового мовлення. Ефірний час заповнюють власним телепродуктом. На всі фільми, що транслюються місцевими ТРК, є прокатні посвідчення, укладені угоди з вітчизняними дистриб’юторами, компаніями та студіями - виробниками.
Санкцій за невиконання вимог чинного законодавства щодо частки вітчизняного продукту у програмах до місцевих ТРО у 2011 році не застосовувалось.
Що ж до адаптації змісту іноземних телепрограм до вимог чинного законодавства провайдерами програмної послуги, усім ТРО протягом року надсилалися повідомлення - нагадування щодо виконання відповідних рішень Національної ради з наданням інформації про регулярне розширення та поповнення рішеннями Національної ради Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується згідно з частиною 1 статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
З цього приводу було проведено кілька нарад-семінарів в Ужгороді – 11.03.2011, в районних центрах: Тячеві – 28.04.2011. та Рахові – 27.10.2011. Таким чином, до участі в нарадах вдалося залучити практично всіх керівників провайдерів програмної послуги області. Поряд з темами «Принципи ліцензування провайдерів програмної послуги» та «Методика нарахування ліцензійних зборів» обговорювалось і питання щодо недопущення ретрансляції неадаптованих до вітчизняного законодавства іноземних телепрограм, уточнювався перелік зарубіжних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується.

 

Дотримання телерадіоорганізаціями вимог законодавства про рекламу і спонсорування

 

Питання дотримання ТРО вимог законодавства про рекламу (спонсорування, авторські та суміжні права) допомогли з'ясувати як результати перевірок, так і вибіркові моніторинги ефіру місцевих ТРО на предмет дотримання ними законодавства під час трансляції і розповсюдження реклами по телебаченню і радіомовленню. Усіма телерадіокомпаніями, моніторинг ефіру програм яких здійснювався, реклама транслювалася з дотриманням законодавства, була ідентифікована, відокремлена від інших передач відбивками, відеозаставками, титрами, коментарями та оголошеннями ведучих. Час, відведений на рекламу, не перевищував нормованої частки на астрономічну годину мовлення. Іноді, в окремі часові відрізки, час на рекламу дещо перевищував частку, відведену на рекламу, однак це поодинокі випадки. Вся реклама в ефірі місцевих ТРК – українською мовою згідно з чинним законодавством.
Як ефірні ТРО, так і організації кабельного мовлення (за винятком 4-5 провайдерів програмної послуги) мають угоди з уповноваженими організаціями колективного управління на суміжні права.
Санкції за невиконання вимог законодавства про рекламу і спонсорування до місцевих ТРО у 2011 році не застосовувалися.

Дотримання ТРО умов ліцензії та законодавства України в галузі телерадіомовлення протягом 2011 року за результатами моніторингів і перевірок

 

• Середньозважений показник частки національного аудіовізуального продукту в ефірі ТРО Закарпатської області - 83 %, в т. ч:
o телебачення - 86,7 %;
o радіомовлення - 80,4 %.
• Середньозважений показник частки ведення передач державною мовою - 91,5 %:
o телебачення - 85,0 %;
o радіомовлення - 98,0 %.
• Середньозважений показник частки музичних творів вітчизняних авторів чи виконавців - 64,0 %:
o телебачення - 76,0 %;
o радіомовлення - 52,0 %.

Стан дитячого мовлення

 

Під час здійснення тематичних моніторингів місцевих ТРО щодо обсягів дитячого телерадіомовлення, його якості та стану, а також наявності у програмному наповненні передач для дітей та відповідності фактичних добових обсягів дитячого мовлення ліцензійним параметрам фактів, що засвідчують невиконання ліцензійних умов, не зафіксовано.
 За результатами моніторингів місцевих ТРО Закарпатської області, які здійснюють ефірне телемовлення і програмна концепція яких передбачає наявність дитячих передач, обсяг і стан дитячого мовлення мають такі показники:

Телебачення

 

 

П/П

Назва ТРО

Обсяг дитячих

передач

за ліцензією

Фактичний обсяг дитячих передач

1.

Закарпатська ОДТРК,

(м. Ужгород, обсяг мовлення - 24 год./добу)

30 хв./добу

30хв./добу

2.

ДП ТРК «Мукачево «М-студіо»

(37 ТВК у м. Мукачево, 21 ТВК у м. Ужгород, 48 ТВК у м. Хуст, 12 год./добу згідно з сіткою мовлення)

У пн., ср., пт., нд. – 55 хв./добу;

У вт., чт., сб. – 1 год.05 хв./добу

У пн., ср., пт., нд. – 55 хв./добу;

У вт., чт., сб. – 1 год. 05 хв./добу

3.

МПП «Телерадіокомпанія ДАНІО» (21 ТВК у м. Ужгород, 12 год./добу)

30 хв./добу

30 хв./добу

4.

ТОВ «Телерадіокомпанія «Виноградів ТВ» (32 ТВК, м. Виноградів, 2 год 40 хв. у будні і 3 год. у вихідні та святкові)

20 хв. у будні,

10 хв. у вихідні та святкові дні

20 хв. - у будні,

10 хв. - у вихідні та святкові

5.

ТОВ Регіональна телерадіокомпанія «Хуст» (48 ТВК м. Хуст, 6 год./добу)

30 хв./добу

30 хв./добу

 

Радіомовлення

 

 

 

№ з/п

Назва ТРО

За ліцензією

Фактично

1.

Закарпатська ОДТРК «Радіо Тиса-ФМ», м. Ужгород

30 хв./добу

30 хв./добу

2.

ТзОВ КМЦ «Барви» (Закарпаття ФМ), 101,9 МГц, м. Хуст

30 хв./добу

30 хв./добу

3.

МПП «Версія плюс» (101,6 МГц, м. Ужгород)

10 хв./добу

10 хв./добу

4.

ПП «Радіо «Слатіна-РТК» (105,1 МГц, с. Косівська Поляна)

35 хв./добу

35 хв./добу

5.

ТРК «Громадське мовлення» (Радіо «Світ ФМ», 104,7 МГц, м. Ужгород)

30 хв./добу

30 хв./добу

 

Провайдери програмної послуги Закарпатської області до пакетів програм програмної послуги, які пропонуються населенню, включають такі вітчизняні та зарубіжні телеканали: «Малятко ТВ», «Мультиманія», «Детский мир», «Cartoon Network», «Disney channel».
   В ефірі місцевих ТРО Закарпатської області намітилась тенденція як до збільшення виробництва (ДП ТРК«Мукачево «М-студіо», ТзОВ «Телерадіокомпанія «Виноградів ТВ») власних дитячих телерадіопрограм, так і до трансляції дитячих програм загалом (практично усіх місцевих телерадіокомпаній). Програми стали змістовнішими, якіснішими, До участі у передачах залучається все більше дітей та юнацтва. Монтуються нові студії для виготовлення і трансляції дитячих програм. З`являються в ефірі багатьох компаній нові проекти, шоу за участю дітей і для дитячої аудиторії.
   Результати цільових моніторингів програмного наповнення, а також всебічний нагляд, спостереження за діяльністю місцевих ТРО на предмет дотримання ними умов ліцензії щодо обсягів дитячого телерадіомовлення дали можливість оцінити стан дитячого мовлення в цілому. Усі місцеві ефірні телерадіокомпанії серйозно ставляться до виготовлення та розповсюдження програм для дітей та юнацтва. На достатньо високому рівні в ТРО й матеріальна база, студійні павільйони, монтажні, апаратні для створення, запису та трансляції дитячих програм. До їх виготовлення залучаються знані в краї люди - митці, педагоги, спортсмени, представники органів влади та місцевого самоврядування, релігійних організацій та дитячих закладів. Дитячо-юнацькі програми користуються популярністю серед телеглядачів та радіослухачів, мають неабиякий резонанс серед населення, сприяють вирішенню питань, пов`язаних із впровадженням засад здорового способу життя, дотриманням, насамперед, дітьми норм суспільної моралі, всебічного виховання дітей та молоді.
       Майже у всіх містах області, де розташовуються телерадіокомпанії, створені і функціонують, співпрацюють з ТРО дитячо-юнацькі теле- та радіостудії, вихованці яких згодом поповнюють творчі та технічні колективи місцевих компаній. За належної підтримки з боку професійних ТРО, дитячо-юнацькі телерадіостудії могли б з одного боку приваблювати, залучати до творчої співпраці все більше дітей, з іншого – стати своєрідним виробником і постачальником телерадіомовної продукції для ефіру місцевих мовників.

Дотримання норм законодавства,
 що регламентує сферу суспільної моралі

 

На предмет дотриманням місцевими ТРО норм Закону України «Про захист суспільної моралі», а також можливої наявності та ретрансляції провайдерами програмної послуги програм еротичного спрямування представником Національної ради спільно з працівниками секретаріату представника у Закарпатській області було проаналізовано діяльність ефірних, кабельних мовників, провайдерів програмної послуги, зокрема, програмне наповнення їх кабельних мереж та його відповідність ліцензійним зобов`язанням.
 Упродовж 2011 року, окрім 9 планових та позапланових перевірок діяльності ТРО, було здійснено й 53 цільові моніторинги (у т. ч. - 21 моніторинг ефіру телерадіоорганізацій та 32 моніторинги програмного наповнення провайдерів програмної послуги на предмет дотримання ними норм Закону України «Про захист суспільної моралі»).
 У результаті проведеної роботи з`ясувалося: мовники та провайдери програмної послуги не порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі.
 Фільмопоказ ефірними телерадіокомпаніями здійснюється із поданням позначок класифікації відео-кінопродукції щодо обмеження глядацької аудиторії у відповідні часові проміжки. Провайдери програмної послуги Закарпатської області дотримуються вимог ст. 13 Закону України «Про захист суспільної моралі» під час трансляції телеканалів еротичного спрямування. Зокрема, провайдер програмної послуги ТОВ «Тевіант» обмежує ретрансляцію каналу TV-1000 добовим обсягом від 6.00 до 23.00 год.
 У загальній концепції ліцензії НР № 0701-п від 08.05.2009р. провайдера програмної послуги ТОВ «Едванс», м.Ужгород, заявлена програма «Spice» з приміткою про ретрансляцію за умови дотримання Закону України «Про захист суспільної моралі». Оскільки ТОВ «Едванс» було укладено лише угоду про наміри ретранслювати телеканал «Spice», а згодом цю програму було вилучено з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується..., ретрансляція телеканалу «Spice» у кабельній мережі ТОВ «Едванс» і не розпочиналася. ТОВ рекомендовано замінити цю програму іншою.
 Стосовно ще однієї програми еротичного спрямування «Adult Channel», яка також була вилучена з Переліку рішенням № 769, вона не значилася в жодній ліцензії і не транслювалася в кабельних мережах Закарпатської області.
 У ліцензійних документах решти провайдерів програмної послуги записів про ретрансляцію та власне ретрансляції програм еротичного спрямування не виявлено.
 Під час проведення перевірок телерадіокомпаній області та при здійсненні моніторингів діяльності ТРО зверталася увага й на якість програмного, насамперед, змістовного наповнення ефірних телекомпаній. Результати моніторингів свідчать про тенденції до збільшення обсягів виробництва власних передач у різних жанрах практично усіх мовників краю.
 Добовий моніторинг Закарпатської ОДТРК зафіксував збільшення обсягу власних, інформаційних, культурно-мистецьких програм. Результати моніторингу програмного наповнення «Радіо «Тиса» Закарпатської ОДТРК теж демонструють зростання обсягу власних програм.
 Плановий моніторинг телерадіокомпанії «Мукачево («М-Студіо»)» засвідчив дотримання параметрів програмної концепції мовлення, її стабільне виконання, а також творчий підхід редакції до елементів оформлення ефіру. Як заставки між передачами використовуються авторські пейзажні, історичні, побутові та краєзнавчо-етнографічні відеозамальовки.
 ДП «ТРК «Мукачево («М-Студіо»)» створило новий проект – ігрове шоу, в якому змагаються команди школярів - всезнайок із понад 50 шкіл області.
 Щонеділі у прямому ефірі ТРК «М-Студіо» виходить передача на релігійну тематику за участю представників духовенства.
 Цикл передач за участю отця Івана Ісаєвича, котрий опікується дитячим сиротинцем у Виноградівському районі, підготовлений Регіональною телекомпанією «Хуст».
 У вихідні та святкові дні Телерадіокомпанія «Виноградів ТВ» транслює телепередачу «Містечко «Надія», у якій демонструється програма францисканської мультимедійної студії «Іхтіс. Антивірус для дітей».
 Названі програми спрямовані пропагувати духовність і моральність, особливо, серед молоді і дітей, а телерадіокомпаніям допомагають вибудовувати та планувати свої програмні концепції на виконання Закону України «Про захист суспільної моралі».

 

3. Статистика, реєстр моніторингів ТРО Закарпатської області на предмет дотримання умов ліцензій та чинного законодавства та повідомлень, надісланих до ТРО, щодо порушень ними ліцензійних умов, недотримання чинного законодавства у діяльності протягом січня-грудня 2011 року та реагування телерадіоорганізацій

 

Відповідно до п. 9 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» представником направлено ТРО області 20 повідомлень про виявлені ознаки порушень чинного законодавства. Усі керівники, окрім ТОВ «13 канал і БМ студія» та ПП «Астерс груп», оперативно реагували на листи – повідомлення представника та приводили діяльність компаній у відповідність до норм законодавства, вимог рішень Національної ради.
Найтиповішими порушеннями в діяльності телерадіоорганізацій, зафіксованими під час моніторингів і про які повідомлялося у надісланих представником листах, є недотримання:
• умов ліцензії у частині програмної концепції;
• норм рекламного законодавства;
• норм законодавства щодо обсягу музичних творів вітчизняних авторів і виконавців.
Найтиповішими порушеннями, виявленими в діяльності провайдерів програмної послуги, були:
• недотримання умов ліцензії у частині «загальна концепція програм для ретрансляції»;
• ретрансляція іноземних програм, зміст яких не адаптовано до вимог законодавства України;
• незабезпечення можливості отримання абонентами програм універсальної програмної послуги в повному обсязі;
• несвоєчасне переоформлення застарілих ліцензій та у зв`язку зі змінами керівника, засновників.
Упродовж 2011 року представник здійснював і організував виконання телерадіоорганізаціями області рішень Національної ради, що стосувалися:
• дотримання ліцензійних умов, чинного законодавства у галузі телерадіомовлення;
• негайного усунення порушень умов ліцензії, виявлених моніторингами програм та перевірками діяльності телерадіоорганізацій;
• виконання розпоряджень голови Національної ради щодо підготовки і надання інформації про стан телерадіоінформаційного простору на територіях районів, прилеглих до кордону між Румунією та Закарпатською областю, а також про співробітництво у галузі телебачення і радіомовлення Закарпатської ОДТРК з національними та регіональними телерадіостудіями Румунії;
• виконання розпоряджень голови Національної ради з надання пропозицій щодо удосконалення координації роботи представників Національної ради та секретаріатів представників;
• інформування керівників ТРО про необхідність внесення відповідних змін до програм телерадіопередач з метою вшанування пам`яті жертв війни, політичних репресій, голодоморів, аварій.
• поширювання серед ТРО області інформації про Національну телевізійну премію «Телетріумф»;
• оновлення контактних даних та внесення відповідних змін до Держреєстру ТРО;
• перевірки інформації, наданої громадянином Ужгорода, та вжиття заходів щодо реагування на трансляцію у кабельних мережах ТОВ «Карпат ТВ» неадаптованих в Україні телевізійних каналів.
 З метою виконання Інструкції Національної ради з ведення діловодства представником ведуться журнали вхідної, вихідної, внутрішньої кореспонденції, звернень громадян, реєстр бланків представника.
Загалом за результатами виконаних рішень Національної ради, розпоряджень, доручень та інших важливих аспектів роботи до Національної ради представником надано 75 інформаційно-аналітичних службових записок.

 

 

4. Підсумок

Організаційна складова діяльності представника Національної ради

 

Упродовж 2011 року представником Національної ради здійснювався постійний, систематичний контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення щодо спонсорства і порядку розповсюдження реклами, законодавства про захист суспільної моралі, нагляд за виконанням ліцензіатами законодавства та умов ліцензій, рішень Національної ради, законодавчих норм про авторські права і суміжні права; дотриманням Правил мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби), вимог щодо ретрансляції провайдерами програмної послуги іноземних програм, адаптованих до вітчизняного законодавства, щодо можливості отримання абонентами програм універсальної програмної послуги.
Виконуючи свої повноваження відповідно до Положення про представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, рішень Національної ради, представник постійно дбає про якісний розвиток і зміцнення телерадіоінформаційної галузі регіону.
Контроль за виконанням телерадіоорганізаціями умов ліцензій та дотриманням чинного законодавства здійснювався представником і на підставі аналізу та опрацювання моніторингів ТРО, проведених працівниками секретаріату представника.
Узагальнюючи тенденції розвитку телерадіоінформаційного простору Закарпатської області, можна зробити такі висновки:
• ефірні ТРО відповідальніше ставляться до виконання умов ліцензії; порівняно з минулим роком у загальному обсязі мовлення до стовідсоткової позначки наблизилася частка програм вітчизняного виробництва, як і ведення програм державною мовою; твори вітчизняних авторів та виконавців в ефірі місцевих ТРО складають не менше 52-65% від загального обсягу мовлення, що на 2-3 % більше, ніж фіксувалося попереднього року, результатом чого є відсутність попереджень, оголошених ефірним ТРО за матеріалами перевірок;
• спостерігається позитивна динаміка щодо зменшення кількості ознак порушень у діяльності телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги;
• кількість повідомлень ТРО про виявлені в їх діяльності порушення зменшилася з 26 до 20, але якщо минулого року більшість з них стосувалася безліцензійної діяльності, порушень програмної концепції, то в звітному періоді – ретрансляції більшої кількості програм провайдерами програмної послуги, припинення ними мовлення, що й призвело до анулювання 3-х ліцензій;
• зросло на користь місцевих компаній співвідношення обсягів мовлення місцевих і загальнонаціональних ТРО, насамперед, завдяки остаточному освоєнню Закарпатською ОДТРК всіх теле -, радіочастот, проліцензованих нею, збільшенню власного продукту рештою місцевих ТРК у результаті внесених змін та продовження ліцензій чотирма місцевими мовниками.
Аналізуючи стан конкуренції та монополізації телерадіоінформаційного ринку області, слід зауважити, що порушень вимог чинного законодавства, ст. 8 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», що регламентують антимонопольні обмеження та захист економічної конкуренції у сфері телерадіомовлення області протягом звітного періоду не зафіксовано.
Серед пріоритетних завдань представника – аналіз стану і вироблення пропозицій стосовно розвитку телерадіоінформаційного простору Закарпатської області, сприяння переходу на цифрове телерадіомовлення, що важливо для подальшого становлення цієї галузі в краї.
Не залишається поза увагою представника забезпечення участі місцевих ТРО у професійних конкурсах та фестивалях, зокрема, таких як «Телетріумф», «Мій рідний край», «Кришталеві джерела».
Представником Національної ради налагоджено співпрацю з обласною держадміністрацією (насамперед, з управліннями інформації та зв`язків з громадськістю, у справах захисту прав споживачів, культури, молоді та спорту, внутрішньої політики) та обласною радою, Ужгородською мерією, усіма районними держадміністраціями та райрадами, правоохоронними структурами, іншими органами місцевої влади, громадсько - політичними організаціями.
Робочі контакти встановлено із Закарпатськими філіями Концерну РРТ та Українського державного центру радіочастот, що сприяє всебічному контролю за телерадіоефіром краю.
З метою запобігання порушень у сфері телерадіомовлення, дотримання ТРО, суб'єктами господарювання вимог чинного законодавства, недопущення несанкціонованого припинення трансляцій телерадіоорганізацій або їх безліцензійної роботи, вжиття заходів проти перевищення посадовими особами повноважень щодо впливу на інформаційний простір та утисків свободи слова, виконання рішень та інших завдань Національної ради, ведуться постійні консультації, зустрічі, взаємодія з обласними управліннями СБУ, УДСБЕЗ, прокуратури, податковою адміністрацією, Антимонопольним комітетом, іншими державними установами, службами та управліннями.
Для ґрунтовного вивчення питання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, які надають послуги з кабельного телебачення, узагальнення досвіду їх роботи та з метою розширення контролю за дотриманням провайдерами програмної послуги законодавства та умов ліцензії, було утворено робочу групу при облдержадміністрації, співголовою якої є представник Національної ради в Закарпатській області.
Співпраця представника зі структурними підрозділами Національної ради є плідною і конструктивною. Великі сподівання покладаються і на взаємодію представника з працівниками секретаріату представника, що значною мірою активізує роботу в напрямку неухильного дотримання місцевими телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства, умов ліцензій та рішень Національної ради.
Оперативно реагує представник на листи - звернення громадян, їх зауваження, пропозиції, скарги. Зокрема, завдяки втручанню з боку представника, кількома провайдерами програмної послуги було поліпшено якість телесигналу ефірних каналів у своїх кабельних мережах, забезпечено абонентам перегляд програм місцевих мовників, урізноманітнено пісенний репертуар, збільшено частку українських вітчизняних пісень в ефірі місцевих ФМ-радіостанцій, усунуто порушення провайдерами програмної послуги законодавства щодо ретрансляції каналів, не внесених до ліцензій та ретрансляції неадаптованих іноземних телеканалів.
Постійно впродовж звітного періоду представник проводив як індивідуальні консультації керівників ТРО (понад 100), так і наради - семінари, збори з питань поточної діяльності телерадіоорганізацій та підготовки, оформлення документів на участь у конкурсі, отримання, внесення змін та переоформлення ліцензій, брав участь у колегіях ОДА, зустрічах, нарадах, засіданнях при обласній та райдержадміністраціях.
За звітний період представником проведено 7 нарад – семінарів для керівників телерадіоорганізацій. Традиційними стали, започатковані представником кілька років тому, щоквартальні виїзні наради – семінари з керівниками провайдерів програмної послуги віддалених, гірських районів Закарпаття. Цього року вони проводилися у Рахові, Іршаві, Сваляві, Тячеві.
Представник постійно надає консультації керівникам ТРО з різних питань їх діяльності, оперативно реагує на звернення громадян, представників органів влади, місцевого самоврядування, інших державних установ щодо роботи телерадіоорганізацій області.

Представник Національної ради в Закарпатській області І. Кузьма

14 лютого 2012р.

Теги: телерадіоінформаційний, ефір, мовлення

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини