Закарпатці долучилися до соціального проекту "Стань приятелем" (ФОТО)

"Стань приятелем" - соціальний проект, побудований на концепції приятелів, стартував кілька місяців тому одразу в чотирьох областях України (Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій) за підтримки Карпатського фонду, голландської благодійної організації СКАN та мережі нідерландських фондів для Центральної і Східної Європи. Проект має на меті допомогу в інтеграції у соціум дітей та молоді з обмеженими можливостями, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Карпатського Фонду.

Закарпатці долучилися до соціального проекту "Стань приятелем" (ФОТО)

Що означає бути приятелем?

Якщо простими словами, бути приятелем - це бути завжди поруч. Однак, це ні в якому разі не означає, що приятель замінює професійного опікуна чи соціального працівника. Приятель - це як товариш: той, кому можна довіритися; той, хто може вислухати; той, з ким можна прогулятися, піти в кінотеатр чи кафе. Добровольці, що хочуть стати приятелями, беруть на себе зобов'язання проводити час зі своїм товаришем регулярно, наприклад три години на тиждень, два рази на місяць тощо.

У даній програмі цільовою групою є неповносправні діти та молодь, і волонтери,  які можуть стати їм приятелями для проведення разом вільного часу. Волонтери, залучені до проекту, проходять відповідне навчання та підготовку. Після цього створюються пари відповідно до можливостей та потреб клієнтів і приятелів. Обидві групи отримують користь від таких відносин.

Куди звертатися тим, хто зацікавився?

Наразі в програмі беруть участь десять неурядових громадських організацій з чотирьох областей України, в котрі можуть звертатися всі бажаючі стати волонтерами і приятелями, а також ті, хто прагне знайти приятеля.  Чотири в Львівській області: Сокальська районна асоціація інвалідів, Львівське Товариство "Зелений Хрест" та Благодійний центр "Віра і світло"у партнерстві з Львівською Освітньою Фундацією. Чотири в Закарпатській:  медико-соціальний благодійний Центр "Дорога життя", Ужгородський благодійний фонд "Проекта ТАЧ", Мукачівський благодійний фонд "Нове життя" та Ужгородська Асоціація соціальних працівників. А також Карітас УГКЦ - Івано-Франківськ, Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії та  Чернівецька регіональна асоціація поточного виховання AREAC. Контактні дані всіх організацій можна знайти на сайті проекту.

На сьогоднішній день в рамках проекту кожна організація вже зробила чимало: залучено багато волонтерів, проведені відповідні підготовчі тренінги, оскільки спілкування з дітьми, до прикладу, тими, що мають вади розумового розвитку, має свої нюанси та застереження. "По закінченні тренінгів ми створимо приятельські пари, які формуватимемо за принципом подібності. — Пояснила координатор проекту в Карітас-Івано-Франківськ Людмила Максимюк. — Для дитини, яка дуже любить ходити в кіно, ми підберемо приятеля, який матиме таке ж зацікавлення і т.д."

Також за два місяці дії проекту вже проведено чимало спільних подорожей і мандрівок. Друзі та приятелі, волонтери та неповносправні активно проводять час разом. Кожна організація має власну, дуже активну і насичену, програму для всіх своїх підопічних. Львівяни, приміром, ("Віра і Світло" у співпраці з ГО "Львівська освітня фундація") нещодавно подорожували великою групою по замках "Золотої підкови", ужгородці ("Дорога життя" та волонтери Асоціації соціальних працівників) каталися з друзями неповносправними на конях та їздили до Мукачева на свято Меду,  іванофранківці (Карітас) мали екскурсію до Львова, мукачівці (учнівський та педагогічний колективи Мукачівського вищого професійного училища №3 та вихованці фонду для дітей з обмеженими можливостями "Нове життя") відвідали Мукачівський монастир імені Святого Миколая, мали розмову із священиками, відпочивали на свіжому повітрі, спілкувалися, щоб ближче взнати один одного. І ще багато інших історій, які в подробицях можна прочитати на сайті самого проекту.
Крім мандрівок та подорожей, у прості будні дні друзі та приятелі часто разом малюють, граються, одним словом, із задоволенням спілкуються і приносять один одному радість.

- Людину в наш непевний час часто поглинає сіра буденність. Але коли  поряд з тобою друзі, життя можна розмалювати яскравими фарбами, - каже Оксана Смук з Ужгорода, старший викладач кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ, керівник волонтерів проекту "Стань приятелем" Асоціації соціальних працівників.

І ця її думка дуже точно передає саму ідею соціального проекту "Стань приятелем". Не лишаймося осторонь, простягнімо  дружню руку - розфарбуймо життя один одного яскравими фарбами.

08 листопада 2011р.

Теги: соціальний проект, "Стань другом"

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини