На Закарпатті кровотечі під час пологів трапляються у 3-8% породіль

Одну з найболючиших тем – материнські втрати внаслідок кровотеч, обговорювали в Ужгороді під час науково-практичної конференції акушер-гінекологи та анестезіологи з усієї області.

На Закарпатті кровотечі під час пологів трапляються у 3-8% породіль

Про новітні розробки та сучасні методики, які  дозволяють своєчасно діагностувати і надавати адекватну допомогу жінкам, розповідав своїм закарпатським колегам професор кафедри акушерства, гінекології та репродуктології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупіка, завідувач  курсом акушерської анестезіології Руслан Ткаченко.

"На превеликий жаль, за останні два роки материнська смертність в Україні залишається досить високою і становить 24-25 випадків на 100 тисяч живонароджених. Це втричі вище, ніж у провідних європейських кранах. Причин цьому декілька: це і нестача сучасного медобладнання, і брак фінансування, і ще цілий перелік чинників. З метою покращення  ситуації у була прийнята Державна програма "Репродуктивне здоров'я нації", яка діятиме  до 2015 року, і головною метою якої є зниження материнської смертності та приведення її рівня, принаймі,  до середньоєвропейського -  11 випадків на 100 тисяч. Крім того,  вже рік поспіль впроваджується  Національний проект "Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства" по створенню перинатальних центрів. Цьому питанню приділяється особлива увага, як з боку адміністрації Президента, так і Кабінету Міністрів України.  Переконаний, що сьогоднішня конференція буде черговим кроком до поліпшення надання якісної та високофахової допомоги нашим жінкам".

На думку обласного анестезіолога Вадима Авдєєва, питання акушерських кровотеч актуально як для акушер-гінекологів, так і для анестезіологів. "У всьому світі ця проблема очолює ряд причин летальності. Кожні три хвилини у  світі помирає жінка внаслідок акушерських кровотеч гине жінка! Ми, анестезіологи, працюємо разом, однією командою з акушер-гінекологами, адже як без нашої спільної  допомоги жінка з таким загрозливим ускладненням не виживе. Акушер-гінекологи зупиняють кровотечі хірургічним методом, а вже збереження  життя породіллі – це наше завдання  - зазначив Вадим Авдєєв. Сьогодні кожен  четвертий виклик обласних спеціалістів у райони  - це акушерські проблеми,  причому майже три чверті цих викликів продиктовані необхідністю надання кваліфікованої допомоги при  кровотечах.  Поряд з цим слід зазначити, що рівень материнських  втрат на Закарпатті один з найнижчих в Україні, ймовірно і завдяки постійно діючій системі навчання фахівців, і у т.ч. шляхом проведення таких конференцій , яка відбувається тут сьогодні сьогодні, - резюмував головний анестезіолог".

Обласний акушер-гінеколог Ірина Пацкань аналізуючи ситуацію, яка склалася в краї відзначила, що  "у 3-8 % від загальної кількості пологів, на жаль, трапляються акушерські кровотечі. В області їх частота у  попередній рік і протягом  9-ти  місяців поточного року становить 2,2. Цей показник не є високим, але разом з тим,  залишається стабільним". Окремо обласний акушер-гінеколог зупинилась і на групах ризику,  в які потрапляють жінки , які раніше  робили аборти,  мають великий і неправильно розташований плід, перенесли операцію  кесарського розтину, ті, хто багато разів народжував, жінки, які завагітніли шляхом штучного запліднення та вагітні двійнею  або трійнею. Причиною акушерської кровотечі в післяпологовому періоді можуть стати  і самовільні викидні, і відшарування плаценти, і позаматкові вагітності, і пізні токсикози вагітності.  На переконання Ірини Пацкань жінки повинні бути відповідальними до свого здоров'я і регулярно проходити профілактичні огляди у лікаря, своєчасно ставати на облік під час вагітності, відвідувати школу відповідального батьківства.

Також на конференції увага медиків  була зосереджена і на методиці хірургічного втручання при кровотечах, яка дозволяє жінці зберегти свою репродуктивну функцію після оперативного втручання. Це т.зв. органозбергаючі операції, адже донедавна головним методом боротьби з акушерськими кровотечами було власне видалення самого дітородного органу.  Безумовно, для кожної жінки наслідки такої операції  перетворювалися на особисту трагедію. Тепер, застосовуючи новітні методики і технології, можна і зупинити крововтрати і зберегти орган.  

Окремо під час наукової конференції був проводився аудит випадків материнської смертності – на широкому медичному загалі докладно аналізувалися причини і все етапи надання допомоги, - повідомили Закарпаття онлайн з прес-центру УОЗ в Закарпатській області.

18 листопада 2011р.

Теги: конференція, кровотеча, втрата, пологи

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини