Батіг для судді

Аби повернути втрачений вплив коаліції на Конституційний Суд України, їх підручні "взялися" за суддю КС, колишнього Голову Апеляційного суду Закарпатської області Андрія Стрижака

Батіг для суддіУкраїнським медіа-простором блукає інформація про активну роботу групи російських "криз-мейкерів" на чолі з І.Шуваловим. За досі не спростованими повідомленнями, їх задача – забезпечити "на ґрунті" виконання рекомендацій, розроблених російською групою на чолі з Д.Мєдвєдєвим і В.Сурковим.

Відповідно до тих документів, які просочувалися в пресу, одним із ключових елементів російського сценарію є використання Конституційного Суду України. За наполяганням російських "радників", він має оголосити указ Президента України про розпуск Верховної Ради антиконституційним. Зрештою, це нібито мало статися ще 5 травня.

Однак відкликання Президентом України суддів КС Станік і Пшеничного, а згодом – Іващенка поламало цей сценарій. Остаточну крапку в цьому сценарії поставила згода прем’єра В.Януковича піти на дострокові вибори.

Такий розвиток подій викликав у російських "криз-мейкерів" шок і роздратування. Януковича терміново вивезли для "консультацій" (сполучених із операцією на коліні), а менш значимих виконавців орієнтували на перезапуск сценарію.

Одним із елементів такого перезапуску і став маневр із рішенням донецького суду щодо "призупинки указу" щодо відставки суддів КС. Поки це рішення оскаржується і скасовується, КС поновив розгляд конституційності президентських указів. Однак коаліціантам і їх російським радникам потрібне не поновлення процесу, а досягнення результату.

Історія з квартирним питанням С.Станік показує, яким може бути пряник, яким судді мотивуються до рішення на користь коаліції. Але рішучі дії президентської команди вселили в деяких "умотивованих" суддів страх, і тепер, аби тримати їх під контролем, коаліція застосовуватиме батіг.

Як ми уже повідомляли, першим заступником Міністра внутрішніх справ України І.Білозубом нібито негласно створено групу з числа окремих керівників ГУБОЗ і ДОС МВС України – для збору інформації про осіб, на яких згодом коаліціянти збираються тиснути.

За даними джерел в МВС (далеко не всі там у захваті від витівок В.Цушка і його "донецьких" заступників), до переліку осіб, які потрапили в розробку, включено не тільки політичних опонентів коаліції, а й тих, чию вірність коаліції ставлять під сумнів.

Як стверджує наше джерело, у перших номерах списку нібито зазначено суддів КСУ, яких "купили" коаліціянти – і які мають відпрацьовувати подачку не за совість, а за страх.

Так, джерелу відомо про конкретні дії, вже вчинені щодо судді КС А.Стрижака (до слова, колишнього Голови Апеляційного суду Закарпатської області; у ЗМІ висувалися припущення, що він мав приєднатися до відомої заяви п’яти суддів КСУ щодо тиску на них, однак ПР нібито знайшла до нього підхід, і він, подібно до багатьох, ніби "змінив орієнтацію").

Для того, аби А.Стрижак не надумав змінити позицію (влада-бо міняється), представниками "групи Білозуба" начебто здійснювався збір "матеріалів компрометуючого характеру" щодо фінансового стану і економічного підґрунтя його родини. Зокрема, повідомляє джерело, співробітники міліції Г. і П. нібито негласно виїжджали до Угорщини, де в одній з приватних клінік народила дитину невістка А.Стрижака. Гінці вивчали можливий розмір витрачених на відповідні послуги клініки коштів.

Якщо дані нашого джерела правдиві, йдеться про вельми серйозні вчинки вищих посадових осіб МВС. Окрім суто правових аспектів, пов’язаних із незаконним збором інформації про суддю Конституційного Суду і використання міліції з політичною метою (що так гаряче заперечує міністр В.Цушко), порушено важливий моральний принцип.

Пам’ятаємо, як "голос" на плівках Мельниченка клявся іншому голосу про наявність у МВС "орлів без честі і совісті", які "вирішать питання" "грузина, б., грузина". Де ті "орли", невідомо – проте відомо, що стало з людиною, якій приписується названий голос.

Відтворення практик створення таких "зграй" – виклик демократії і стабільності в країні. Це не може не викликати обурення у будь-якої нормальної людини. Це не має пройти повз увагу правоохоронних органів. Сподіваємось, цього разу правоохоронці не будуть бавитися у "справи про тиск на суддю КС" (як це було у випадку із Станік), а перевірять відомості про діяльність т.зв. "групи Білозуба" і вживуть заходів для недопущення використання міліції в політичних ігрищах.

Максим Задорожний, "Реальна політика"
16 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини