Українську національну раду «Карпатського Єврорегіону» очолив Іван Балога (ФОТО)

Сьогодні в Ужгороді відбулося засідання Української національної ради «Карпатського Єврорегіону». В ньому взяли участь представники Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької обласних рад та облдержадміністрацій.

Українську національну раду  «Карпатського Єврорегіону» очолив Іван Балога (ФОТО)

Ініціаторами  засідання були голова Закарпатської облради Іван Балога та голова ради «Карпатського Єврорегіону» Михайло Кічковський. Адже  після минулорічних виборів до місцевих рад засідання ради не проводилося.  За цей  час змінилося  керівництво обласних рад.  А отже напередодні  39 засідання  Ради   «Карпатського Єврорегіону», яке проходитиме  завтра в м. Ніредьгаза,  виникла  нагальна потреба  в  узгодженні  позицій та координації дій  цих чотирьох областей з деяких питань соціально-економічного розвитку та транскордонного співробітництва.

 Як зазначив  при відкритті зустрічі  Іван Балога, її мета – сформувати делегацію на 39-те засідання Ради «Карпатського Єврорегіону»,   виробити спільну позицію щодо його порядку денного, а також обговорити спільні дії щодо  підготовки Державної програми сталого  розвитку  Українських  Карпат та створення  регіональної Асоціації  сталого  розвитку  Карпат.

Учасники засідання сформували новий склад Української національної ради «Карпатського Єврорегіону». На пропозицію Михайла  Кічковського головою ради на дворічний період обрано Івана Балогу. Він же очолить делегацію української сторони на 39-те засіданні  Ради «Карпатського Єврорегіону», яке відбудеться завтра в м. Ніредьгазі. 

Було  заслухано  та схвалено звіт  про діяльність Національного представництва  України в «Карпатському Єврорегіону» за останні два роки, з яким  виступила виконавчий директор представництва  Галина Литвин. Заслухано інформацію голови правління Асоціації органів місцевого самоврядування  «Єврорегіон Карпати-Україна» Володимира  Горбового про
реалізацію ініціативи «Карпатський горизонт-2013».

У зв’язку з прийняттям  Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи Резолюції та Рекомендації «Сталий розвиток гірських регіонів та досвід Карпатських гір» Закарпатською обласною радою було з ініційовано підготовку Державної програми сталого розвитку  Українських Карпат. Цю пропозицію підтримали також Львівська, Івано-Франківська та Чернівецька обласні  ради.

Враховуючи це Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 21.09.2011 № 896 «Про затвердження плану заходів щодо стимулювання міжрегіональної співпраці, кооперації та інтеграції» доручив Мінекономрозвитку та іншим центральним органам виконавчої влади, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій облдержадміністраціям підготувати проект Державної програми сталого розвитку Українських Карпат як складової частини програми Європейського Союзу «Карпатський простір».

У зв’язку з цим  виникла потреба в координації дій цих областей  та центральних органів виконавчої влади з підготовки такої програми. Виступаючи з цього питання,  голова  комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва  Михайло Кічковський запропонував  Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій обласним радам та держадміністраціям звернутися до Мінекономрозвитку України про створення міжрегіональної робочої групи для  належної підготовки проекту Державної програми сталого  розвитку  Українських  Карпат, включивши до її  складу  по трьох-чотирьох представників від кожної області (влада, наука, громадські організації). Крім того рекомендується обласним держадміністраціям цих областей підготувати та надіслати Мінекономрозвитку  свої пропозиції до проекту Державної програми сталого розвитку Українських Карпат для узагальнення. Ця пропозиція була  одностайно  схвалена.

Також,  враховуючи  те, що  рішення  Ради «Карпатського Єврорегіону» відіграли  важливу роль у  прийнятті Резолюції та Рекомендації  Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи  щодо сталого  розвитку Карпат, українській делегації рекомендовано  на засіданні Ради «Карпатського Єврорегіону»  внести пропозицію до рішень, якою рекомендувати Угорській стороні  включитися активно в  роботу  щодо прийняття Європейською комісією окремої операційної програми  «Карпатський простір».

Також  обговорено подальші спільні дії щодо створення  регіональної Асоціації  сталого  розвитку  Карпат.

29 листопада 2011р.

Теги: Карпатський Єврорегіон, Балога

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини