На кладовищі в Веряці регулярно виявляють кістяки циганських дітей

Буває, дитячу кістку вириє собака, то люди, упорядковуючи цвинтар, знаходять кістяк. А за останні місяці достеменно відомо, що померло троє немовлят, проте їх поховання не було здійснено, розповів сільський голова с. Веряця Виноградівського району Закарпатської області.

На кладовищі в Веряці регулярно виявляють кістяки циганських дітей

Мова йде про ромських дітей з сусіднього селища Королево. Циганський табір, за словами місцевих мешканців та й королівського селищного голови, є джерелом й інших шокуючи фактів. Скажімо, будівля школи для ромів розікрадена по "запчастинах", школу діти не відвідують, а дівчатам взагалі заборонено вчитися. Спроба вивозити сміття з табору з допомогою фірми "АВЕ Виноградів" закінчилися тим, що всі сміттєві контейнери на території було розкрадено.

На Виноградівщині розташовано два циганські табори – у Королеві й Півдвиноградовів. І проблемними є обидва місця проживання ромів. Скажімо у Підвиноградові не менш важка ситуація. Роми для того, щоб викупити будинки від непоступливих односельчан влаштовують справжній моральний терор. Про що свідчить недавнє засідання сесії сільської ради. До депутатів звернулися мешканці вулиці Ардовецька, які переборовши страх перед ромами, офіційно заявили про переслідування з боку ромів.

На їх городи постійно закидують трупи здохлих собак, а живих собак нацьковують на кіз та корів, у однієї сім ї кіз буквально загризли циганські пси, людей перепиняють на вулиці, поргоржують їм, літній вчительці при цьому дали запотиличника. Внаслідок агресивності ромів виникають навіть трагічно-курйозні випадки.

Спеціалісти фірми "Експерт" робили вимір земельних ділянок, а ромам здалося, що їх знімає телебачення і з погрозами накинулися на хлопців і землевпорядника сільської ради. Добре що вчасно підійшов місцевий бирів. Під час лікарського обстеження один з ромів ударив лікаря, який обслуговує мешканців табору. Самі роми все заперечують і в більшості випадків правоохоронні органи не можуть вжити заходів, оскільки юридично не знаходять для цього підстав.

Проблема з таборитами – одна з хронічних, яку не вдавалося вирішити і в радянські часи. Сьогодні, за словами керівника відділу Закарпатської ОДА Юрія Гузинця, офіційно нараховується біля 30 тисяч ромів. Хоча і самі ромські організації і голови сільрад, де проживають роми, говорять про цифру удвічі більшу. Це ж стосується і Виноградівщини, де статистика звітує про 9 з половиною тисяч ромського населення, а насправді їх значно більше.

Але якщо розібратися, причини всіх цих кричущих фактів закладені не стільки в менталітеті ромів, скільки у більш об'єктивних причинах.

Наприклад, що стосується веряцьких моторшних знахідок. Справа в тому, що до середини минулого століття ромське поселення було розташоване у селі Веряця. Там цигани ховалих своїх померлих. Під час чергової хвилі більшовицьких репресій всіх циганів відправили в Казахстан. Коли почалася політична відлига, роми повернулися додому, але у поселятися у Веряці їм не дозволили. Тож табір розташувався у селищі Королево. Але поховання за циганськими законами все одно проводилося на місці захоронень їх дідів і прадідів.

Врешті віднедавна веряцька громада запротестувала – цвинтар уже не вміщає померлих, а щоб відкрити нове кладовище потрібні величезні кошти. Але роми всіма правдами й неправдами намагаються ховати покійників у Веряці. Коли ж помирають діти, їх часто запаковують у картонні коробки і закопують на території згадуваного кладовища. Закопують зазвичай неглибоко і як наслідок собаки добираються до померлих дітей.

Щодо терору у Підвиноградові. Попри заперечення ромів факт є фактом – на городах мешканців вулиці Ардовецької постійно знаходять мершу, людські екскременти господарі знаходять буквально на порозі свої осель. В таких умовах справді мешканці воліють продати свій будинок, щоб мати спокій. Самі ж роми запитують, а де нам жити, якщо з 2005-го року у Підвиноградові не ділили під забудову жодної сотини землі. А нові покоління підростають, їм десь жити треба? Та й навіть, якщо б землю під забудову ділили, більшість молодих ромських сімей її б не одержали. Адже одружуються вони, як правило, у 14 -15 років і живуть незареєстрованим шлюбом. А отже, офіційно не мають права на забудову.

Те, що наші діти не вчаться у школах, факт, – підтверджує голова ромської громадської організації Ласло Дюрков. Але навіщо їм вчитися. Роми мають єдину людину з дипломом про вищу освіту, але на роботу її нікуди не приймають.

Всі ці та інші факти були підняті на засіданні круглого столу, який організувала Виноградівська райдержадміністрація. Голова РДА Тетяна Граб пообіцяла, що влада не лише зафіксує взаємні претензії (як з боку керівників освітянських, медичних та інших структур, так і з боку ромів), але й розробить ефективні заходи, які б захистили соціальні права ромів, а з іншого боку забезпечили з їх боку виконання обов'язків перед державою і громадами.

Василь Горват, Голос Карпат

04 листопада 2011р.

Теги: цигани, роми, Королево, Підвиноградів, табір

Коментарі

тетяна 2013-04-08 / 22:57:43
скажіть будь ласка а яку користь державі приносять цигани окрім народжувати дітей

Гість 2011-12-24 / 20:42:36
Пан Михайло з Міжгіря най скаже свій адрес або своїх близьких шоби знали роми де оселитися доки до них черга лікуватися дійде. Богу дякувати що є ще люди які за бідних циган журяться.

претор 2011-11-21 / 22:07:01
цигани- то короста на тілі держави. люди важко заробляють колпійчину , платять податки - а цигани чекають коли їм держава заплатить гроші і всі вони матері-одиночки (по закарпатськи ку.ви). Гроші на дітей слід виплачувати лише тим, хто пррацює на державу. Якщо євросоюзу не любиться, то най їм платить. аще ліпше най їх забирають до йо..... мамки.

михайло 2011-11-04 / 21:07:00
всіх циган відправити на лікування в Міжгіря, там є циганський лікар Царь В І , мабуть після його лікування цих ромів поменшае у Виноградові !!

Пан Баклажан 2011-11-04 / 17:01:00
В останній фразі - вся суть проблеми. У циганів стає все більше прав та бонусів (особливо дякуючи Ющенку і Януковичу, які посилають їм "манну небесну" у вигляді "дитячих грощей"). При цьому якось не спостерігається виконання яких-ось обов"язків. Серед цієї армії в офіційних 30 тисяч (а буде і сто, і більше, якщо сьогоднішню тенденцію до їх родючості не зупинити) скільки зареєстровано платників податків?

З цього треба починати. Пора еволюціонувати до формули "нічого не даєш державі - нічого не отримуєш від держави". От тільки вражене "іждєвєнчєством" суспільство навряд чи бажає це сприймати. Тому найбільш запекла боротьба ведеться з боку тих, хто втрачає пільги, а не тих, хто на ці пільги працює

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини