У сезон переробки закарпатські винороби працюють зі світанку й до півночі

53-річний Василь Анталовський із села Бобовище Мукачівського району Закарпаття — винороб у третьому поколінні. Переробляти виноград на вино його навчив батько Григорій.

У сезон переробки закарпатські винороби працюють зі світанку й до півночі

На подвір'ї чути п'янкий аромат виноградного соку. У бочках підкисає сусло. Над ним літають мошки. Поряд стоїть дробарка для винограду. Господар одягає сірий робочий фартух. Із підвалу виносить відро синього винограду, засипає всередину. Машина відокремлює ягоди від гребенів.

— Небажано пресувати ягоди з гілками. Бо ті зіпсують смак, нададуть йому терпкості, — розповідає Василь Григорович.

Найближчий виноградник — за хлівом. Із будинку виходять донька 28-річна Марина із дітьми Ангеліною, 8 років, та 5-річним Владиславом. Позаду з відром іде дід Григорій, 81 рік. Родина збирає сорт Ізабелла.

— У сезон переробки працюємо зі світанку й до півночі. За день кожен може назбирати по 200 кілограмів винограду, — говорить винороб. — Якщо готую біле вино, суміш одразу пускаю під прес і вичавлюю сік. Для червоного залишаю у теплому місці на два-три дні. Виноградна шкірка надає темного кольору. Аби отримати 100 літрів вина, треба переробити 150 кілограмів ягід.

1991-го на 40 сотках городу висадили перші кущі столового винограду.

— Восени його зривали і вивозили на ринок. Але на той час виноград усюди добре родив, була конкуренція. Торг не йшов. Вирішили краще робити вино.

Заводить до підвалу. У прохолодному приміщенні стоять преси для ягід.

— Аби добре вибродило, ставлю у підвал з температурою плюс 12–14 градусів. На шостий день сік стає бражкою. На 21-й можна пити молоде вино. Через 56 днів готове.

У дегустаційній залі стоять бочки із сухим, напівсухим і десертним сортами. Василь Анталовський має авторські сорти.

— Щороку пробую створити новий. Серед моїх розробок — десертні вина "Чорний принц", "Біла принцеса", "Монолог душі". "Біла принцеса" має смак липового меду та сухофруктів. При тому, що до вина нічого не додаю. Такий післясмак залежить від кількості сонцеднів.

Наливає в склянку "Чорного принца". Темно-червоне вино густими краплями стікає по стінках. На смак терпке. Виготовив його в серпні. Із яких сортів, не називає, аби не розкрити сімейного рецепта. Позаторік отримав за це вино в подарунок молодого бичка.

— Повіз напій на фестиваль до Мукачеве. 100 літрів у мене розкупили за півдня. Журі визнало, що він унікальний. Ми потім бичка вдома відгодували та продали. Цього року повіз дев'ять сортів вин. За колекцію отримав коня. Продавати його не буду, в господарстві пригодиться.

Каже, його "Чорний принц" допомагає хворим на анемію.

— До мене часто приїздять люди, чиї родичі мають рак крові. Беруть червоні сухі вина, особливо "Чорного принца". Ці сорти виводять з організму радіонукліди та збільшують кількість червоних кров'яних тілець.

Найдорожче вино у погребах Анталовського — рожеве десертне "Королівське". Коштує 60 грн за 1 л. Ціни на решту напоїв — від 15 до 50 грн.

Сніжана Русин, Газета.UA

12 жовтня 2011р.

Теги: винороб, виноград, вино

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 6
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини