У винних підвалах "Совиного гнізда" стартував фестиваль "Закарпатське Божоле" (ФОТО)

Сьогодні в Ужгороді, в 230-річних винних підвалах розпочався 5-й щорічний фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле 2011».

У винних підвалах "Совиного гнізда" стартував фестиваль "Закарпатське Божоле" (ФОТО)

Окрім 50-ти виноробів у фесті беруть численні народні майстри, багато підприємців на вулиці Ракоці та площі Поштовій пропонують ужгородцям і гостям міста всюдисущі шашлики і страви місцевої кухні.

Зі сцени, встановленої перед спорудою Ужгородської міськради, спершу вистурпили представники міської, районної та обласної влади, а згодом - різноманітні естрадні виконавці, співочі та танцювальні колективи.

Цьогоріч фестиваль вперше відбувся в старовинних підвалах і сторичної споруди під назвою "Богольвар" ("Совине гніздо").  І хоча підвали насправді просторі і сягають довжини понад 100 метрів, вони були вщерть заповнені людом, що прийшов розважитися на фестиваль.

Аби прищепити гостям фесту високу культуру споживання вина, організатори "Закарпатського Божоле" пропонують купити за 50 гривень "фірмовий" фестивальний келих з карткою учасника дегустації. Картку можна обміняти на 1 літр вина у винороба, чий напій найбільше припав до смаку. Винороб, якому вдасться зібрати найбільшу кількість карток, стане переможцем змагання.

Фестиваль триватиме і наступного дня - в неділю.

Відеосюжет 24tv

Фото Закарпаття онлайн, прес-центру ОДА і Вся Закарпатська Правда

19 листопада 2011р.

Теги: фестиваль, божоле, підвал, Богольвар, Совине гніздо, вино, винороб

Коментарі

Hungi 2011-11-22 / 12:32:09
Година 2011-11-22 / 09:46:04

(ц)"Так що мій коментар ще досить мирний =)"

Так, на багато більш мірний, ніж попередній ... :))

(ц)"Так не розуміють часто у Львові, Києві і де інде, ніхто й не каже, що досить відмінна говірка чи діалект.. однак погодьтесь, що і мадяри на Закарпатті дуже периферійні і провінційні"

Пора звикати з думкою, що всі ми однакові, нема поганих/дурних угорців, чи поганих/дурних українців ... є серед всіх погані/дурні люди ... виховані, або ні ... І не існує догми (на сьогодні), як правильно вимовляти назву будівлі 1781-го року "Богольвар", чи "Богойвар" - нехай вимовляють люди, як їм ближче до душі ... Я буду вимовляти "Bagoly Vár"

Година 2011-11-22 / 09:46:04
Добрий рано. З першим снігом.
Беру їх, бо їх багато, певно що більше ніж тих, що виросли у центрі вароша коло молочарні дуже мало, як не крути. Хоча тут у коментах є ще один інтелігент-мадяр, який не оминає нагоди підкреслити, який він розумак, які в нього порядні батьки, яку файну освіту має, як часто працює в серйозних архівах і т.д., так ніби решта тут просто таки з болота вилізли неуки, а він бідолаха мусить тут з нами спілкуватися.
Так от, добре що ви погоджуєтесь. Хоч би й з частиною. На жаль, згадані діалоги це не рідкість саме у обласному центрі.
Так не розуміють часто у Львові, Києві і де інде, ніхто й не каже, що досить відмінна говірка чи діалект.. однак погодьтесь, що і мадяри на Закарпатті дуже периферійні і провінційні (з усіма вигодами і недоліками такого статусу).


А щодо втесатися в розмову.. тут інтернет і не таке може статися. Ваша вся дискусія побудована на втісуванні. Спочатку Баклажан просто проходячи повз зробив вам зауваження (!! - не просто втикнувся в розмову), потім вам двом дорікнув філолог. Так що мій коментар ще досить мирний =)

Hungi 2011-11-22 / 08:38:33
Година 2011-11-21 / 20:53:07

Ну, добре, пан Година, з деякими Вашими судженнями я згоден, але, в такому разі, давайте поставимо крапки над "і".

По-перше :(ц) "послухаймо, наприклад, як ці люди говорять" - а чого Ви до прикладу берете ( деяких) селян, та при цьому тих з ким зустрічаєтеся ?! Я глибоко-корінний закарпатський угорець - запитайте мене "хто такий Ференц Ліст". Спілкуйтеся з освіченими угорцями Закарпаття і у Вас змінется ставлення до "них"... Але для початку сходіть в українське село і запитайте ( у того, кого зустрінете ), хто татий М.Лисенко ...

По-друге : (ц) "Я нічого і нікого не звинувачую, тільки за те, що в нас вже прижилася назва Богольвар" - Вибачте, але Ви "втісалися" в розмову "не по темі" : ми з "філологом 2001-11-19", та "паном Баклажаном 2011-11-19" обговорювали питання "Богольвар-Богойвар" з точки зору "Відповідно до правил транскрибування" - до відома "транскрибуваня" - ( простою мовою )- написання іноземного слова ( за допомогою спец. символів ) так як його чуєш ( при правильному вимовлянні )...

І,по-третє, (ц) "сільских мадяр вже навіть на угорському кордоні не дуже розуміють, не те що в Будапешті (діалект?)"

:))) наших корінних закарпатців вже у Львові не зрозуміють... пр Київ вже мовчу ...





Година 2011-11-21 / 20:53:07
Дорогий мій Хунґі!

Я, підозрюю, що не повірите, з Ужгорода родом, з суто закарпатським корінням, в тому числі із "ісконно" мадярських регіонів Закарпаття.

Про угорців можна говорити в зрізі сухої статистики, звісно, їх відчутно. Однак, послухаймо, наприклад, як ці люди говорять - часто це українсько-російсько-угорський суржик, коли говорить-говорить угорською, раз, і слово наше.. і це між собою )хоча, це й наслідок асиміляції та все ж..) але я не про це, і навіть не про те, що наших сільских мадяр вже навіть на угорському кордоні не дуже розуміють, не те що в Будапешті (діалект?).

Чомусь у вас питання угорської культури зводиться суто до боб-левеш-бограч знавців. Я ж певен не з чуток, що більшість знань угорської культури у пересічного закарпатця (а я по області їжджу занадто часто, щоб в цьому сумніватися) обмежується саме гурманістичним колом. Спитайте іншим разом, чи знають вони Ліста скажімо, чи знають видатних художників, письменників, поетів, сучасну естраду, що всесвітньовідомого винайшли угорці, чи чули вони про Gomboc?).. будь-що, що виходить за межі кулінарії.

Коли я говорив про культурну різницю, йшлося в основному про мову, бо мова є засобом передачі культури перш за все, а потім вже музика чи щось інше. Оскільки мови категорично різні, то і взаємне проникнення культур не дуже відчутне навіть за тисячу років. Воно (проникнення), звісно, корелює з розселенням угорців в наших краях. Але ми говорили, чи нормально Боголь чи Богой...

Подібним прикладом є російська, де так само багато слов’янських слів мають часом інше а то й протилежне значення ніж в українській.. а чому? А тому що монголи, тому що угро-фінські племена, тому що ІНША КУЛЬТУРА, яка розуміла все на власний розсуд, не завжди правильно. Я нічого і нікого не звинувачую, тільки за те, що в нас вже прижилася назва Богольвар, і це нормально, це нормальний мовний процес. Так в пограниччі культур дуже часто буває.

Hungi 2011-11-21 / 19:40:04
Година 2011-11-21 / 17:17:12

(ц)"...і оскільки місцеве населення кардинально відмінне від угорського...", "...Все це від різних і незрозумілих культур..."

( пан ? ) Година, ви звідки пишете ?! Я з Ужгорода (!), живу ( навіть якщо брати суху статистику ) з десятками тисяч співмешканцями-угорцями, а в маштабах Закарпаття ( по скромним підрахункам ) цифри сягають майже дві сотні тисяч !!! Угорська культура для корінного закарпатця "незрозуміла", та "кардинально відмінна" ?!?!?!??!?! Розкажіть це .... ( комусь не з Закарпаття ...) - він може і повірить !! :)))

Hungi 2011-11-21 / 19:27:42
Година 2011-11-21 / 17:17:12
(ц) "Але на щастя тут не Угорщина..."

Та на щастя тут "Година" не титульний коментатор ...

п. Тамара 2011-11-21 / 19:15:57
(ц)"Я не знаю все нюансы венгерского языка. Но мое детство, юность и часть взрослой жизни прошло рядом с складами Богойварами..."

Большое спасибо, Вам, п.Тамара, за Ваше примечание ! Тем, кто провёл здесь детстао, юность и "взрослость" - виднее. Я, кстати, детство, юность и взрослость провёл совсем недалеко : возле "бывшей" молочарни :))

п. Тамара 2011-11-21 / 19:15:57
Я не знаю все нюансы венгерского языка. Но мое детство, юность и часть взрослой жизни прошло рядом с складами Богойварами. Там мы детьми зимой целыми днями спускались с горы на санках, там мы летом прятались за стенами складов. Родители моих венгерских друзей-соседей всегда говорили, что мы пошли на Богойвары.

Година 2011-11-21 / 17:17:12
воно було б правильно, якби не зазнало змін. Але на щастя тут не Угорщина, і оскільки місцеве населення кардинально відмінне від угорського, то і трактує слова на свій лад (якраз тому, що угорська є чужою, незвичною і незнаною - ly - прочитано і засвоєно як -ль-, бо про справжнє звучання відомо було лише угорцям).

Так само є купа слів угорського походження, які відрізняються від угорських оригіналів. Богольвар це не єдине, є ще гайдук скажімо, чи ташка, чи фийса, чи мейсарош і так далі. Часто може змінитися і зміст, не лише звучання. Все це від різних і незрозумілих культур. Це нормально. Сусідні різнокультурні середовища запозичують слова зі змінами, як і в угорській є купа наших запозичень, які вони (О чудо!!) вимовляють не так, або взагалі далекі від оригінального слова..

Hungi 2011-11-21 / 08:25:18
Пан Баклажан 2011-11-19 / 21:53:00
(ц) “… Але вам зауваження - навіщо повторяєте невірну транскрипцію - "богольвар" замість "богойвар", тим паче із вашим ніком :) “

Все правильно, Пан Баклажан, - зауваження приймаю :)! ( Я, просто, піддався загальній помильці … - точно так, як всі, на всім знайоме блюдо – «бограч-гуляш» : просто кажуть «бограч», хочя це невірно )


2 - філолог 2011-11-19 / 22:55:00
(ц) «Пан Баклажан Відповідно до правил транскрибування "Богольвар" - написання правильнее»

Ні, пан філолог, правий Пан Баклажан : в угорській мові буквосполучення ”Ly” читається як звук ”Й”. Правильно все-таки писати ( та читати ) «Богойвар»

Nick 2011-11-21 / 08:19:10
Я з Запоріжжя. Бував на багатьох фестивалях, але "Закарпатське божоле" - просто супер! Два дні люди відпочивають, веселяться, п"ють вино, - і все це культурно, гарно, з відповідною розважальною програмою. Справжній європейський фестиваль. Організаторам велике спасибі!

клен 2011-11-20 / 23:24:12
счвято просто Бомба. Був там і все пив . За орфографію соррі - вже все рівно. Душа поёт!!!! Могли б проводити кожну неділю. Але в підвалах треба було б покласти лавиці, щоб можна було здорово посидіти

Учитель 2011-11-20 / 17:37:28
Здається, ціни не зовсім реальні.
У токайських підвалах трирічне вино (після 1-2 годин дегустації)можеш вибрати собі по ціні 15-20 грн.
Там криза виноробської галузі, а тут що?

я 2011-11-20 / 04:02:51
було кльово!

філолог 2011-11-19 / 22:55:00
2Пан Баклажан

Відповідно до правил транскрибування "Богольвар" - написання правильне

Кутюр 2011-11-19 / 22:47:00
Пани на сцені в одному магазині пальта купували? Не вже принцип інкубатора, так сильно в мозок їм засів?

Пан Баклажан 2011-11-19 / 21:53:00
2 Hungi ("Для першого разу в Богольварі - дуже класно ! ") - так, дуже органічно виглядають стародавні камені і лицарі, най би й "новодєли"

Але вам зауваження - навіщо повторяєте невірну транскрипцію - "богольвар" замість "богойвар", тим паче із вашим ніком :)

2011-11-19 / 20:41:00
Этот фестиваль лучший из лучших фестивалей. которые проходили в Ужгороде!
Вера, жаль. что ты уехала и пропустила его. Получила бы массу удовольствия.

Torn 2011-11-19 / 20:23:00
Свято - супер!
Організаторам велике спасибі!
Море позитивних вражень, якісне вино, програма - просто клас!

Hungi 2011-11-19 / 20:11:00
Для першого разу в Богольварі - дуже класно ! Місце прекрасне для таких свят !

KK 2011-11-19 / 19:15:00
Чи хтось не знає скільки хочуть за сову?? :-)

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини