Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

Неподалік міської ратуші ятка. Продавець у колоритному костюмі Діда Мороза не встигає обслуговувати бажаючих скуштувати закарпатського вина. Найпопулярніший – глінтвейн – палаюче вино. Жінкам подобається фруктовий глінтвейн з білого вина з медом та імбиром, чоловікам – класичний глінтвейн з червоного вина з лимоном, медом та корицею.

Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

“Смакота! – потягує запашний глінтвейн пенсіонер Василь Соколов. – Морозець хапає за вуха, а ввечері пробирає аж до кісток, та гаряче вино зігріває не лише тіло, а й душу. І коштує недорого. За келих цієї смакоти віддав усього 10 гривень. Зазвичай, вино на вулиці дозволяють продавати лише під час винного ярмарку. Добре, що наша влада перейняла досвід у європейців”.

Продавець глінтвейну пан Руслан каже, що найбільше покупців серед туристів. Зазвичай, замовляють по келиху ароматного вина, випивають гарячий напій повільно.

“Глінтвейн – густе лікувальне вино, його взимку, як кажуть, навіть лікар “прописав”. Він зігріває і піднімає настрій та ніхто з покупців від келиху глінтвейну ще не сп’янів, – мовить продавець. – Протягом дня розкуповують від 10 до 50 літрів вина”.

На Закарпатті виноградним вином здавна лікують недуги

“Натуральне вино діє на людський організм краще, ніж усіляка хімія, – стверджує винороб з Берегів Іван Урста. — Не визнаю ліки з аптеки, лікуюся вином, на його основі готую різні напої, але взимку полюбляю глінтвейн. Його ще наші предки застосовували як ліки. Глінтвейн є прекрасним засобом при лікуванні застуди. Та щоб він зберіг усі якості вина, глінтвейн у жодному разі не можна кип’ятити. Температура вина повинна бути близько 70-ти градусів. Для глінтвейну беру недорогі домашні сухі, здебільшого червоні вина”.

Взимку українці зігріваються гарячим вином з медом та спеціями. Глінтвейн повертає силу, прискорює пульс, підвищує імунітет, збагачує організм мікроелементами, вітамінами групи B та амінокислотами. Напій добре відновлює сили після інфекційних захворювань, корисний при простудних і хронічних захворюваннях, таких як грип, бронхіт, запалення легенів, пришвидшує обмінні процеси. Та гіпертонікам лікарі не радять зловживати гарячим вином.

“Не хочете хворіти? Вживайте склянку глінтвейну щодня – і нежить вам не страшний, – каже винороб Володимир Райчинець, який має понад півсотні рецептів глінтвейну. – Існує кілька традицій приготування напою: спеції та фрукти додають у холодне вино, тоді починають нагрівати напій. Мед та цукор – краще додати у гаряче вино або покласти у келих. Готовий глінтвейн залишають на 5-10 хвилин, щоб настоявся, тоді він стане ароматнішим. Та якщо не плануєте одразу подавати його на стіл, витягніть з глінтвейну цитрусові, інакше смак зіпсує неприємна гір чинка. За бажанням можна додати інші спеції: каpдамон, коpіандp, гвоздику, лавpовий лист, запашний перець, карамболь та фенхель”.

І Європа зігрівається гарячим вином

Словаччина ярмаркує. На вулицях міст продають медове вино, гаряче вино з винограду і фруктів та пунш. На ярмарку у Прешове келих “вареного вина” коштує 80 євро центов. М’яке терпкувато-солодке вино увібрало в себе аромат лікарських трав, спецій та плодів. Біля яток – черга, аромат – на цілу вулицю. Замовляю гаряче медове вино з кардамоном. Напій бадьорить, не б’є в голову, а лише приємно зігріває тіло.

“Маємо 10 видів гарячого вина, раджу скуштувати ще глінтвейн з корицею та імбиром. Варимо його за старовинним рецептом ченців, – розповідає продавець пан Марек. – До червоного вина додають трішки води та спеції: кілька скибочок імбиру, порізані райські яблука та апельсин і корицю. Наше вино – найкраще, – нахвалює. – Недарма “Медовевино” – отримало золоту медаль на міжнародному фестивалі вин у Бразилії”.

У Європі під час Різдвяно-Новорічних свят влаштовують ярмарки на яких лише приватні виробники мають право продавати свій продукт. Найпопулярніше – вино, солодощі, м’ясні вироби та сувеніри. На Україні скуштувати та придбати запашне вино від приватних виноробів можна лише під час винних фестивалів. Найвідоміший – “Червоне вино” у Мукачеві, який вже 13 січня збере понад 150 виробників ароматного напою з виноградного грона на головній площі міста. Закарпатські винороби кажуть, що цього року виноград вродив на славу, та обіцяють щедро пригостити гостей свята вином та медовухою, настоянкою, глінтвейном та пуншем.

Елеонора Савицька, "Панорама Мукачева"

13 січня 2012р.

Теги: глінтвейн, вино

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 7
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини