Чому на Закарпатті досі немає сміттєпереробного заводу?

Сміття, як то кажуть, воно і в Африці сміття. Куди не глянь, усюди його повно. До чого вже дійшли наші люди, навіть подумати страшно: влаштувати стихійне сміттє¬звалище під власними вікнами!

Чому на Закарпатті досі немає сміттєпереробного заводу?

Вранці з двору виходить такий собі солідний дядько в костюмчику, краватці з пакетом сміття в руці й залишив його... біля дерева, перед самими воротами свого двору... Той пакет там далеко не перший і сміттєва гірка там теж далеко вже не перший день лежить, судячи з "неперевершеного" запаху, що чути десятки метрів навколо.

Що ж, виходить, зробити стихійне сміттєзвалище під власними вікнами самому — зовсім не проблема, а якщо хтось неподалік населеного пункту бажає встановити сміттєпереробний завод, який без шкоди для мешканців та навколишнього середовища сортуватиме те ж таки сміття, то це чи не глобальна загроза або катастрофа. А проблема криється у банальному незнанні... Все, чого людина не знає, чого не розуміє, її лякає... Це абсолютно природно. Але з цим можна боротися, і досить легко: потрібно просто розібратися в суті питання. Люди вважають, що на територію заводу звозитимуть відходи чи не з усієї області, все це спалюватимуть чи бозна-що ще з ним робитимуть (різні плітки "ходять" серед населення), від того над ним, над найближчими населеними пунктами будуть темні "токсичні", "хімічні" хмари, що закриють собою все небо, з нього почне падати не дощ, а, скажімо,.. "циганські діти" (як то часто кажуть на Закарпатті). І взагалі з природою почне робитися щось страшне та неладне... У страху очі великі...

СЛІД БАЧИТИ РІЗНИЦЮ...

Найперше слід розмежувати поняття сміттєпереробний та сміттєспалювальний заводи. Це абсолютно різні речі, проте часто їх помилково ототожнюють. Сміттєпереробні заводи мають ряд переваг перед сміттєспалювальними. Кожен вид сміття там переробляють окремо: з пластику роблять нові упаковки, з макулатури — чистий папір, з органічних відходів — добрива і так далі. Такі заводи екологічно безпечніші, однак потребують більших фінансових затрат та високої суспільної свідомості людей. Якби сміття сортувалося одразу в місті, не довелося би закуповувати дорогі сортувальні лінії й будувати спеціальні заводи.

Процес переробки органічних відходів на такому заводі передбачає безкисневе миттєве розкладання маси, яку завантажують у піролізну піч, під дією тиску і високої температури. По суті маємо ефект перетворення речовини на молекулярні складові, що дозволяє утилізацію сміття перетворити на видобуток промислової продукції. До прикладу, завод потужністю 200 тисяч тонн на рік дозволяє отримувати 70 тисяч кубометрів газу для використання, скажімо, місцевими котельнями, 20 тисяч тонн основи для виробництва будівельних матеріалів, теплову і електричну енергію, яку дуже просто використовувати хоча б і для опалення населеного пункту чи застосовувати у промислових обсягах для вирощування овочів у теплицях (а це актуально для нашої області).

СМІТТЄПЕРЕРОБНА ЕПОПЕЯ НА ЗАКАРПАТТІ

Перші повідомлення про спорудження на території Закарпатської області сміттєпереробного заводу з'явилися у крайових ЗМІ ще у 2006 році. Тоді мова йшла про його розміщення на Виноградівщині поблизу с. Широке. Місцеві мешканці однак чинили цьому опір, вдаючись навіть до перекриття руху транспорту на трасі державного значення, яка пролягає через усе село. На черзі, у 2007-му, було Мукачево... Нові вісті про сміттєпереробні заводи поширилися у 2010 році.   Представників іспанського регіону Кастельон зацікавила перспектива зведення на території Ужгородщини заводу з утилізації побутових відходів. У 2011 р. був проект розміщення заводу біля селища Буштино Тячівського району. Проте і там місцева влада стикнулася з численними протестами місцевих жителів, які були проти того, аби поряд з їхніми будинками був сміттєпереробний об'єкт. У липні поточного року до списку долучилася Берегівщина. Проте тут уже все буде, як годиться — завод таки збудують. Пояснимо чому...

З одного боку, ситуація з активною промоцією розміщення сміттєпереробних заводів на території краю без реального втілення може слугувати не на користь обласного керівництва. Мовляв, мова ведеться, інвестиції нібито залучаються, а будівництва нема. Проте поспішимо запевнити читача: це не так. Згідно з чинним законодавством подібні рішення не можуть ухвалюватися без участі громади.

Пригадаймо, керівництво Тячівської та Виноградівської районних адміністрацій стикнулися з серйозним опором місцевих мешканців. Причиною тому була недостатня роз'яснювальна робота серед населення щодо доцільності будівництва заводів на території відповідних населених пунктів. Як уже було зазначено, недостатня поінформованість, відсутність комплексу необхідної інформації стають причиною такого опору. Та щось підказує, що заводи тут таки будуть, оскільки та ж роз'яснювальна робота зараз активно проводиться, тому найближчим часом можемо сподіватися зміни рішень місцевих громад.

Що стосується Берегівщини, то тут заводу справді бути. Відповідно до розділу IV-1 Закону України "Про планування та забудову територій" Яношівською сільською радою проведено громадське обговорення переваг будівництва нового об'єкта. Обговорення провели, рішення громади затверджене сесією сільради. На підставі цього був розроблений проект відведення земельної ділянки. Згідно з документацією потужність заводу, що буде розміщений на площі 29,16 га, становитиме 20 тис. т/рік, а обсяги вантажних перевезень складатимуть 54 т/день. Варто зазначити, що Яношівська сільська рада стала переможцем конкурсу Програми ENPI Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна на отримання гранта в розмірі 968 тис. євро для будівництва заводу переробки твердих побутових відходів з відповідною транспортною та інженерною інфраструктурами.

ЕПІЛОГ

Проблема сміття насправді набагато серйозніша, ніж ми звикли її оцінювати. Якщо вірити даним світової статистики, то з кожним роком нас стає дедалі більше, відповідно і продуктів життєдіяльності також більшає. Кому як не нам задуматися над тим, яким буде наше майбутнє? Земля — не невичерпне джерело ресурсів, колись усе-таки все закінчиться, що ж буде далі? Тому сучасна наука активно розробляє проекти повторного використання продуктів, вироблених людиною. То чому би нам не йти в ногу з часом і не докластися до збереження екологічної рівноваги у своєму регіоні? Зрозуміло, що один сміттєпереробний завод на території області не врятує ситуацію. Проте він покладе початок нової програми збереження природи, екології і, відповідно, хорошого та комфортного проживання на території Закарпаття. Пафосно? Зовсім ні. Реально. А те, що реально зробити чи втілити, потрібно реалізовувати.

Вікторія Русин, РІО. Фото Я. Немеша

07 жовтня 2011р.

Теги: сміття, сміттєпереробний

Коментарі

Це я 2011-10-08 / 22:45:00
Для коректності: яношівська сільрада намагалась утаїти від громади будівництво сміттєзвалища (сміттєпереробного заводу?). Коли люди узнали, було створено ініціативну групу для скликання зборів мешканців села, що намагалося недопустити керівництво сільради.
Люди хотіли би взнати, чому для розташування даного обєкту вибір впав іменно на теріторію їхнього села, чи були залучені фахівці для визначення ідеадьного місця обєкту. Хоча всі знали відповідь: всі інші сільські голови навідріз відмовлялися від такого обєкту на своїй території.
Чому сільрада виділила 29,16 га землі, якщо за словами представника угорської сторони для сміттєпереробного заводу потрібно до 3-х гектарів?
Збори села вирішили провести плебісціт. Проти сміттєзвалища поступило 1025 голосів, за його створення менше 500, хоча бізнесмени цілий день возили голосувати на своїх джипах, різних іномарках циган, які за свої голоси отримували гроші, та любителів оковитої, яких за їхні голоси частували випивкою.
І це по вашому називається "рішення громади затверджене сесією сільради".

Kergudu 2011-10-08 / 21:51:00
У нас деякі журналісти, не знаючи про що мова, одразу беруться "за перо". Виходить або відверта заказуха, або таке аматорство як цей матеріал. Чому люди не бажають мати під боком такий "корисний" заводик? Бо знають, навчені гірким досвідом, що в них життя одразу перетвориться на пекло. Дарма показують чиновники чудові заводики в Мадярщині - у нас таких точно не буде. А буде звичайне звалище, при чому обласного або районного мастштабу, бруд навкруги, голодні бездомні собаки, які будуть нападати на дітей, сморід на кілька десятків кілометрів. Бо в нас ІНШІ реалії. І правий попередній дописувач - ДОБРЕ ЯКЩО СПАЛЮВАТИ СМІТТЯ НЕ БУДУТЬ. Бо інакше - АХТУНГ, ЛЮБЕ ЗАКАРПАТТЯ!

ГО "Чистий Берег" 2011-10-08 / 14:17:00
Пані авторці для інформації.
На Виноградівщині (с. Гудя) ніякого заводу не планувалось. Планувалось нове сміттєзвалище замість переповненого міського, на заволоженій території, неподалік Чорної гори та Тиси, безпосередньо на кордоні з Румунією, і без обговорення з місцевим населенням, чому вони й піднялися проти.
На Тячівщині (у Буштино) пропонувалось збудувати завод за російським аналогом. В Росії на двох таких заводах відбирають певну частину корисної вторсировини, але з рештою нічого не роблять, тільки складують. Чи був потрібен такий "завод" Буштину?

Щодо Яноші, то до сих пір громадськості невідомо, який саме об"єкт планується будувати. Добре, що не сміттєспалювальний. Але про які такі "сміттєпереробні" заводи йдеться? В світі існує практика, коли на СОРТУВАЛЬНИХ лініях розбирають, практично вручну, відходи з контейнерів для роздільного збору відходів. Ці відходи йдуть на різні виробництва (ніхто не переробляє в межах одного заводу папір, полімери та скло). Підкреслюю - так сортують вже попередньо відсортовані населенням відходи. На Берегівщині такого сортування нема, окрім пари демонстраційних майданчиків в Берегові, які погоди не роблять. Як буде відбуватись процес на заводі, коли туди привезуть купу змішаного, пардон, лайна? Куди діватимуть решти після сортування, а вони становитимуть не мешше половини попереднього обсягу?
Було б дуже добре, аби сторона, яка отримала грант ЄС (до речі, це невеликі гроші, і за них чогось путнього не зведеш, тут на одну документацію з півмільйона може пійти), розповіла людям, що конкретно планується, з цифрами та розрахунками.

Людмила 2011-10-07 / 20:11:00
Вікторія, можу Вам сказати з упевненістю, що робота в цьому плані розпочалась на Мукачівщині. Як все пройде добре, то за рік-півтори буде у нас сміттєпереробний завод

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини