В Ужгороді відбулося розширене засідання колегії Закарпатської ОДА

Торік за показниками соціально-економічного розвитку в загальнодержавному рейтингу Закарпаття займало четверте місце. Якою є ситуація за перший квартал цьогоріч, аналізували на засіданні колегії облдержадміністрації. Розглядали також підсумки роботи житлово-комунального господарства в осінньо-зимовий період 2006-2007 років та виконання місцевих бюджетів краю.

В Ужгороді відбулося розширене засідання колегії Закарпатської ОДАЗа словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації Віктора Погорєлова, загалом в економіці області відбулися позитивні зміни. Обсяг виробництва промислової продукції зріс на 36 відсотків проти відповідного періоду минулого року. Ріст виробництва валової продукції сільського господарства становив 100, 3 відсотка. У лютому середньомісячна зарплата у 1, 8 раза перевищила прожитковий мінімум. На понад 5 тисяч поменшало безробітних у порівнянні з відповідним періодом минулоріч. Тому за 24 показниками Закарпаття займає кращі місця в державі. За десятьма з них – з першого по третє. Зокрема, на другому – за темпами зростання експорту товарів, зростання кількості зареєстрованих суб'єктів підприємницької діяльності—фізичних осіб, динамікою скорочення чисельності населення, рівнем злочинності, на 3 місці – за темпами зростання обсягу інвестицій в основний капітал.
За рейтинговою оцінкою результатів економічного і соціального розвитку районів і міст області за перший квартал лідирують міста Мукачево і Чоп та Виноградівський район.

Однак, попри ці позитиви, є ряд недоліків. Зокрема, у галузі промисловості знизилися обсяги виробництва в п’яти районах. Найбільше – у Міжгірському, Тячівському, Берегівському. Скоротилося поголів’я великої рогатої худоби як у сільськогосподарських підприємствах, так і у дворогосподарствах. Суттєво – у Рахівському, Берегівському, Іршавському та Ужгородському районах.

За соціально-економічними показниками в краї останнє, 18 місце, посідає Берегівський район. Обсяги товарообороту зменшилися через введення обмежень на експорт певних видів товарів з України та імпорту в Угорщину. Зупинилося одне із провідних підприємств регіону ТОВ “Закарпатполіметали”.

Голова облдержадміністрації Олег Гаваші зазначив, що їздитиме й надалі в райони для ознайомлення з тим, як виконується Програма соціально-економічного розвитку. “Тих підприємців, які виплачують працівникам зарплату меншу за мінімальну, треба притягувати до відповідальності, а не просто констатувати факт”, – наголосив керівник краю. Він піддав гострій критиці керівництво найбільшого району області – Тячівського, де нещодавно відбулася виїзна колегія облдержадміністрації. Досі, схоже, на думку голови, немає чіткого плану виходу цього району з кризи. Трохи інша ситуація на Берегівщині, де недовгий час працює молода команда, що налаштована на перспективу.

Не влаштовує голову облдержадміністрації і те, як розподіляються кошти на місцях, які співфінансуються з обласного бюджету. Не припустимо, коли з мільйона гривень, виділених на будівництво соціальних об’єктів, у районах на четверту частину цих коштів зводять школи для кількох учнів.

Про виконання місцевих бюджетів доповів начальник головного фінансового управління Петро Лазар. До бюджетів усіх рівнів області надійшло податків та зборів на 524 мільйони 372 тисячі гривень. До державного бюджету мобілізовано 361 мільйон 428 тисяч гривень, до місцевих бюджетів – 165 мільйонів 409 тисяч.

На колегії також йшлося про підсумки роботи житлово-комунального господарства краю в осінньо-зимовий період 2006-2007 років. Аби вчасно і якісно розпочати опалювальний сезон, голова облдержадміністрації Олег Гаваші зобов’язав керівництво житлово-комунального господарства до кінця місяця конкретизувати план підготовки до зими та приступити до його негайного виконання.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
12 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини