Банда колишніх зеків з Закарпаття тримала в страху мешканців Тернопільщини (ФОТО)

Четверо зловмисників, злочинна діяльність яких не давала спокою жителям двох районів на Тернопіллі, опинилися за гратами. Міліціонери ретельно спланували затримання злочинного квартету, і нині усі четверо підозрюваних дають свідчення в ізоляторах тимчасового тримання, – повідомили в прес-службі обласної міліції.

Банда колишніх зеків з Закарпаття тримала в страху мешканців Тернопільщини (ФОТО)

Реєструвати злочини, до котрих, як з’ясувалося згодом, були причетні двоє закарпатців, житель Криму та чортківчанин, міліціонери почали ще восени минулого року. Довго ходити у вільних зловмисникам допомагав не лише кримінальний досвід, а байдужість тих людей, котрі мимоволі ставали свідками злочинної діяльності лиходіїв. Був випадок, коли крадії проникли до новобудови у райцентрі. Що в чужій хаті хтось хазяйнує, добре чули сусіди, проте, ані зателефонувати до міліції, ані навіть вчасно попередити господарів вони, з невідомих причин, не захотіли. Зате зранесенька навідалися до потерпілих, котрі жили за декілька метрів від свого нового обійстя, і ошелешили тих новиною, мовляв, цієї ночі у вас, здається, були злодії. І справді, господарі виявили, що з їхньої новобудови нічні візитери винесли майже усю облицювальну плитку.

Раніше судимих за майнові злочини жителя Закарпаття та кримчанина до Чорткова привели амурні справи. Ще будучи за ґратами, вони встигли одружитися з жінками із Чорківського району, тому, звільнившись, приїхали до своїх половинок. Але будувати сімейні гнізда не було в їхніх планах. Нова місцевість, нові люди – це простір для нових злочинів.

33-річний закарпатець за злодійську справу взявся, щойно вийшовши з в’язниці. Та зловмисникові не щастило. Спочатку заліз до приватного помешкання, звідки вийшов з порожніми руками, бо нічого цінного не знайшов, відтак, обікрав складське приміщення на ринку, та поцуплене взуття виявилося розпарованим. В одних лівих туфлях, звичайно, зловмисник ходити не захотів, та й продати такий товар можливості не було, тому жбурнув накрадене у річку.

Після місячного розчарування зловмисник з новою силою взявся за злочинну діяльність. І першою вдалою вилазкою стало незаконне заволодіння транспортним засобом. Машину викрав з гаража, що по-сусідству з будинком, в якому лиходій винаймав квартиру. На крадену автівку знайшлися покупці аж у Коломиї. Їм крадій пояснив, що транспортом з ним розрахувалися боржники, котрі зараз за кордоном, тому машина без документів. Згодом оперативники виявили крадене авто на одному з шротів. На щастя, його не розукомплектували, тому транспорт міліціонери повернули законному власникові.

Перші легкі долари, здобуті від продажу викраденої автівки надихнули закарпатського гастролера на нові «подвиги». Зловмисник взяв до спілки 27-річного раніше судимого кримчанина, котрий теж оселився на Тернопіллі через подружні зобов’язання, а також втягнув у злочинну діяльність свого рідного брата та родича дружини. Обом молодикам лише по двадцять років, та авторитет старшого і обіцянки легкої наживи змусили їх покинути роботу і пристати до зграї.

Крадіжки з квартир, приватних будинків, гаражних та складських приміщень, мов хвиля, покотилися не лише у Чорківському районі, а й у Гусятинському та у сусідніх областях. Для прикладу, на Прикарпаття злодійська зграя навідувалася до родичів. Там мешкали дядько та бабуся братів-закарпатців, на обійстях котрих злодії переховували крадене, а заодно встигали оббирати жителів сусідніх сіл. Родичі не здогадувалися, що крам, який до них привозили, був крадений. Адже зловмисники переконували, що активно займаються бізнесом. А що кримінальним – не уточнювали. Бабуся ж була переконана, що її внук природжений підприємець, адже старенька не відала, що молодик уже не раз сидів у в’язниці. Літній жінці довгу відсутність внука пояснювали його перебуванням на заробітках.

Злочинна діяльність злодійського квартету ще більших розмахів набрала, коли 33-річний закарпатець взяв на виплату «Жигулі». З транспортом мобільніше і більше можна вкрасти. Саме тоді сталася крадіжка комп’ютерної техніки та чималої суми грошей з приватного помешкання жителя села Оришківці у Чортківському районі Тернопільської області. Зі слів потерпілого, напередодні до нього приїжджав чоловік на «Жигулях» і просив полагодити транспортний засіб. Майстер відмовив, адже з родиною збирався на весілля. Тієї ж ночі і сталася крадіжка.

Згодом міліціонери з’ясують, злодії крали усе, що тільки могли: від грошей та ювелірних прикрас до металобрухту. Жертвами зграї ставали переважно люди, яких доля у цей чи інший спосіб зводила з крадіями. Так, потерпів від лиходіїв житель Чортківського району, котрий мешкав в одному будинку із закарпатцем, жертвою став власник автомайстерні, де гастролери ремонтували автівку.

Як розповів начальник обласного управління внутрішніх справ Федір Бортняк, найбільший злодійський ужинок квартет взяв у тому ж таки райцентрі Чортків Тернопільської області. На сімдесят тисяч гривень зловмисники обікрали місцевого підприємця, вдершись на територію його складського приміщення. Тоді у користуванні зграї були вже не «Жигулі», які власник відібрав за несплату, а мікроавтобус марки «Мерседес», теж куплений у кредит. Лиходії завантажили повний бус ковдрами, одіялами, постільною білизною і з крамом подалися у сусідню область – на Івано-Франківщину. Наступного дня, а це була неділя, в одному з сіл лиходії розклали товар перед виходом з церкви і почали торги. Майже за безцінь віддавали вартісні вироби, вторгувавши за них сім тисяч гривень.

Оперативникам карного розшуку вдалося довести причетність зграї до вчинення дванадцяти злочинів на території Чортківського району Тернопільської області. Проте міліціонери переконані, що це далеко не весь перелік злочинних діянь злодійської групи. Документують протиправні вчинки квартету у Гусятинському районі та у сусідніх областях.

"Тернопільська правда"

08 грудня 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини