На Закарпатті самовільними рубками лісу заподіяно шкоди на 9 млн. грн.

Прокуратура Закарпатської області провела перевірку додержання вимог законодавства України про раціональне використання, охорону та відтворення лісових ресурсів, в ході якої виявлено порушення вимог Лісового кодексу України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

На Закарпатті самовільними рубками лісу заподіяно шкоди на 9 млн. грн.

Упродовж останніх років виявляються сотні фактів самовільних рубок у лісах державної власності фізичними, юридичними особами лісозаготівельниками, а також працівниками Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства і Головного державного спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства «Закарпатагроліс»

Так, у 2011 році самовільними рубками лісу на території області заподіяно збитків на суму більше 9 млн. грн., найбільше у лісовому фонді філій «Закарпатагроліс» це близько 5 млн. грн., решта суми збитків – підприємства Управління лісового та мисливського господарства.

У більшості випадків працівниками лісової охорони лісопорушники не виявляються. Так, із 803 випадків незаконних рубок лісу у 568, внаслідок яких заподіяно збитків на суму 5 млн. 370 тис. грн., винних осіб не встановлено.

Загалом упродовж 2011 року органами прокуратури області порушено 20 кримінальних справ за фактами порушень законодавства України про раціональне використання, охорону та відтворення лісових ресурсів. З них 10 кримінальних справ – за фактами зловживань та недбалого виконання своїх службових обов’язків працівниками державної лісової охорони підприємств Управління лісового та мисливського господарства і філій «Закарпатагроліс», що призвели до вчинення правопорушниками незаконних рубок лісу, якими державі заподіяно збитків на загальну суму понад 1 млн. 80 тис. грн. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 529 посадових осіб вказаних органів контролю.
Більше того, як засвідчили перевірки самі працівники державних підприємств Управління лісового та мисливського господарства і філій «Закарпатагроліс» вдаються до вчинення незаконних рубок лісу. За такими фактами прокуратура області у минулому році порушила 8 кримінальних справ.

Викликає суттєві зауваження й стан контролю підприємств згаданого Управління і філій «Закарпатагроліс» за додержанням лісового та іншого природоохоронного законодавства суб’єктами підприємницької діяльності, які за договорами підряду виконують лісозаготівельні роботи.

У більшості випадків посадові особи лісової охорони не запобігають вчиненню лісозаготівельниками правопорушень, а лише констатують факти протиправної діяльності. Неефективною є діяльність лісової охорони й щодо відшкодування підприємствами – лісопорушниками завданої шкоди.

Вищевказаними установами фактично згорнуто роботу щодо відшкодування правопорушниками збитків, завданих незаконними рубками лісу. У 2011 році з понад 9 млн. грн. завданих збитків відшкодовано лише 63 тис. грн., що становить менше 1 %.

Є також факти неправильного визначення працівниками лісової охорони розмірів шкоди, завданої лісу. Такі факти мали місце у філії «Тячівдержспецлісгосп» ГДСЛАП «Закарпатагроліс».

Враховуючи наведене прокуратура Закарпатської області направила Міністру АПК України подання «Про усунення порушень вимог законодавства України про раціональне використання, охорону та відтворення лісових ресурсів», з вирішенням питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності керівників державних підприємств області, що уповноважені забезпечувати належну охорону лісів, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі прокуратури Закарпатської області.
 

13 лютого 2012р.

Теги: прокуратура, ліс, кримінал

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини