Ужгородських школярів на фізкультуру допускатимуть тільки з довідкою від педіатра

Щоб її визначити, з 1 квітня до 1 вересня школярі в присутності батьків мають пройти профогляд у педіатра й отримати відповідну довідку, без якої до навчання нікого не допускатимуть

Ужгородських школярів на фізкультуру допускатимуть тільки з довідкою від педіатра

Уже в цьому навчальному році на уроках фізкультури школярі, залежно від стану здоров’я, підтвердженого довідкою Ф.086-1/0, мали ділитися на 3 групи: основну, підготовчу й спеціальну. І навантаження в кожній, звісно, різне. Однак повністю реалізувати це на практиці поки не вдалося. Скажімо, в Ужгороді відповідну довідку наразі подали близько 60% учнів, а по області, напевно, й того менше. Відтак, посилаючись на спільний наказ Міністерства охорони здоров’я та Міносвіти 2010 року, закарпатських школярів  просять із 1квітня до 1 вересня 2012-го пройти обов’язковий профілактичний огляд у дільничного педіатра за місцем спостереження в присутності батьків для отримання  довідки. Без неї з нового навчального року на уроки не допускатимуть!

Про це у середу в прес-центрі «Закарпатської Правди» розповідали заступник головного лікаря Ужгородської міської дитячої лікарні з поліклінічної роботи Єлизавета Лях, завідуюча відділом організованого дитинства Ужгородської міської поліклініки Любов Довганич та провідний спеціаліст управління освіти Закарпатської ОДА Олександр Шимоня.

За словами Єлизавети Йосипівни, огляд у поліклініці покликаний посилити відповідальність батьків за здоров’я підростаючого покоління. Прийшовши разом із чадом до педіатра, вони вже точно знатимуть, які недуги виявили в дитини. Що стосується довідки Ф.086-1/0, то вона не просто містить висновок про стан здоров’я, а й вказує, коли проводився попередній і останній медогляд та коли заплановано наступний. Кожен учень має пройти пробу Руф’є, яка характеризує функціональний стан серцевого м’язу. Вона може бути добра, нормальна й задовільна. Якщо дитина здорова – займається в основній групі. Якщо ж виявляться негаразди – педіатр порадить пройти додаткові обстеження у спеціалістів і займатися на фізкультурі в підготовчій (за полегшеними нормативами) чи спеціальній (за медичними показаннями) групі.

Згадані довідки до 1 вересня мають бути в класних керівників, і тільки на їх основі дітей зарахують у ту чи іншу групу. По ходу навчання за потреби її можна міняти. До речі, буквально минулої п’ятниці, каже Єлизавета Лях, до Ужгородської міської дитячої лікарні привезли дівчинку прямо з уроку  фізкультури – їй стало зле, підвищився тиск. Дитині надали допомогу, слава Богу, все закінчилося добре. Виявилося, що ця учениця якраз мала довідку й займалася у підготовчій групі, бо під час літніх канікул отримала струс мозку.

Крім щорічного медогляду, про який ішлося вище, ще є й профогляди для 6-річок перед вступом до школи, 11-літніх і підлітків (від 14 до 17). «При його проходженні, крім педіатра, слід відвідати спеціалістів і зробити лабораторні аналізи. Причому огляди проходитимуть теж у поліклініці й за присутності батьків, а не в школі, як раніше», – розповідає Любов Довганич.

У свою чергу Олександр Шимоня наголосив: уроки фізкультури залишаються важливими для здоров’я дитини, незалежно від того, в якій групі вона займається. А таке поняття, як звільнення від фізкультури, існує тільки у випадку серйозної інвалідності. Нормативи зараз суттєво полегшені, тож батьки повинні самі заохочувати чад не сидіти на лавках, навіть якщо вони за станом здоров’я не потрапляють до основної групи. Для кожної хвороби, будь то плоскостопість чи недуга серця, є спеціальні вправи, що допоможуть покращити стан. Вчитель повинен підібрати їх індивідуально, тож  2 уроки на тиждень – не так і мало, щоб пропускати можливість оздоровитися. Звичайно, в  ідеалі діти зі спецгрупи повинні б займатися окремо, однак це можливо, лише якщо їх набереться 15 чоловік («збірна» з різних класів). Тоді вони мають урок  за окремим розкладом, а педагог отримує доплату.

До слова, згідно з наведеною паном Олександром статистикою, кількість школярів, що займаються в спецгрупах, наразі зростає: якщо в 2010-му по області таких було 6500, то в 2011-му – на 10% більше. Однак реально окремо займаються тільки 30 відсотків із них.

08 лютого 2012р.

Теги: довідка, фізкультура

Коментарі

Ужгородка 2012-02-09 / 09:15:40
Бред, когда я училась, так чтобы пропустить урок физкультуры надо было принести реальную справку от врача с освобождением, так их еще и проверяли, так что отлынивать не очень-то и получалось. И НИ ОДИН УЧЕНИК НИКОГДА НЕ УМИРАЛ, а если покалечился, так из-за собственной глупости.
Кого сейчас растят ? К 25 годам половина уже будут на инвалидности !
Шок.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини