Сьогодні УжНУ — це 18 факультетів, 97 кафедр, 20 НДІ, наукових центрів і лабораторій (ФОТО)

18 жовтня в актовому залі економічного факультету відбулося урочисте засідання Вченої ради УжНУ з нагоди 66 річниці створення Ужгородського національного університету. На гостей чекала тематична виставка, на якій демонструвалися віхи історії навчального закладу, його наукові здобутки та сучасні напрямки дослідної роботи тощо.

Сьогодні УжНУ — це 18 факультетів, 97 кафедр, 20 НДІ, наукових центрів і лабораторій (ФОТО)

На урочистості завітало чимало поважних гостей, серед яких були голова Закарпатської обласної ради Іван Балога, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов та інші.

Відкриваючи засідання, ректор УжНУ, доктор історичних наук, професор Микола Вегеш коротко розповів про історію становлення університету.

Заснований у 1945 році, університет був одним із 9-ти класичних вишів на теренах усього колишнього Радянського Союзу. До його важливих досягнень належить відкриття аспірантури в 1953 році, університетського пункту спостереження за штучним супутником Землі в 1957 році, урочисте відкриття головного корпусу, в якому розмістилися п'ять факультетів у 1980 році, здобуття вченими університету першої Державної премії УРСР в галузі науки і техніки в 1989 році, відкриття науково-дослідних інститутів фітотерапії, фізики і хімії твердого тіла та Карпатознавства  у 1992 році, акредитація університету в повному обсязі за IV акредитації в 1993 році, а також згідно з Указом Президента України від 19 жовтня 2000 року присвоєння Ужгородському державному університету статусу національного. За ці роки відкрито чимало нових кафедр і факультетів, навчальних корпусів; обрано першого в історії університету члена-кореспондента НАН України.

Нині УжНУ нараховує 18 факультетів, 97 кафедр, 20 науково-дослідних інститутів, наукових центрів і лабораторій, більш як півтори сотні докторів та півтисячі кандидатів наук. Лекції студентам читають 57 вчених, які удостоєні державних нагород і почесних звань. До еліти університету належать 11 лауреатів Державної премії в галузі науки і техніки, п'ятеро членів-кореспондентів НАНУ та галузевих наук.

УжНУ бере участь у численних міжнародних програмах і проектах. Протягом останніх десяти років згідно з різноманітними  рейтингами, як вітчизняними, так і зарубіжними, університет постійно посідає високі місця серед класичних вищих навчальних закладів України.

УжНУ зібрав найбільшу в регіоні наукову бібліотеку, фонди якої налічують 1,5 млн. примірників книг і володіють багатьма унікальними зразками вітчизняного та зарубіжного книгодрукування.

Професор Вегеш подякував Міністру МНС, депутату Закарпатської облради Віктору Балозі за  величезну благодійну допомогу під час будівництва нового приміщення наукової бібліотеки, стоматологічного факультету, реконструкції території навколо головного корпусу та чисельних інших проектів. Микола Миколайович також подякував обласним раді та адміністрації, міській владі за всебічну підтримку.

Від імені Закарпатської обласної ради та від себе особисто колектив УжНУ привітав голова облради Іван Балога, який підкреслив, що за 66 років університет виховав цілу плеяду видатних науковців. "Спасибі вам за те, що ви – єдиний цілісний монолітний механізм, ви – індикатор доброго, світлого. Ви висловлюєте свої емоції, коли бачите, що є несправедливість, ви активні, коли бачите, що хтось хоче збити з правильного курсу.  Так, є вітри непорозумінь, але нехай все повертається на користь університету", – наголосив Іван Іванович.

Традиційно голова облради вручив низці працівників університету відзнаки обласної ради та подарував побутову техніку для потреб викладачів і студентства – три холодильники та три газові плити.

Слова глибокої подяки викладацько-професорському складу висловили й голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида та ужгородський міський голова Віктор Погорєлов. Олександр Олександрович, зокрема, відзначив, що за роки існування УжНУ випустив більше 70 тис. фахівців у різних галузях. Керівник краю побажав залишатися лідером серед вищих навчальних закладів нашої держави. Олександр Ледида та Віктор Погорєлов вручили найкращим працівникам УжНУ грамоти та подяки, відповідно, облдержадміністрації та міської ради.

Святкового настрою додавали виступи  народної чоловічої капели УжНУ "Боян", естрадного ансамблю "Фольклорне джерело Закарпаття" та співочих студентів.

Прес-служба УжНУ

20 жовтня 2011р.

Теги: УжНУ, університет

Коментарі

вася 2011-10-23 / 19:22:00
Да, 66 років це не мало, багато видатних людей пройшло через УжДУ, з святом всіх! Ще б ректора хорошого в УжНУ, Вегеш хороша людина, але керівник він ніякий, як кажуть "ні риба ні мясо"

2011-10-21 / 10:55:00
ПИР во времена чумы.
а на БАМі як у псарні:
- гидко
- бридко
- сиро
- холодно
- темно (світло виключають, щоб не грались камінами)
- мало платять зарлати
- комютерів не ма
- інтернет тиждень не робив
..... за що платять студенти

Ольга 2011-10-20 / 23:02:00
Вибачте,мало не забула! Щоб знати, що таке УЖНу, зайдіть в рейтинг навчальних закладів, і будете знати, що таке УЖНу??????

ОЛЬГА 2011-10-20 / 22:56:00
додаток:депутати мають житло за кордоном, лікуються за кордоном, дітей навчають за кордоном, а УКРАЇНЦЯМ - УКРАЇНСЬКЕ. А Ужгород - щось виняткове - "всім завжди- добрі"

Ольга 2011-10-20 / 22:49:00
БЛА.БЛА.БЛА!!! А засклити вікна і включити отоплення СЛАБО???

emil 2011-10-20 / 22:07:00
а якщо будуть топити тоді хто покладе в кармани___???

ерік 2011-10-20 / 21:52:00
Такий був Вегеш красномовний, так сильно дякував Балогам за "всебічну" допомогу у розбудові УжНУ, що аж гидко було, однак краще нан ректор згадав би про отоплення в університеті якого немає вже декілька дні, чому у цьому питанні йому не допомагають вірні благодійники Балоги?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини