Виноградівський сажотрус і на пенсії роботою не гордує

Пічники й сажотруси сьогодні – найдефіцитніші професії в Україні. А от у сусідній Європі жодних проблем із цими фахівцями немає. Там це шанована професія, на яку треба вчитися кілька років.

Виноградівський сажотрус і на пенсії роботою не гордує

Сьогодні європейські сажотруси добре розбираються в електроніці, носять з собою ноутбуки – зміну вчорашнім робочим приладдям у вигляді мотка дроту, гирі на мотузці, совка, щітки, кувалди, кепселя (робоча шапочка зі щільної тканини), циліндра (туди складали робочий дріб’язок, а ще цей високий головний убір міг урятувати голову від падаючої цегли, спрацьовуючи, як амортизатор), мають автофургон та відеокамеру.

Із цією давньою професією пов’язано багато легенд та міфів, адже робота сажотруса мала відбиток таємничості: вимазане сажею обличчя виглядало, як маска, а саму роботу сажотруса ніхто не бачив. Зустріти сажотруса вважалося добрим знаком. Раніше мітла робилася з берези (символ родючості), звідси й повір’я, що сажотрус приносить удачу. А щоб доля «не промахнулася», треба доторкнутися до сажотруса й вимазати в сажі руку.

У Норвегії сажотруси носили на уніформі блискучі ґудзики, звідси й звичай – торкатися до них. А в Англії сажотрусів запрошують на весілля. Відповідно до переказу, невідомий сажотрус зупинив карету і врятував короля Георга Третього з його нареченою, коли коні понеслися. Його величність оголосив, що відтепер усі сажотруси країни мають користуватися повагою і народною любов’ю, тому що вони приносять удачу. З тих пір вважається, якщо наречена зустріне сажотруса, шлюб буде міцним і щасливим. Їх навіть офіційно запрошують на торжество.

А ще на їх честь встановлюють пам’ятники. Такого собі сажотруса у вигляді пам’ятника можна знайти і в Мукачеві, на центральній площі – кожен охочий може потерти його ґудзика і загадати бажання.

У нашому місті також є людина однієї з найдавніших професій. Микола Миколайович Цепецауер або як ще його всі люб’язно називають Мікі бачі більше 40 років працює сажотрусом. Ще в далекому 1971 році, коли працював у будинкоуправлінні, його направили в Мукачівський учбовий комбінат на курси. Він успішно склав іспити і з того часу займається цією справою. Доводилося працювати і в багатоповерхівках, і приватних будинках.

Наразі вентиляційні шахти в житлових будинках обслуговують робітники ВУЖКГ. Але не бракує роботи й Миколі Миколайовичу, який вже на заслуженому відпочинку. Його постійні клієнти перед початком кожного опалювального сезону просять прийти перевірити димоходи. Як людина відповідальна, він приходить і без запрошення, адже за літо накопичується багато павутини, пилу, а димохід – це друга вентиляція, яка повинна бути завжди очищена. «Важливо й те, чи правильно зроблений комин, – каже Микола Миколайович. – Він має бути 12 на 25 і обов’язково поштукатуреним. Тоді менше клопоту господарю».

Ми не могли не поцікавитися, як дружина ставиться до такої «брудної» роботи чоловіка? Сажотрус запевнив, що справжній фахівець ніколи брудним не ходить, ну хіба що руки будуть вимазані. Але для того, аби не засмучувати свою другу половинку, після роботи завжди ретельно миється. Пригадує й курйозні моменти, з того часу, відколи почав працювати, друзі і знайомі завжди тиснули йому руку або торкалися його на удачу.

Нині виноградівський сажотрус каже, що молодь не виявляє бажання займатися такою непрестижною роботою. Свого часу разом з Миколою Миколайовичем працював його брат Василь. А от інших учнів він більше не мав. Втім, професія сажотруса не канула в Лету, нині вона відроджується, адже люди, переживаючи економічну кризу, намагаються економити на опаленні.

Все більше городян почали використовувати пічне опалення: відновлюють старі і зводять нові каміни, відкривають замуровані димоходи. Будинки, що обігріваються печами, вимагають регулярного догляду та очищення димоходів. Цим здавна займалися сажотруси, якість роботи яких була і є високою, тому ця професія – завжди шанована в народі.

27 січня 2012р.

Теги: сажотрус, димарі, робота, Виноградів

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини