В Ужгороді зареєстровано всього 15 заяв на погодження вивісок

Учора, 25 січня, відбулося третє засідання громадської ради з головним архітектором міста Олександром Шебою. Активісти обговорювали проблеми встановлення несанкціонованих вивісок та банерів в історичному центрі Ужгорода.

В Ужгороді зареєстровано всього 15 заяв на погодження вивісок

Міський архітектор Олександр  Шеба під час виступу зазначив: «Вже півроку, як діють нові, доповнені, правила встановлення вивісок. Тепер треба зробити так, щоб вони працювали. Для цього потрібен контроль з усіх боків – чиновників, громадськості та преси. Практика показує, що інтерес громадськості неодноразово спрацьовував і сприяв тому, що власники змінювали кричущі вивіски на більш відповідні для історичного центру міста».

Журналіст Вікторія Рижова звернула увагу на те, що муніципальна поліція Ужгорода не виконує своїх обов’язків і практично «закриває очі» на масове самовільне встановлення банерів та логотипів на пам’ятках архітектури: «Чому поліція не бачить порушень? Чому просто не приходить і не знімає такі вивіски? Адже ніхто з підприємців не питав, чи можна їх встановлювати, то чому потрібно їх запитувати, чи можна їх знімати?»

Загалом присутні під час обговорення погодилися, що механізм боротьби із порушниками  залишається складним та непрозорим. Олександр Шеба рекомендує всім у випадку виявлення порушень писати запити та активно висвітлювати тему у ЗМІ.

Йшлося під  час круглого столу й про відповідальність рекламних фірм за виготовлення незграбних, непрофесійних та невідповідних  вивісок. Дехто з учасників навіть пропонував визначити та зафіксувати цю відповідальність у певних нормативних  актах або ж урегулювати ринок рекламних послуг шляхом ліцензування агенцій.

Натомість член Закарпатської ковальської громади Сергій Тяско заперечив: «Ліцензію має надавати громадськість. І тільки таким чином: сюди ми ходимо, а сюди – ні. До цих рекламників ми звертаємось, бо їх проекти проходять погодження, а до цих, відповідно, – не звертаємось і іншим не радимо».

«Рекламних фірм у нас у місті не так багато, усім їм вже давно відомо про чинні правила. Проте рекламними продовжують виготовляти те, що сьогодні ми бачимо на вулицях. І підприємцям не повідомляють про можливі наслідки. Отже їм це вигідно», – підкреслив Олександр  Шеба.

Для того, аби  полегшити для підприємців розуміння того, якими саме мають бути вивіски у історичній частині міста, чиновники міськради скористалися досвідом своїх львівських колег. Тепер кожен підприємець зможе не лише почитати про нові доповнені правила, але й побачити наочно, приклади «правильної» та «неправильної» зовнішньої реклами завдяки візуалізації. А для того, аби підприємцям не доводилось платити двічі (у разі, якщо вони заплатять рекламникам за вивіску, яка не пройде погодження, і їм доведеться замовляти нову), Сергій Тяско радить укладати з рекламними агенціями такий договір, у якому б було передбачено – вивіска має бути погоджена з управлінням архітектури самим рекламним агентством, і тільки після цього послуги рекламників будуть оплачені клієнтом.

Головний спеціаліст Органу з питань охорони культурної спадщини Маріанна Собран навела кричущі дані – в управлінні зареєстровано всього 15 заяв на погодження вивісок від ужгородських підприємців. У той самий час у місті таких вивісок – не одна тисяча. Олександр Шеба прогнозує, що після першого квітня, у місті буде творитися жах, адже саме з цього числа муніципальні служби матимуть змогу демонтувати несанкціоновані та непогоджені вивіски із фасадів будівель, а також штрафувати самих підприємців за порушення правил благоустрою. Тож у підприємців залишилося не так багато часу, аби навести лад з логотипами та вивісками.

Наталія Тернавська, Ужгород.ін

26 січня 2012р.

Теги: вивіска, реклама, муніципальна поліція

Коментарі

Йони 2012-01-26 / 23:43:18
А нинишня жона-бізнесменка Шеби уже погодила вивіски на соїх кабаках, бухарнях і так даліє ???

Димон 2012-01-26 / 23:33:43
А расценки по взятках, которые гребет Шеба, будут прописаны на сайтах... Что бы не ламать голову, сколько давать на лапу главному архитектору города.

Вуйкр 2012-01-26 / 23:00:45
Муніципальна поліція покакається, там нема кому робити...всі сикуни і боягузи, пару позовів у суд і поліції нема.

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини