Проект Податкового кодексу: Задати параметри для успіху

Чи поставити чергову «галочку», а потім героїчно боротися – яка мета прийняття Податкового кодексу України?

Екс-голова облДПА Т.ШАПОВАЛОВА.
Екс-голова облДПА Т.ШАПОВАЛОВА.
Нещодавно, а саме 18 квітня, уряд прийняв за основу проект Податкового кодексу і доручив міністерствам протягом 10 днів зібрати до нього пропозиції та доповнення. Остаточний варіант документа уряд розраховує передати в парламент буквально днями з тим, щоб усі податкові нововведення можна було на законних підставах запроваджувати вже з нового року і згідно з ними готувати проект державного бюджету на 2008 рік.

Однак перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак застерігає, що хоч Податковий кодекс і вкрай потрібен нашій державі, поспіх з його прийняттям може спричинити чимало проблем, адже проект передбачає, що коли Кодекс буде прийнято, будь-які зміни до податкового законодавства не можна буде вводити протягом 5 років. Тому, за словами Шлапака, час, відведений на доопрацювання проекту, повинен бути використаний з максимальною користю, адже зараз проект ще містить чимало принципових параметрів, які можуть погіршити як становище платників податків, так і надходження до бюджету.

Обговорення проекту Податкового кодексу проводилися у нас не раз і, здається, торік чи не найактивніше. Навіть одна з обласних газет запросила податківців і підприємців, керівників бізнесових об’єднань на дискусію з цього приводу. Мирно подрімати на такому, здавалося б геть не цікавому для журналіста дійстві, навіть не приходило в голову – такою бурхливою, а головне, важливою для кожної людини була розмова. І практично на всі подібні зустрічі знаходила час тодішня голова ДПА області Тетяна Шаповалова. Нинішній головний податківець краю так і не знайшов часу (а може бажання чи необхідності) зустрітися з журналістами, тому “СЗ “Паланок” запросив висловити свою думку з приводу майбутньої “податкової біблії” людину, яка акумулювала всі зауваження і пропозиції щодо неї, екс-головного закарпатського податківця Тетяну Шаповалову.

— Основним напрямком реформування податкової системи України, починаючи з 1995 року, було зниження податкового навантаження на економіку (ПДВ з 28 до 20%, податку на прибуток підприємств з 30 до 25%, пропорційне оподаткування доходів громадян за ставками 15 та 13%, нарахування на фонд оплати праці до соціальних фондів з 51 до 37,5%). Однак зниження ставок за основними податками та розширення податкових пільг стало однією з причин зменшення частки ВВП, що перерозподіляється через податкову систему держави і в той же час не зробило економіку України більш конкурентоспроможною.

Крім того, в українській податковій системі посилились такі негативні явища як зростання податкової заборгованості платників перед бюджетом, що масштабно списувалась та реструктуризовувалась у 2001 та 2004 рр., як оптимізація податкових зобов`язань та ухилення від сплати податків, що призвело до зниження фіскальної ефективності платежів, зокрема, ПДВ, податку на прибуток та інших.

Тому необхідність розробки і реалізації нагальних та ефективних змін у податковій системі, що мають відкрити шлях до розвитку національної промисловості та підприємництва, назріла вже давно.

Якщо говорити про Концепцію податкової реформи та проект Податкового кодексу, розроблені Мінфіном та схвалені урядом, нагадаю, що Кабмін затвердив Концепцію реформування податкової системи України до 2015 року. І хоча в документі є прогресивні податкові ідеї, в цілому Концепція носить декларативний характер. Все буде залежати від її ключового елементу — прийняття Податкового кодексу. Перший віце-прем`єр Микола Азаров має надію, що вже 30 червня всі процедури ухвалення кодексу завершать і він набуде чинності. Микола Янович вже неодноразово стверджував, що має намір якнайшвидше затвердити Кодекс. Та навряд чи такої ж думки платники податків та громадськість, адже для якісної підготовки в такий стислий термін проекту документу, який має кардинально реформувати податкову систему України, котра б забезпечила сприятливі умови для ведення бізнесу, здійснення інвестицій, зростання споживчого попиту за одночасного динамічного збільшення сукупних податкових надходжень до усіх рівнів бюджетів та цільових фондів.

Кому ж потрібен цей поспіх? Чи це знов “показуха”, що ми виконуємо найважливішу умову наближення до ЄС?

Проект Податкового кодексу, що розглядається сьогодні, — це зведення податкових законів в єдиний документ, що в цілому є позитивним. Однак, головним його недоліком є те, що він не несе ніяких принципових реформ податкової системи і містить тільки окремі поправки, необхідність яких вже не можна не помічати.

Вважаю, що реалізація податкової реформи має бути цілеспрямованою, системною, відкритою, а підхід до реформування податкової системи повинен бути дуже виваженим (обґрунтованим макроекономічним аналізом та відповідними розрахунками) і, основне, поступовим у часі.

Ще одне актуальне з цього приводу питання — чи буде податкова реформа результативною, якщо із запровадженням Податкового кодексу зупинять дію всі інші закони з оподаткування?
Микола Азаров заявив, що із запровадженням Податкового кодексу необхідно зупинити дію всіх інших законів з оподаткування.

Однак, реформування податкової системи необхідно проводити поетапно і тоді внесення змін до податкового законодавства матиме передбачуваний і планомірний характер, дасть змогу суб’єктам господарювання і урядовцям підготуватися до змін у законодавстві. Реформування податкової системи України має здійснюватись на основі прийняття нових нормативно-правових актів та удосконалення чинних.

І ще одне. Якщо зупинять дію всіх законів з оподаткування, а бюджет на 2008 рік
формуватиметься на новій базі оподаткування, то як же усунути елементи випадковості при планування бюджетних надходжень і забезпечити реальність бюджету?
Отже, підприємці сподіваються на принципові новації, держава — на достойний бюджет, громадськість — на соціально орієнтовану економіку і саме це є ціллю Податкового кодексу. Та цього у проекті, на жаль, немає.
Підготував Руслан КОВАЛЬЧУК, "Старий Замок "Паланок"-Мукачево.net
10 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини