На Закарпатті збудують сучасний перинатальний центр (ВІДЕО)

Будівництво таких медзакладів у кожному обласному центрі стане логічним продовженням медичних реформ, започаткованих Президентом України Віктором Януковичем. У необхідності зведення в Ужгороді перинатального центру впевнені як обласна влада, так і лікарі. У середу, 1 лютого, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида відвідав пологове відділення Берегівської ЦРЛ та Ужгородський міський перинатальний центр, ознайомився з умовами, в яких народжують закарпатки, та поспілкувався з медиками та породіллями.

На Закарпатті збудують сучасний перинатальний центр (ВІДЕО)

Пологове відділення Берегівської ЦРЛ займає третій поверх хірургічного корпусу. Воно розраховане на 30 ліжок. Тут же працює приймально-оглядовий кабінет, є 3 індивідуальні пологові зали, сімейна родильна палата; функціонують операційний блок та палата інтенсивної терапії новонароджених. Минулоріч тутешні акушери прийняли 949 пологів.  Статистика свідчить й про те, що більшість жінок району народжують саме у цьому відділенні – за весь 2011 рік тільки 40 породіль народжували в інших стаціонарах. Причина, розповіла 27-семирічна Олена, яка у понеділок народила хлопчика, - не лише в хороших умовах, а й в людяності лікарів:

– Первістка я народжувала у Броварах. Повірте, тут, у Берегові, умови в рази кращі. Комфортні палати, уважні лікарі, а головне – людяне ставлення всього персоналу. Знаю, що кажу, бо там, на Київщині, порівняно з тутешніми умовами, наче радянський союз.

Родильне та дитяче відділення, жіноча консультація у 2012 році, сподіваються медики, отримають сертифікацію на звання «Лікарні доброзичливої до дитини».
Таким званням вже може похвалитись Ужгородський міський перинатальний центр – заклад отримав його ще у 2006-му.  Акушерський стаціонар працює за принципом забезпечення індивідуальних пологів. Кожна породілля може народжувати у присутності близьких людей. На сьогодні у відділенні розгорнуто 12 індивідуальних пологових кімнат. Кількість пологів в Ужгородському міському перинатальному центрі протягом 2011 року зросла: у 2009 році місцеві лікарі прийняли 3499 пологів, у 2010 – 3533, у 2011 – вже 3546. Майже половина породіль мешкають в обласному центрі.

Оскільки заклад поки фактично виконує функції обласного перинатального центру, сюди скеровуються вагітні з важкою акушерською та екстрагенітальною патологіями, практикується транспортування глибоко недоношених немовлят «in uteri».

І хоча фінансування закладу щороку зростає (у 2011-му тільки міський бюджет виділив більше 11 млн. грн.),  грошей вистачає не на все. Так, на харчування однієї пацієнтки тут витрачають тільки 4 грн. на добу.

Колектив закладу висловив прохання щодо закупівлі апаратури: кисневої станції та облаштування сучасної стерилізаційної. Разом із тим, розповів головний лікар УМПЦ Андрій Чабан, вже рівно рік усі фізіологічні пологи (а вони складають майже 80%  від загальної кількості пологів) в закладі є абсолютно безкоштовними:

– З минулого ми вже не просимо купувати жінок нічого. Також інтенсивно впроваджуємо сумісне перебування матері з дитино, але після кесаревого розтину, нові методики виходжування маленьких дітей. До того ж започаткували досить амбіційну методику вагінальних пологів після кесарського розтину. Тобто, жінка, яка перший раз народила за допомогою операції, другу дитину може народити вже природним шляхом.

Олександр Ледида  оцінив умови оглянутих пологових відділень як цілком задовільні. Разом з тим, розповів, що Берегівський перинатальний центр вже скоро почнуть реконструювати.

– Але питання номер один – це будівництво обласного перинатального центру. Адже Президент України приділяє особливу увагу зведенню таких лікарень з  сучасним обладнанням у кожному обласному центрі. Відтак, було прийнято рішення на базі цього «медичного містечка» реконструювати потужну будівлю, в якій розташується обласний перинатальний центр. Умови тут мають бути бездоганними. Роботи розпочнуться вже з весни, а до осені 2013-го, сподіваюсь, відкриємо заклад, - повідомили з прес-центру Закарпатської ОДА.

 

01 лютого 2012р.

Теги: перинатальний центр, пологове відділення

Коментарі

толя 2012-02-02 / 17:58:40
про що говорить головний врач чабан як безкоштовно рожають звичайно 300 д,сша а кесереевий ростин вид 500-800 д сша нехай казки розповидає в садку

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини