За можливість видобувати золото "Надра України" мають облагодіяти Мужієво

Державному підприємству "Надра України" дозволили проводити збір матеріалів на отримання ліцензії по видобутку золота поблизу села Мужієво Закарпатської області. Про це сьогодні на прес-конференції розповів голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

За можливість видобувати золото "Надра України" мають облагодіяти Мужієво

За його словами, 2011 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України. Було вирішено, що справами єдиного в державі золотодобувного підприємства, що розташоване в селі Мужієво Берегівського району, займатимуться Національний банк України та державне підприємство "Надра України".

"Свою роботу золотодобувне підприємство починало 14 років тому, коли унція золота коштувала 6,5 долара. Тоді видобувати метал було нерентабельно. Зараз унція золота коштує 18 доларів. Підприємству "Надра України" вже надано дозвіл на збір матеріалів", – зазначив Ледида.

Однак, до того часу державне підприємство має вирішити низку проблемних питань, які виникли після банкрутства ТОВ "Закарпатполіметали". Це погашення боргів збанкрутілого підприємства, вирішення проблеми відвалів з гірських порід, а також забезпечення розвитку інфраструктури села Мужієво (облаштування дороги, дитячого садка, водогону).

Нагадаємо, ТОВ "Закарпатполіметали" почало працювати 1999-го.

Його засновниками є державна акціонерна компанія "Укрполіметали", яка володіє 93,67% статуного фонду.

У грудні 2006 року через відсутність належного інвестування господарську діяльність підприємства призупинили, що спричинило щоденну зростаючу бюджетну заборгованість. Наразі триває процедура банкрутства ТОВ "Закарпатполіметали". Загальні борги підприємства, за офіційною інформацією, наразі оцінюються в понад 8 мільйонів гривень.

Сніжана Русин, Gazeta.ua

17 січня 2012р.

Теги: золото, золотовидобувне, Закарпатполіметали

Коментарі

палестина 2012-01-19 / 14:30:53
"Свою роботу золотодобувне підприємство починало 14 років тому, коли унція золота коштувала 6,5 долара. Тоді видобувати метал було нерентабельно. Зараз унція золота коштує 18 доларів. Підприємству "Надра України" вже надано дозвіл на збір матеріалів", – зазначив Ледида.

Напевно, тут якась помилка, або в тексті, або автор статті не володіє інформацією зовсім. На сьогодні унція золота коштує не 18 дол., а цілих 1670дол за тройську унцію, яка містить в собі 31,1г. Тобто за 1г 999,9-ї проби золота у світі дають 53,7дол. На наші гроші це рівно 430грн за 1г золота. Коли рудник ще дихав, то в місяць він видавав порядка 1,5кг золота. На тамті ціни 80грн/1г це було 1,2 млн.грн. На теперішній час при тій самій технології (близько 30% вилучення) це вже коштує 6,45млн.грн.Є різниця? А якщо підійти з розумом і "внедрить" 90% вилучення, то рудник в місяць може видати 19млн.грн.

За такі гроші буде і рекреація, і екологія, і туризм і все на світі.



палестина 2012-01-19 / 12:42:49
Взагалі то, любу, навіть дуже хорошу і перспективну, справу можна довести до абсурду і розвалу. Все навколо розвалене і розграбоване. Де поділися мільйонери-с\г підприємства? Чи є хоча би один ипний консервний завод,щоб переробляти ту нещасну с\г продукцію? Куди зникли Закарпатські меблеві фабрики? Для чого треба було доводити до банкрутства ТОВ"Закарпатполіметали"? Чому лише на Україні виробництво зерна,мяса,овочів, фруктів, золота, металів любих і т.д. іт.п. не вигідна, а всяде по світі це основа їхньої життєдіяльності.

Проблема золоторудника полягає не у надуманих екологічних проблемах,не в розкраданні майна, а у відсутності будь-якого менеджменту навіть поняття,що це таке є. З самого початку існування і до тепер власником ТОВ "Закарпатполіметали" була є і буде держава Україна в особі Кабінету Міністрів. Як можна було допустити, що при настанні фінансових труднощів один директор втік відразу,другий попав в автомобільну катастрофу, а третього дотепер по судах тягають?

На закиди та витье поборників екології,розбудовників на словах і на папері туризму,рекреації та прочая відповідаю: одне одному не мішає, якщо до всього підходити з розумом.
В каждому селі є по три-чотири патичкарні, які обсирають тирсою навколишні землі і потічки.В канал Верке скидують своє гівно Боржава,Бакта, Берегово і та далі аж до р.Латориця.В цьому місиві саме менше присутні відходи рудника. Чому цього ніхто не бачить? Та тому,що ми - це нація дебілів,які бачать у чужому оці скалку. коли у свому оці тирчить цілий патик.
На завершення - Слава Україні!

золотошукач 2012-01-19 / 12:08:29
не переживайте нич там не буде - відмиют бабло і всім буде добре

Місяня 2012-01-18 / 19:32:25
По-перше на Мужієвському родовищі ще ніхто не добував нічого крім золота!Результат переробки руди - це золото і піщано-глиниста суміш без всяких там реагентів. А відвали котрі пахнуть сіркою створила Закарпатська ГРЕ коли вела розвідку родовища в 80-90рр. З приводу цього питання потрібно звертатися до начальника Закарпатської ГРЕ Шклянки Василя Михайловича, до речі він лауреат Державної премії за це родовище і шкідливі відвали це його дітище, яке не знебезпечили свого часу.

Пан Баклажан 2012-01-18 / 11:49:03
Синові:
ви припускаєтесь прийомів примітивної демагогії.
Якщо люди спускають каналізацію у Верке, то чи є це приводом труїти їх ще й важкими металами?

Саме так, у Берегова достатньо екологічних проблем (насамперед, це транзит транспорту + перевантажений машинами центр, погана вода, сміття, нещасна Верке). То чи є причина ускладнювати ситуацію?

Далі.
Туркам важкі метали не заважали. Тому що вони йшли по золотих жилах і вибрали всі "вершки". Лишилось золото в породі, яке треба вимивати - або флотаційно (як донині, із хвостами та половині золота у відходах), або цианідами. Нам лише цианідів не вистачає?

Я сам працював на цьому золоторуднику з півроку, і бачив ситуацію зсередини. Просто страшно було, скільки державних грошей заривалося в землю - у вигляді арматури, лісу, бетону, спаленого бензину та соляри. Про крадіжки не кажу - я не КРУ, аби перевіряти джерела доходів тих, хто на тому "золоті" звів по три хати.

Якщо за золото візьметься держава - то хіба що для чергового освоєння бюджетних коштів. Якщо візьметься великий бізнес, то він намагатиметься економити на всьому, і на збереженні довкілля в першу чергу. В будь-якому разі мікрорегіон Берегово-Мужієво-Квасово-Бакта-Береги не виграє.

Зважаючи, що пріоритетом розвитку регіону обраний туризм, рекреація та виноробство, розвиток такого підприємства, як поліметалевий комбінат, йому прямо протипоказаний.

Панк 2012-01-18 / 09:55:30
Цианідами вас, цианідами!!!! Ваше вино і так ніхто пити не хоче. бо хімічне. до біса виноградники... Золото потрібніше.

pfr 2012-01-18 / 03:26:35
но а хто мадярам винуватий. вони голосували із румунами за януковича. мають те, що хотіли.

Син 2012-01-18 / 00:37:26
Пане Баклажан. Ви все правильно написали так все описали. Все правильно, але скажіть мені будь-ласка таке:
1) Те що у Вирку в Берегові каналізацію люди самі спускають, це екологічно чисто?! - це позитивно впливає на виноградники?! Людям дуже приємно сидіти на лавочках і дивитися у неї?
2) Чому тоді ще 13ст,(може помиляюся із століттям) у Мужієві золото шукали турки? Їм руда і важкі метали не заважали?
3) Скажіть мені коли ви вчилися на вашу професію і думали бути тим на кого вчилися про пробили на одному підприємстві довгий період, легко відмовитися від нього?!

Я чудово розумію ту ситуацію, що там виноградники і там шикарно зараз все засаджено, але не слід забувати і про те, що там і тих горах і золото. То можливо досить кричати і просто шукати у всьому проблеми, зараз є нові технології, які це все очищують. Я вважаю варто працювати, а не просто шукати привід, щоб все закривати.


Пан Баклажан 2012-01-17 / 22:25:44
Синку, твій тато щасливий...
Півтора роки без роботи, в Берегові? Де на фабрики навіть з Рафайнова (40 км) людей возять, не кажучи вже про найближчі села? Ну, займуть на шахті 100-150 чоловік (якщо з Калуша знов не привезуть) - це багато для Берегівщини? А те, що навколо усе в нових виноградниках, не біда? Там скільки людей зайнято?

А чи щасливі мешканці Мужієва, через яке знов поїдуть вантажівки з рудою? І знов, в посиленому режимі, потекуть важкі метали їм в колодязі - і ще половині берегівчан як мінімум?

Коли йде дощ, на Куклі реально тхне сіркою - з відвалів виділяється слабий розчин сірчаної кислоти. Дякувати золоторуднику! А хвостосховище біля Квасово якщо лусне?

І цей "син" буде когось ідіотами називати...

Син 2012-01-17 / 21:46:14
Відновлення золото рудника - це помирає. Хіба те, що починаються відродження золото рудника це фігня?! У мене тато шахтар там працював і вже 1,5 роки без роботи він щасливий, що знову піде на роботу. Ідіоти всі хто таке пише!

Люся 2012-01-17 / 19:16:48
відчувають упирі-регіонали, що це їхній останній рік - ось і дерибанять все підряд. а Берегово знову перетворюють у смітник для важких металів - за це мабуть доброго відкату отримали.. шкода, що Закарпаття помирає...

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини