Уперше за 20 років сесія Іршавської райради відбулася у залі ради (ФОТО)

У вівторок, 22 листопада, відбулась восьма сесія Іршавської районної ради. На засіданні прийнято два десятки рішень. Ще три питання поки зняли з розгляду. Їх не відкладатимуть у довгу шухляду, а зберуть необхідну документацію, довивчать і визначатимуться вже наступного разу.

Уперше за 20 років сесія Іршавської райради відбулася у залі ради (ФОТО)


На засіданні президії ламали списи навколо реформування структури лісової галузі та природно-заповідного фонду району. Найбільше уваги приділили полонині Кук. Остання ж є джерелом заробітку для місцевих жителів. Однак це не означає, що до дарів природи можна ставитися по-варварськи, не звільняє від відповідальності за те, щоб полонина була чистою, без всілякого непотребу. Керуючись такими міркуваннями, свого часу передали Кук у тимчасове користування Довжанському лісомисливському господарству.

Термін дії цього рішення скінчиться вже наступного року. Наголошувалося на тому, аби не наламати дров, до цього питання слід підходити виважено і комплексно. А тому його потрібно ще вивчати, зробити глибокий аналіз. З такою думкою погодилися як голова райради Станіслав Сухан, голова райдержадміністрації Віктор Феєр, так і депутати районної ради.

Йшла мова також і про можливе приєднання відомчих структур до інших територіальних одиниць. Наразі цей процес стосується відділу державної реєстрації актів цивільного стану районного управління юстиції та райсанепідемстанції.

Керівники району та народні обранці виступають проти подібних заходів. Пояснення таке: будь-яке укрупнення цих структур може негативно вплинути на доступ  громадян до послуг, що ними надаються. У майже стотисячному Іршавському районі близько 90% населення проживає у селах. Більшість з них віддалена від районного центру та знаходяться в гірській місцевості. Погодилися на тому, що якщо ж і проводити такі реорганізації, то навколо Іршавського району, а не навпаки. Ці фактори й послугували тому, аби направити відповідне звернення до керівників області та Кабміну, підтримане і на сесії.

У контексті внесення змін до райбюджету Валерій Василець порушив питання фінансування Великорозтіцького навчально-виховного комплексу І ступеня. Тут треба враховувати той факт, що у закладі працюють як вихователі, так і вчителі. Ці нюанси узгоджуватимуться вже з нового року. Як зазначив Віктор Феєр, допомагатимуть тим сільським головам, які дійсно працюють у громадах. Про принцип «просто дадуть» їм треба забути.

Вперше за останніх двадцять років депутати зібралися на сесію у спеціальному залі, що знаходиться в адмінбудинку райради та райдержадміністрації. Весь цей час він не виконував своїх функцій і був у занедбаному стані. Цьогоріч зал відремонтували, придбали нові меблі. Як і належить за християнським звичаєм, його освятив благочинний Іршавського благочиння Георгій Чулей та благословив усіх на плідну роботу.

Після процедурних моментів заступник голови райради Петро Добромільський зачитав депутатські запити та відповіді на них. В одному Наталія Хряпина затребувала інформацію про виконання бюджету Загатянською сільською радою, штатного розпису в ній, фінансування дитсадка №2. В іншому ж група депутатів клопоче про повернення коштів за ремонт приміщень військкомату.

Голова райради Станіслав Сухан звітував про роботу за рік. За його словами, першим своєрідним екзаменом став минулорічний паводок. Тоді довелося за короткий термін провести позачергову сесію. У цьому напрямку постійно проводилася робота, яка вже майже завершується. На протипаводкові заходи залишилось освоїти незначну частину коштів. Чимало зробив депутатський корпус для збереження вузькоколійки. Нині навряд чи знайдеться у райбюджеті три-чотири мільйони гривень для її відновлення, але навести лад, запустити в дію відрізок від Броньки до Кушниці спробувати можна.

Різні думки поширюються з приводу заміни вікон у школах району. Про якісь спекуляції не може йти мова. Від цього енергозбереження в навчальних закладах суттєво покращилось. Неоднозначно сприймається оптимізація у сфері медицини, освіти. Та, безперечно, в основу цього процесу ставитимуться інтереси людей, їх професіоналізм. За рік роботи голова райради побував з робочою поїздкою майже у всіх сільських радах району, де вивчав стан справ в об’єктах соціальної сфери, впливав на його покращення. Депутати ж взяли участь у багатьох мистецьких, культурних та інших заходах. Станіслав Сухан наголосив, що має за честь співпрацювати з такими народними обранцями, адже понад 90 відсотків з них мають вищу освіту.

Надходження за оренду комунального майна у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросли на 103 тисячі гривень. Активно ведуться переговори з інвестором, який має на меті створити 300-400 робочих місць. Зі слів голови районної ради, це був період становлення чи розчищення авгієвих стаєнь йому важко сказати.

До речі, за цей час у райраду звернулось понад 260 громадян. Всі порушені ними питання вирішено, окрім тринадцяти. Над ними ще працюють. Понад 40 жителів району пройшло безкоштовне лікування у військовому шпиталі в Мукачеві.

Звіт голови райради взяли до відома, а роботу визнали задовільною.

Відтак на сесії заслухали інформацію прокурора району Віталія Романа про стан законності, заходи щодо її зміцнення. За його словами, цьогоріч за всіма документами прокурорського реагування у сфері трудового законодавства виплачено понад 560 тисяч гривень заборгованої зарплати, у сфері бюджетного законодавства порушено 4 кримінальні справи на суму збитків на 154 тисячі гривень, у сфері земельного законодавства подано до суду 8 позовних заяв. Сільські голови торкнулися питання перевірок сміттєзвалищ. Своє бачення висловили в окремому зверненні.
 
Начальник райвідділу УМВС України в області Володимир Лізанець інформував про стан боротьби зі злочинністю, охорону громадського порядку. Протягом 10 місяців кількість зареєстрованих злочинів становить 291, у 214 випадках особам пред’явлено обвинувачення, відповідними підрозділами виявлено та задокументовано 21 факт, пов’язаний з незаконним обігом наркотиків, дільничними інспекторами міліції притягнуто до відповідальності 1059 правопорушників, у сфері економіки виявлено 43 злочини. Народні обранці порушили також перед керівником міліції питання браконьєрства та пунктів незаконного прийому металолому.
 
Інформацію керівників правоохоронних органів взяли до відома.
 
З пропозиціями реформування лісової та природно-заповідної галузей району ознайомив присутніх голова постійної комісії райради з питань екології, використання природних ресурсів, рекреації, земельних відносин, агропромислового комплексу Василь Павлище. До Довжанського лісомисливського господарства пропонують приєднати ліси філії №1 «Іршавський лісгосп» ДП «Агроспецсервіс» і на їх базі утворять єдине державне підприємство «Іршавське лісове господарство» з розміщенням адмінбудинку в райцентрі. Цьому новоствореному підприємству передадуть в постійне користування і 415 га лісу району, якими нині опікується Берегівський лісгосп.    До національного природного парку «Зачарований край» включать всі заповідники, заказники та пам’ятки природи, окрім полонини Кук.
 
Директор районного будинку культури Василь Філеш звітував про роботу установи у цьому році. Говорив не лише про культурно-мистецькі, а й про господарські заходи. Ніби й було що сказати, та все ж йому від депутатів дісталося на горіхи. На капремонт будинку культури ще на початку року виділено 70 тисяч гривень, а кошти так до цього часу й не освоїли. Понад шістдесят тисяч гривень установі боргують за оренду приміщень. Це лише кілька із багатьох недоліків. Роботу директора райбудинку культури визнали незадовільною. А загалом у сфері культури району необхідно звернути увагу на більш якісне проведення та урізноманітнення заходів для молоді у відповідних установах та тих, що відбуваються у бібліотеках, посилити співпрацю керівників різних рівнів галузі.
 
Про пропоновані зміни до районного бюджету інформувала заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації Євгенія Онисько. Необхідно розподілити майже мільйон гривень. Частина з них піде на проведення нормативної грошової оцінки земель Лози, Греблі, Вільхівки, а вісімсот шістдесят тисяч у вигляді міжбюджетних трансфертів --  на утримання закладів освіти -- дитсадків. Із зауваженнями та пропозиціями за цей проект рішення проголосували.
 
Підтримали депутати й Положення про впорядкування плати за земельні ділянки, що відводяться у користування, до укладення договорів оренди землі в районі. Його дія поширюватиметься з моменту підписання тимчасового договору до державної реєстрації постійного. Погодили й технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, які орендуватимуть  житель Ільниці для ведення особистого селянського господарства та одна з компаній мобільного зв’язку для встановлення спеціальних антен у Доробратові, Броньці, Білках, Сухій.
 
Начальник управління економіки райдержадміністрації Наталія Ковач вела мову про внесення змін до Положення про часткове відшкодування з райбюджету відсоткових ставок за кредитами, що надаються суб’єктам малого та середнього бізнесу. Загальна сума кредиту на наступний рік становитиме 120 тисяч гривень, або ж 10 тисяч доларів США, або ж 8 тисяч євро. Все залежить від того, в якій валюті надаватиметься позика. Оновився й склад комісії, що визначатиме претендентів.
 
Затверджено Положення про оплату за навчання у початкових спеціалізованих мистецьких установах району. Воно регламентує, скільки грошей юні таланти сплачуватимуть за оволодівання грою на народних, духових, струнно-смичкових інструментах, гітарі, фортепіано, технікою вокалу, образотворчого мистецтва, хореографії. Сума коливається від двадцяти п’яти до сорока п’яти гривень за місяць. Також перераховано категорії дітей цих закладів, які стовідсотково чи наполовину звільняються від оплати за навчання.
 
Підтримали народні обранці статут Ільницької загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів. З їх волі призначили директорів КП «Агенція місцевого розвитку «Іршавщина» Миколу Сочку, а комунального підприємства по водопостачанню -- Віктора Гелетея. Останньому ж надали й дозвіл на користування надрами Іршавського родовища прісних підземних вод.
 
Начальник відділу управління майном спільної власності територіальних громад сіл, міста району Надія Палош інформувала про надання в оренду приміщень у будівлях військкомату та стоматполіклініки.  Депутати райради пропозиції підтримали.
 
Перший заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола доповідав про забезпечення реалізації на території району вимог закону «Про заборону грального бізнесу в Україні». За його словами, було створено спеціальну комісію із залученням фахівців, яка вивчала це питання. Гральних апаратів на території району вона не виявила. Перевірено 9 суб’єктів господарювання на території шести сільських рад. Свою роботу комісія продовжуватиме й надалі.
 
Це було перше засідання восьмої сесії, друге ж планується провести у першій половині грудня.

Іршавська районна рада

23 листопада 2011р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини