Час для Закарпаття. З виступів на сесії облради (ФОТО)

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн , у понеділок, 10 жовтня, депутати Закарпатської обласної ради зібралися на позачергову сесії. В порядку денному одне питання - «Про звернення до Верховної Ради України щодо відміни Постанови Верховної Ради України від 20 вересня 2011 року «Про зміну порядку обчислення часу на території України.

Час для Закарпаття. З виступів на сесії облради (ФОТО)

На думку депутатів рішення про встановлення на території України часу другого часового поясу з додаванням однієї години негативно вплине на життєдіяльність краян, нанесе шкоду здоров'ю людей, призведе до певних економічних втрат, спричинить звичайні людські життєві складнощі. Особливо це відчуватимуть жителі західних областей, де в зимовий період, у разі збереження нововстановленого порядку, світлий час доби наступатиме після 9-ї ранку.

На пленарне засідання запросили науковців, медичних працівників, освітян, представників органів місцевого самоврядування, громадськості. Їм надали  можливість висловити свою думку.

Олександр Івашкович, начальник служби інформаційних технологій Департаменту митних інформаційних технологій і статистики Державної митної служби України вважає, що новий порядок обчислення часу негативно вплине на здоров'я українців.  "В наших широтах люди завжди вставали літом раніше, а зимою – пізніше. Таким чином, уніфікація початку робочого часу протягом року для нас є протиприродною",- зауважив Олександр Івашкович.

В Ужгородському національному університеті була створена робоча група із вчених у різних галузях науки. Вони зробили свої висновки та рекомендації з позиції науки щодо "часового" питання. Озвучити цю позицію доручили Віталію Єпішеву, кандидату фізико-математичних наук, доценту, завідувачу лабораторії космічних досліджень УжНУ.  Науковець вважає, що негативні наслідки цього нововведення більшість населення почне відчувати  вже у листопаді. "Ця постанова не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично затверджує в Україні не природний для її населення час іншого часового поясу. Поясний час для нашої країни по праву відповідає київському часу. Всім цим умовам в Україні, у тому числі і на Закарпатті відповідає саме зимовий київський час. Штучне переведення до нового часу не витримує ніякої критики і не обумовлене жодними потребами", - вважає Віталій Єпішев.
 
Володимир Фекета, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедрою фізіології медичного факультету УжНУ  констатує, що "найоптимальнішим є той час, який відповідає географічному часовому поясу. Більшість території країни - в другому часовому поясі і саме такий час локальним місцевим часом для жителів України. Частина Закарпаття живе в першому часовому поясі, невелика частина на Сході країни – в третьому. Більшість території України отримала "зсунутий" на годину часовий пояс. Є ймовірність того, що фізіологічна динаміка людей буде порушена, і це негативно вплине на здоров'я населення.  Найоптимальніший варіант у масштабах країни: повернутися до другого часового поясу і зафіксувати його", - вважає науковець. 
 
Ольга Попович, директор Чинадіївської ЗОШ І – ІІІ ступенів вважає, що найбільш негативно відчують на собі наслідки "часового" експерименту школярі. "Нашу школу відвідують учні з восьми прилеглих сіл. Ці дітки й так встають зранку о шостій годині. Якщо годинник на зиму не переведемо, то майже півроку вони йтимуть до навчального закладу, коли надворі ще суцільна темрява", - констатує Ольга Попович.

Начальник управління освіти та науки ОДА, депутат обласної ради Михайло Мотильчак  повідомив, що нині майже 13 тисяч школярів області доїжджають в навчальні заклади на шкільному автобусі, більше шести тисяч – вчаться в другу зміну. "Якщо парламент не скасує "часову" постанову  школярі Закарпаття досить негативно відчують на собі її наслідки", - вважає освітянин.
 
Директор ВАТ "Ужгородський турбогаз", депутат обласної ради Михайло Качур каже, що від цього нововведення може постраждати й крайова економіка. "На нашому підприємстві працюють люди з трьох районів області. Хіба їм зручно буде вставати о п'ятій годині ранку, щоби дістатися на роботу? Чимало закарпатських підприємств з іноземними інвестиціями працює синхронно з європейськими партнерами. Наша економіки "дивиться" на Захід. Тому нам треба "унормувати" часовий пояс", - каже Михайло Качур.

З цього питання також виступили депутати Євген Жупан, Михайло Кічковський та Роман Шніцер.

Звернення до Верховної Ради України з проханням відмінити постанову "Про зміну порядку обчислення часу на території України" підтримали 94 депутатів обласної ради. Також закарпатські депутати звернулися до всіх обласних рад з проханням підтримати це звернення.
 
Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога констатував: на позачерговій сесії закарпатські депутати прийняли рішення в інтересах закарпатської громади. "Ми бачимо, що в останні дні в засобах масової інформації  чимало уваги прикуто до цієї теми. На адресу обласної ради ми отримали велику кількість  звернення щодо цієї проблематики. Саме тому депутатський корпус прийняв рішення про проведення позачергової сесії. Сьогодні на пленарному засіданні виступали науковці, медики, освітяни, депутати, які обґрунтували необхідність відміни "часової" постанови  парламентом. Вважаємо за доцільне  перейти на зимовий час і таким його й залишити. На наше звернення мають прореагувати. Якщо цього не буде, тоді, можливо, у першій декаді листопада обласні депутати зберуться, приймуть відповідні рішення, для того, щоби нормально функціонували бюджетні організації, бізнес ", - резюмував Іван Балога.

Прес-служба Закарпатської облради

10 жовтня 2011р.

Теги: сесія, часовий

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини