На Закарпатті вівчарство перетворюється на екзотику

Колись кожна закарпатська родина тримала бодай кількадесят овець, а заможніші – й кілька сотень. Казали, коли вівця в господі – і гарна свита, і губа сита. Нині часи інші. Ціна бринзи непристойно низька порівняно з сиром промислового виробництва. Натуральна вовна – лише на етикетках виробів, а не у самій тканині. Утім, ще є ґазди, котрі, як і їхні батьки-діди, не уявляють життя без вівчарства.

На Закарпатті вівчарство перетворюється на екзотику

У Михайла Дюрдія із села Велятин, що у Хустському районі на Закарпатті, велике господарство: кілька корів, півсотні кіз, коні та найбільша отара в околиці — понад 130 овечок. Кілька поколінь у його родині займалися вівчарством, тож ця нелегка праця, образно кажучи, у нього в крові. Малим хлопчаком випасав отари, допомагав обходити овець дідусеві та дядькові, які були шанованими на селі господарями. Закінчивши школу, мусив самотужки заробляти на хліб. Працював будівельником у Києві, Полтаві, Санкт-Петербурзі, Москві. У російській столиці на будівництві собору промайнуло шість років його життя. Хоч і заробітки були пристойні, на чужині не зостався. Мріялося самому ґаздувати, мати худобу, обробляти хоч невеличкий, зате власний клаптик землі. Повернувшись на батьківщину, одружився. Тоді, десять років тому, й надумали з дружиною Вікторією купити кілька овечок. Рік у рік їх більшало, і тепер про їхню господарку знають у всьому районі. Часто беруть у Михайла овець на розплід, адже тварини в нього здорові, доглянуті. У Велятині ветеринара немає, тож запрошує лікаря з іншого села, аби пильнував за здоров'ям отари.

Щороку чоловік заготовляє на зиму п'ять-шість тонн сіна. Сам береться за косу, а якщо корму взимку вівцям усе ж таки не вистачає — купує в односельчан. Власних пасовищ має два гектари, ще п'ять орендує. Довго шукав собі помічників для випасу худоби. Робота ця не всім до снаги. Хай з неба сиплються на землю стріли-блискавки, отара все одно вирушає на пасовище, а чабан — услід. Щодня з нею треба прочимчикувати кількадесят кілометрів.

— Бувало, зголошувалися пастухи, та витримували щонайбільше місяць. Якось навіть залишили отару напризволяще. Втім, така безвідповідальність — не дивина. Хто не має господарства, не вкладає у нього праці, коштів, той чужого не вміє цінувати, — міркує Михайло Дюрдій.

Та все ж знайшов хазяїн надійних і сумлінних партнерів і помічників — Імре Мокотоша та Василя Дебича. Останній півжиття провів на полонинах, випасаючи, бувало, й до тисячі овець. Яких лишень пригод не траплялося на його віку! Доводилось захищати отари і від вовків, і навіть від ведмедя.

— То правду кажуть, що вовк має силу двох людей. Якщо хижак довго голодує, може роздерти вівцю та з'їсти її за кілька хвилин, навіть на ходу. На полонині вовк затинає за раз п'ять-десять овець і тікає до лісу. Пізніше за ними повертається. Ведмідь же бере лише одну-дві, — розповідає Василь Дебич.

Вісімнадцятирічний Імре Мокотош каже, що цьогоріч вовки добряче нашкодили місцевим ґаздам. Гаразд, що всі Михайлові вівці — у кошарі. Собаки Лапіш та Лайка завжди пильнують. Та й обидва пастухи облаштували собі спостережні пункти на деревах — здалека помічають, коли звір підкрадається до отари.

Загалом, літньої пори від своїх овець вони отримують щодня по сто літрів молока на день. Зараз, коли вівці уже перестають доїтися, чекаючи потомства, надої впали. Доїння овець та переробка молока відбуваються за ритуалом, який формувався впродовж багатьох віків. Михайлова дружина Вікторія та мати Олена усе молоко зливають у велику діжку, додають закваску, приблизно через годину воно скисає, і починається таємничий процес народження "будзу" — овечого сиру, або бринзи. "Раптом з дна посуди, з-під молока піднімається кругле сирове тіло, що якимсь чудом родилось. Воно росте, обертає плескаті боки, купається в білій купелі. Само біле і ніжне. І коли ватаг його виймає, зелені родові води дзвінко стікають в посуду. Славний вродився будз. Ватагові на втіху і на пожиток людям...", — так про це писав Михайло Коцюбинський у своїх "Тінях забутих предків". Вийнявши з діжки будз, відвійки зливають у котел і ставлять на вогонь. У ньому народжується ще один цінний продукт — вурда — другий сир, який так само цінний, як і перший, до того ж солодший, бо більше збагачений білком. Господині запевняють, що ці натуральні продукти мають чудодійну силу, подовжують молодість, сприяють довголіттю. Недарма ж усі пастухи доживають до глибокої старості, а господарі, у чиїх коморах не переводиться бринза, не знають недуг.

— На початку минулого століття у страви клали шматочок бринзи і таким нехитрим способом додавали їм смаку. Тоді у Європі, якщо хотіли підкреслити дорожнечу продукту, порівнювали його з мішком перцю. У нас — із ложкою бринзи, — розповідає Вікторія Дюрдій.

Закарпатські господарі продають овечий сир на ярмарках, скуповують його у них і власники місцевих крамниць. Кажуть, колись бринзи збували більше, нині ж люди охочіше купують запакований у пластик сир, який молоком і не пахне. Тим часом овечий — і дешевший, і у рази корисніший.

Плекає Михайло мрію — розводити овець тонкорунної породи, з яких одержують найкращу однорідну вовну. Однак нарікає, що нині вона не в ціні. Раніше господині вміли і вимити її, і вичесати, і прясти, і плести не тільки шкарпетки, а й спідниці, светри. З вовни шили ковдри, а овечу шкіру вичиняли і виготовляли з неї пречудові кожухи. Нині фаворити ринку — штучні хутряні та вироби із синтетичних волокон, замінники шкіри. Та й узагалі вівчарство стає збитковим, адже державці не підтримують галузь, як це практикують наші сусіди — угорці, словаки, румуни. Закарпатець каже, що за часів прем'єрства Юлії Тимошенко на утримання однієї вівці кожному господареві держава виділяла сто гривень річної доплати. Тепер — ані копійки. Тож вівчарі часто не можуть дозволити собі придбати ветеринарні медикаменти, реманент, необхідний для догляду за тваринами, вітамінізовані корми, будівельні матеріали для спорудження кошар тощо. У деяких селян кошари вже порожні — через дорожнечу довелося відмовитися від розведення тварин. Якщо ще якихось двадцять літ тому на Закарпатті тримали величезні отари, які налічували по 500-800 голів, то нині понад три з половиною тисячі овець — поголів'я всього Хустського району. Так вівчарство, яке споконвіків годувало закарпатців, потроху перетворюється на екзотику і промисел для душі.

Уляна Гавришків, Сільські Вісті

31 жовтня 2011р.

Теги: вівці, отара, чвівчар

Коментарі

31.10.2011 / 20:57:00
5-те місце в рейтингу антиподій.

НОВИНИ: Соціо

17:29
На війні з рф загинув Захисник із Воловця — Іван Мадяр Фото новина
16:25
Екологи з’ясовують причини почервоніння води у річці Уж Фото новина
15:43
Прокуратура вимагає більшу заставу для підприємця, що перевозив ухилянтів у фурі на Закарпатті Фото новина
14:23
У Рахівській громаді проведуть стерилізацію безпритульних тварин Фото новина
13:15
Влада та інвестори домовляються про відновлення “Flex” у Мукачеві Фото новина
12:16
У Мукачеві після ракетного удару якість повітря поступово покращується Фото новина
10:58
На Берегівщині зафіксували спалах африканської чуми свиней серед диких кабанів Фото новина
09:59
Рятувальники ліквідували масштабну пожежу після ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
08:56
/ 6
В Ужгороді поліцейського звільнили за захист ветерана від ТЦК Фото новина
19:31
/ 1
Велика закарпатська афера
18:43
Лікарі повідомили про стан постраждалих унаслідок ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
17:49
/ 1
Закарпатські прикордонники затримали 18-річну переправницю разом з «клієнтом» Фото новина
16:46
До Мукачева прибув евакуаційний потяг з Дніпропетровщини Фото новина
15:43
На Тячівщині взяли під варту двох переправників Фото новина
14:36
Працівники водоканалу в Мукачеві натрапили на міну часів Другої світової Фото новина
13:09
/ 1
Чоловік, якого рятувальники витягли з урвища на Рахівщині, помер Фото новина
12:59
/ 1
На Рахівщині 26-річний турист з Бахмута зірвався в урвище Фото новина
12:12
/ 1
Собака допоміг закарпатським прикордонникам затримати порушників на кордоні з Румунією Фото новина
10:03
У Мукачеві другу добу гасять пожежу після ракетного удару рф по підприємству Фото новина
09:07
Сімох чоловіків, які шукали шлях за кордон у Telegram, затримали на Тячівщині Фото новина
06:56
/ 1
Закарпаття втрачає туристичний потенціал через рішення про будівництво вітряків - експерт
23:53
Жінки, які захищають Карпати. Наталія Вишневська про вітряки на Закарпатті та участь громадськості Відео новина
19:53
Відкрито реєстрацію на подорож екоклубу в Ясіня "Стежка Довбуша"
17:24
У Воловці взято під варту підозрюваного у зґвалтуванні неповнолітньої Фото новина
16:48
/ 1
Керівництво угорщини уникає згадки про росію після ракетного удару по Мукачеву Фото новина
» Всі новини