Голова Закарпатської облради просить прокурора опротестувати рішення ужгородських депутатів

7 жовтня Ужгородською міською радою прийнято рішення «Про регулювання питань теплопостачання», відповідно до п. 6 якого, виконавчому комітету міської ради делеговано право приймати рішення щодо розпорядження майном об’єктів централізованого водо- тепло- постачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Ужгорода, за винятком права їх відчуження, передачі в оренду, концесію чи заставу.

Голова Закарпатської облради просить прокурора опротестувати рішення ужгородських депутатів

У п'ятницю, 14 жовтня, голова обласної ради Іван Балога звернувся до прокурора області Анатолія Петруні з проханням вжити заходів прокурорського реагування та внести протест на це рішення Ужгородської міської ради. Про це Закарпаття онлайн провідомили в прес-службі Закарпатської облради.

"Вказане рішення ради в частині передачі виконкому повноважень по розпорядженню об'єктами централізованого водо-тепло постачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Ужгорода суперечить Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та є незаконним з наступних підстав.

Так, відповідно до п. 26 ст.30 згаданого Закону "виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна; затвердження місцевих програм приватизації, а також переліку об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; визначення доцільності, порядку та умов приватизації об'єктів права комунальної власності; вирішення питань про придбання в установленому законом порядку приватизованого майна, про включення до об'єктів комунальної власності майна, відчуженого у процесі приватизації, договір купівлі-продажу якого в установленому порядку розірвано або визнано недійсним, про надання у концесію об'єктів права комунальної власності, про створення, ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідної територіальної громади.

Таким чином, законодавець закріпив спосіб здійснення розпорядження комунальним майном виключно через прийняття рішень на пленарних засіданнях місцевих рад.

П.31 статті 26 цього ж Закону передбачено право міської ради приймати рішення про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, відповідно до ст.29 Закону, належать власні повноваження та управління в межах, визначених радою , майном , що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Таким чином, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", який визначає засади організації та діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, не передбачено право міської ради делегувати її виконавчому органу право розпорядження об'єктами комунальної власності.

Відповідно до ст.317 Цивільного Кодексу України право розпорядження полягає в юридичній можливості власника визначати фактичну і юридичну долю речі. На відміну від права володіння та користування, право розпорядження належить лише власникові. Право розпорядження та право управління є по своїй юридичній суті різними поняттями, а перелік форм реалізації права розпорядження є ширшим за право управління, яке лише є однією з форм реалізації права розпорядження.

Відповідно до ст.19 Конституції України, ч.З ст.24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та Законами України.

Таким чином, з огляду на викладене, прошу вжити заходів прокурорського реагування та внести протест на рішення Ужгородської міської ради від 7 жовтня 2011 року №260 "Про регулювання питань теплопостачання", – йдеться в листі голови обласної ради до прокурора області.


 

14 жовтня 2011р.

Теги: теплопостачання, водовідведення, комунальний

Коментарі

василь радванський 2011-10-16 / 13:50:00
Рішення то Ужгородської міської ради_ а там 60 депутатох..З яких Трикурджян контролірує більшість->виходить що Балога І. не довіряє дерибанщику Трикуру з Доктором (ними вже давно СБ цікавиться..видно не заносять касу на общоє діло?..а скоро вибори треба народ підкормити по 250 грн..

Михайло 2011-10-14 / 21:57:00
Наталка Майстренко, під "Ільницьким" і ПР? Це звернення до ПРокурора від БАЛОГАНа, Ільницький їм не совьєтнік

Наталка Майстренко 2011-10-14 / 18:17:00
Шановне керівництво Радою, якщо у вашому зверненні до прокурора все викладено, як цитовано вище, то позиція ваша "підігнана" та легко заперечується. Щоб довго не займати просторута часу своїми поясненнями рекомендую звернутися до значного штату юристів "білого дому", до Петра Ільницького, наприклад, грамотний практик-правознавець.

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини