Головування у Раді «Карпатського Єврорегіону» Україна передала Угорщині (ФОТО)

У середу, 30 листопада, в угорському місті Ніредьгаза відбулося 39 засідання Ради Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон». Українську сторону представляв голова Української національної ради «Карпатського Єврорегіону», голова Закарпатської облради Іван Балога.

Головування у Раді «Карпатського Єврорегіону» Україна передала Угорщині (ФОТО)

Відкриваючи засідання,  головуючий, член Угорського парламенту, голова Асоціації регіонального розвитку Карпатського Єврорегіону д-р Ласло Карако зазначив, що в цей важкий для Європи час, багато в чому залежить від ефективної діяльності міжрегіональних і транскордонних об’єднань.

Про те, як працювали структури Карпатського Єврорегіону під час українського головування, узагальнив у своїй доповіді Михайло Кічковський, який упродовж 3 років очолював керівний орган Карпатського Єврорегіону.

«Ми маємо всі підстави стверджувати, що міжрегіональне транскордонне співробітництво прикордонних регіонів країн в рамках «Карпатського Єврорегіону» набуває нових форм і методів та відзначається зростанням активності усіх його учасників. Насамперед це бачиться в діяльності органів місцевого самоврядування, виконавчої влади та неурядових організацій в реалізації програм транскордонного співробітництва, зокрема європейського інструменту сусідства і партнерства (ЄІСП) на 2007-2013 роки. Лише за результатами першого конкурсу Програми ЄІСП «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2007-2013 організації української сторони беруть участь у якості партнерів у 41 проекті з 47, в тому числі в 17 проектах Закарпатська та Івано-Франківська області є аплікантами (практично по всіх пріоритетах програми).

Було здійснено цілий ряд заходів з реалізації рішення щодо проголошення 2009 року Роком Карпат. Розроблено міжнародний туристичний маршрут «Карпатський Єврорегіон» тощо. На реалізацію цих рішень проводяться щорічний Карпатський інвестиційний форум у Львові, міжнародні туристичні виставки-ярмарки «Турєвроцентр – Закарпаття».

В рамках заходів «Карпатського Єврорегіону» проведено Дні добросусідства на словацько-українському та українсько-польському кордонах, Дні побратимських областей в м.Егер Угорщини та Перемишль Польщі, міжнародні фестивалі румунського, угорського та словацького самодіяльного мистецтва. Проведено регіональні фестивалі «Гуцульська бринза», «Галицькі Фестони-Карпатія», «БерегФест – дружба без кордонів», міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Ватра» та багато інших.

З метою посилення транскордонних та міжрегіональних зв’язків органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування областей і країв «Карпатського Єврорегіону» у вересні 2010 року в м. Ужгороді проведено розширене засідання Ради за участю керівників та представників усіх 19 регіонів, які входять до «Карпатського Єврорегіону». Прийняті звернення до урядів Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, України щодо розбудови існуючих та відкриття нових пунктів пропуску та запровадження безвізового режиму, мають вагомий вплив на вирішення цих питань.

Але безперечною перемогою і одним з найбільших досягнень Ради «Карпатського Єврорегіону» за роки українського головування стало прийняття Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи Резолюції та Рекомендації «Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір». Їх актуальність полягає у тому, що до проблеми Карпат привернуто увагу всієї Європи, вони консолідують зусилля та потенціал місцевих і регіональних влад європейських країн задля ефективного використання існуючих можливостей і створення нових з метою вирішення злободенних питань соціально економічного розвитку, збереження екологічного і етнокультурного спадку народів Карпат, протидії природним і техногенним катаклізмам.

Тому одним із головних завдань нашої Ради «Карпатського євро регіону» на наступний період – домогтися реалізації зазначених документів,зокрема положення про розробку програми «Карпатський простір».

З цього питання учасники засідання у прийнятому рішенні схвалили ініціативу створення спільної операційної програми ЄС на весь Карпатський регіон на фінансову перспективу 2014-2020 років і рекомендувалии голові Ради Карпатського Єврорегіону звернутися до Європейської комісії за підтримкуцієї ініціативи.
  
Також підтримано ініціативу Української національної частини «Карпатського Єврорегіону» та уряду України щодо розробки національної програми сталого розвитку Українських Карпат. І закликано уряди Угорщини, Польщі, Румунії, Словацької Республіки щодо національних програм сталого розвитку гірських районів у своїх країнах.

Передаючи естафету головування угорській стороні Михайло Кічковський висловив надію, що вона надасть нового імпульсу в діяльності «Карпатського Єврорегіону» і побажав їй в цьому великих успіхів.

Головуючий на засіданні Ласло Карако від усієї Ради подякував Михайлові Кічковському за проведену роботу і вручив йому відзнаку «За розвиток єврорегіону».

Потім відбулися вибори голови Ради «Карпатського Єврорегіону». На цю громадську посаду один з найдавніших членів Ради доктор Іштван Шулі-Закар висунув голову Загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, голову Угорської національної частини «Карпатського Єврорегіону» Оскара Шестака. Після консультацій національних сторін ця кандидатура була одностайно підтримана учасниками засідання.

Висловлюючи вдячність за довіру, Оскар Шестак наголосив, що «Карпатський Єврорегіон» має непогану історію і угорська сторона докладе всіх зусиль для підвищення його ролі та активізації діяльності його робочих органів, зокрема його міжнародного секретаріату.

Про роль прикордонного співробітництва в Європі та ініціативи в період головування угорської і польської країн в ЄС розповів Йен Гамор, начальник відділу Угорського міністерства закордонних справ.

Певні міркування про стратегічні завдання «Карпатського Єврорегіону» на час угорського головування висловив голова робочої комісії Ради з питань регіонального розвитку Іштван Шулі-Закар.

На завершення своїми напрацюваннями у сфері транскордонного співробітництва, реалізації конкретних транскордонних проектів поділилися представники румунської, словацької, польської та української делегацій.

Іван Діус

01 грудня 2011р.

Теги: Карпатський Єврорегіон, транскордонний

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини