Глава УПЦ митрополит Володимир повернув собі повноваження

Глава Української православної церкви (Московський патріархат) митрополит Володимир, який перебуває у лікарні, вперше за останні тижні втрутився в кризову ситуацію, що склалася після резонансного засідання Священного Синоду УПЦ від 26 січня.

Глава УПЦ митрополит Володимир повернув собі повноваження

Патріарх Володимир оприлюднив своє Звернення до учасників зборів Київської єпархії, в якому дезавуював рішення Синоду про призначення настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) тимчасовим керуючим Київською єпархією і повідомив, що він, Предстоятель УПЦ, продовжує керувати цією єпархією, повідомляє кореспондент "Релігії в Україні ".

У своєму зверненні до учасників зборів Київської єпархії митрополит Володимир подякував всім за щирі молитви про здоров'я Предстоятеля УПЦ. При цьому, незважаючи на нав'язувану йому "недієздатність", митрополит Володимир висловився про свій стан інакше: "Я увійшов в той період життя, який Псалмоспівець називає «праця і хвороба ». Завдяки молитовній підтримці Господь, за словами глави УПЦ,"піднімає мене з хвороби» ".

Очевидно, в зв’язку з останніми подіями в УПЦ Предстоятель нагадав духовенству, що Церква не тільки "покарана зовнішніми факторами нинішнього секулярного світу", але і "внутрішніми розколами і суперечками, які сіє між вірними «князь світу цього »". До цих негараздів, зазначив митрополит Володимир, "додаються і внутрішні чвари, які жодним чином не сприяють цілям і завданням, які перед нами, священнослужителями, ставить Господь наш Ісус Христос: сіль перестає бути солоною, Мамона випереджає Господа, двері в кошару часто закриті , а виноградарі ділять чужий урожай ".

Митрополит Володимир подякував Священному Синоду УПЦ "за надану нам допомогу в управлінні Київською єпархією" в призначенні на час хвороби Предстоятеля тимчасовим керуючим  цією єпархією митрополита Вишгородського та Чорнобильського Павла, проте заявив, що "залишає за собою право бути керуючим архієреєм Київської кафедри".

Нагадаємо, що рішення Синоду про призначення владики Павла тимчасово керуючим столичною  єпархією УПЦ відбулося без санкції глави УПЦ і фактично усувало його від влади в єпархії "на час  хвороби". Як бачимо, це рішення Синоду глава УПЦ оскаржив, незважаючи на схвалення рішень Синоду УПЦ Патріархом Кирилом.

Митрополит Володимир нагадав у своєму Зверненні, що свого часу Київська єпархія була розділена на вікаріатства на чолі з вікарними єпископами. "Як показала практика, - йдеться у Зверненні, - такий стиль управління виявився ефективним і задовільним. Незважаючи на нашу часту відсутність в минулому, пов'язану з візитами архипастирів,  єпархіальне життя не зазнавало  проблем, з якими не міг би впоратися створений нами апарат управління єпархією. Сподіваюся на те, що так буде і в майбутньому ".

Як митрополит Київський і всія України, Предстоятель Української Православної Церкви і керуючий Київською єпархією, владика Володимир благословив на час  хвороби бути старшим вікарієм міста Києва та Київської єпархії вже згаданого владику Павла. Таким чином, глава УПЦ знизив статус митрополита Павла, перевівши його з "тимчасово керуючого єпархією" в "старші вікарії". Більше того, до цього глава УПЦ додав: "Рішення по Київській єпархії приймати колегіально з главами вікаріатств, подаючи на наше затвердження і підпис", а "Канцелярії Київської митрополії здійснювати свої функції у звичному режимі. Кореспонденцію та документи для ознайомлення та затвердження передавати через нашого особистого секретаря ".

Завершуючи своє Звернення, глава УПЦ благословив духовенство УПЦ, попросив святих молитов і заявив, що "про одне молить Бога: Брати, нехай буде мир між вами і чужими будуть суперечки між вами. Обов'язки свої виконуйте чесно, пам'ятаючи слова Христові: Хто хоче серед вас бути першим, хай буде вам слугою".

Таким чином, глава УПЦ почав повертати управління в УПЦ в звичайне русло, заявивши про свою дієздатності і необхідність погоджувати з ним всі прийняті рішення.

Як повідомило кореспонденту "Релігія в Україні" джерело в УПЦ, після оприлюднення Звернення Предстоятеля владика Павло "не міг собі місця знайти", заявляючи, що "Синод так постановив, а звернення Блаженнішого можуть тільки прикріпити (до журналів засідань Св. Синоду - ред.) і розглянути на наступному засіданні ".

 

07 лютого 2012р.

Теги: митрополит Володимир, синод, православний

Коментарі

Александр 2012-03-26 / 10:54:14
Владыки и отцы.наши наставники и учителя смирения-терпения.будьте же ивы яко Господь наш Иисус Христос завещал,научитеся от меня яко кроток есьм и смирен.почитайте старших(Блаженнишего Владимира)даст и вам БОГ несение тяжелого криста коль всякими путями ищете его,но и спросит коль приидет скоко вы приобрели талантов.Храни вас всех БОГ в мире и здравии.

НОВИНИ: Різне

10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
» Всі новини