Прокурор Закарпатської області Юрій БЕНЦА: "Оцінку правоохоронним органам дають люди. Вони мають відчути, що держава їх захищає"

У минулу п’ятницю відбулося спільне засідання колегії прокуратури області та УМВС України в Закарпатській області у ході якого обговорено конкретні проблеми та напрямки роботи у відомствах, результати напрацювань минулого та початку 2007 років.

Прокурор Закарпатської області Юрій БЕНЦА:  "Оцінку правоохоронним органам дають люди. Вони мають відчути, що держава їх захищає"Основною темою колегії був стан законності, розкриття умисних вбивств, розбоїв та інших особливо тяжких злочинів.

Правоохоронними органами області торік проведено організаційну та практичну роботу спрямовану на попередження вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, в тому числі умисних вбивств, яка дала певні позитивні результати.

Зокрема, необхідно відмітити, що у 2006 році відбулося значне зниження загальної злочинності. Набагато менше зареєстровано тяжких та особливо тяжких злочинів на - 24% (з 2672 до 2032), у тому числі по окремих видах злочинів - вбивства, тяжкі тілесні ушкодження із смертельними наслідками, грабежі та інші.

Водночас початок 2007 року позначився зростанням кількості вчинених тяжких злочинів. Прокурор області Юрій Бенца констатував, що робота правоохоронних органів області залишається недостатньою і не в повній мірі відповідає тій ситуації, що склалася. Протягом трьох місяців 2007 року в органах УМВС України в Закарпатській області було зареєстровано 574 вчинених тяжких та особливо тяжких злочинів, а це дещо більше ніж за аналогічний період 2006 року.

На підсумковій колегії органів прокуратури та координаційній нараді за участю всіх керівників правоохоронних органів було зафіксовановано зменшення протягом 2006 року скоєних умисних вбивств та замахів на них.

Разом з цим, як показують перевірки на місцях, робота органів внутрішніх справ області на цьому напрямку діяльності, ще не відповідає в повній мірі вимогам Закону України "Про міліцію” та вимогам часу.

Потребує суттєвого покращення та активізації робота та взаємодія відповідних служб з особами, які схильні до вчинення злочинів, особливо на побутовому ґрунті та в сім'ях, раніше судимими, особами, стосовно яких встановлено адміністративний нагляд, засудженими до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, у зв'язку із зловживанням спиртними напоями, ніде не працюючими.

Так, згідно із статистичними даними, у 2006 році в області майже кожне друге вбивство вчинено в стані алкогольного сп'яніння (19 із 40). Однак, ці особи на обліку у зв'язку із зловживанням алкогольними напоями або наркотичними засобами, не перебували.
Значна кількість вчинених умисних вбивств у стані алкогольного сп'яніння свідчить про низький рівень боротьби органів внутрішніх справ із самогоноварінням та порушенням правил торгівлі алкогольними напоями. У міській та сільській місцевостях спиртні напої є доступними для будь-кого і в будь-яку пору доби. Окрім самогоноваріння, розповсюджено виготовлення та збут інших алкогольних сурогатів. Такі факти дільничними інспекторами міліції своєчасно не виявляються, а інколи і замовчуються, винні до відповідальності не притягаються і більше того, нерідко стають жертвами злочину.

У 2006 році збільшилась кількість вбивств та замахів на такі, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї, умисних вбивств двох і більше осіб. Як у позаминулому, так і в 2006 роках загальна більшість вбивств та замахів на вбивства вчинені на побутовому ґрунті. Питома вага умисних вбивств, вчинених в ході сварок, на ґрунті особистих неприязних стосунків, під час спільного вживання спиртних напоїв становить близько 40 відсотків.

Приблизно в 30% випадків обвинувачені вбивали своїх родичів або близьких знайомих. Цьому передували тривалі взаємно неприязні стосунки в сім'ях, між знайомими особами.
Протягом 2006 року майже кожне шосте вбивство в області було скоєно раніше судимими особами, в тому числі і особами, які перебували під адміністративним наглядом. Незважаючи на незначне зменшення у минулому році окремих видів тяжких та особливо тяжких злочинів проти особи, життя та здоров'я, а також насильницько-майнових злочинів, за 3 місяці 2007 року відбувся ріст вчинених розбоїв з 9 до 10, шахрайств з 38 до 60, вимагань на з 6 до 14та інших. Найбільше таких злочинів було скоєно у Мукачівському, Хустському районах, м. Ужгород та м. Мукачево.

У поточному році залишається гострою проблема підліткової злочинності, хоча у торік кількість зареєстрованих злочинів зменшилася. За 3 місяці цього року неповнолітніми було вчинено на 17 злочинів більше ніж за аналогічний період 2006 року. Причина цих негативних явищ полягає передусім у бездоглядності дітей.

З огляду на вказане, спільним завданням органів внутрішніх справ області та прокуратури, у боротьбі із підлітковою злочинністю, є реальне об'єднання зусиль правоохоронних органів і виконавчої влади на результативність профілактичних заходів. Ефективність діяльності органів міліції, перш за все, полягає у розкритті злочинів, але аналіз цієї роботи вказує на серйозні прорахунки на цьому напрямку.

В минулому році, завдяки спільним зусиллям, діяльність правоохоронних органів на напрямку боротьби з корупцією, у порівнянні з минулим роком активізувалась. Так, правоохоронними органами області за 12 місяців минулого року складено 134 протоколи про вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією.

За 3 місяці 2007 року складено 59 протоколів вищевказаної категорії або на 20 протоколів більше ніж торік. За результатами розгляду 33 протоколів судами притягнуто до адміністративної відповідальності 27 осіб.

Прокурор Закарпатської області Юрій Бенца наголосив, що таке ганебне явище як корупція потрібно викорінювати спільними зусиллями. Будь-який факт таких діянь має розглядатись не просто як порушення чинного законодавства, а, передусім, як посягання на суспільну стабільність, ігнорування основних положень Конституції.Саме з цього, перш за все, треба виходити, розглядаючи боротьбу з організованою злочинністю та корупцією як довгострокове стратегічне завдання.

Не в повній мірі відповідає необхідним вимогам і потребує покращення організація роботи щодо протидії злочинності спецпідрозділами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, насамперед тяжким та особливо тяжким злочинам, скоєних організованими групами.

Не відповідає вимогам часу і стан боротьби з хабарництвом. Протягом останніх двох років УБОЗ УМВС не виявлено і не направлено до суду жодної справи про хабарництво, вчинене в складі організованої групи. З врахуванням викладеного, прокурор області порадив керівництву УМВС України в області посилити вимогливість до підлеглих працівників по виявленню та знешкодженню злочинних проявів на всіх рівнях, а прокурорам районів принципово реагувати на факти порушень закону щодо прав і свобод громадян.

Завдання, яке стоїть сьогодні на порядку денному - це об'єднання зусиль органів прокуратури та внутрішніх справ у здійсненні узгоджених заходів та забезпеченні функціонування всіх організаційних засад, спрямованих на вирішення зазначених проблем.

Завершуючи свій виступ Юрій Бенца наголосив колегам, що Верховенство закону у державі, захист конституційних прав і свобод громадян - це наш спільний обов'язок.

„Не будемо забувати, що оцінку правоохоронним органам дають люди. Вони мають відчути, що держава їх захищає. Впевнений, у нас є всі можливості для того, щоб цей захист став надійним.”
Прес-служба прокуратури Закарпатської області
10 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини