Минуле Словаччини очима ужгородської дослідниці

У зв’язку з набуттям Україною та Словаччиною незалежності розвиток українсько-словацьких взаємин вийшов, поза сумнівом, на новий, якісно вищий, етап. Повною мірою це стосується й історичної словакістики, що раніше розглядалася вітчизняними науковцями переважно в чехословацькому контексті. Нині ж ідеться, передусім, про реанімацію правди факту, реабілітацію постатей і подій, загалом про вільний, незаангажований погляд на суспільно-політичні процеси, що відбувалися на теренах історичної Словаччини. З огляду на це, монографічне дослідження Товтин Яни Іванівни “Суспільно-політичне становище словацьких земель у складі монархії Габсбургів (1526–1610 рр.)” є на часі.

Минуле Словаччини очима ужгородської дослідниці

 В його основі лежить кандидатська дисертація, успішно захищена Яною Товтин 17 грудня 2010 на засіданні спеціалізованої вченої ради Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" (ДВНЗ "УжНУ"). На той момент за плечима молодої дослідниці вже було навчання в аспірантурі при кафедрі історії Стародавнього світу і Середніх віків нашого вишу, піврічне стажування у Словаччині (у Пряшівському університеті), упродовж якого вона мала змогу зібрати й опрацювати відповідні джерела та літературу для написання своєї наукової студії, участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях та низка публікацій у фахових виданнях, географія яких охоплює Ужгород, Тернопіль, Черкаси, Суми і Донецьк.

Дисертація отримала схвальну оцінку в особі офіційних опонентів, відомих українських учених – доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії Центральної та Східної Європи ДВНЗ "Львівський національний університет імені Івана Франка" Михайла Михайловича Кріля та доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри Нової і Новітньої історії та історіографії ДВНЗ "УжНУ" Івана Олександровича Мандрика. Позитивні відгуки на автореферат дисертації Яни Товтин надійшли і від знаних словацьких учених, зокрема – директора Інституту історії Пряшівського університету у Пряшеві,  кандидата історичних наук, доцента Любиці Гарбульової та директора Пряшівського крайового архіву, кандидата історичних наук, доцента Милослави Боднарової.

Слід відзначити, що обрана Яною Товтин тема для дослідження не з легких. Адже вивчення суспільно-політичного становища словацьких земель у складі монархії Габсбургів у XVI – на початку XVII ст. вимагало від дослідниці доброго теоретичного підґрунтя, опанування відповідною термінологією, заглиблення у систему історичного та релігійно-культового онімікону тогочасся тощо. Бо ж, як відомо, важливими аспектами внутрішньополітичної історії словаків зазначеного періоду стало поширення ідей Реформації, поява кількох течій протестантизму й под.

В основній частині роботи дослідниця детально розглянула такі питання, як приєднання Угорського королівства (сюди, як відомо, входили і словацькі землі) до Габсбурзької монархії, хід турецької експансії та її наслідки для словацьких земель, простежила процес поширення реформаційних ідей та нових релігійних течій на теренах Словаччини. Одне слово, молодому науковцеві вдалося заповнити чималу лакуну у вивченні непростої, ба навіть трагічної сторінки в історії словацького народу.

Відрадно, що монографічне дослідження Яни Товтин є першою науковою публікацією Центру історичних студій з богемістики і словакістики, який було створено в ДВНЗ "УжНУ" у 2010 р. з ініціативи кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків (координатор доц.І.М.Ліхтей) та кафедри Нової і Новітньої історії та історіографії (координатор доц. І.О.Шніцер).

Наукова студія Яни Товтин засвідчує її вміння працювати з джерелами, аналізувати й узагальнювати фактичний матеріал. Очевидно, що підготовлена нею праця стане корисною не тільки для славістів, але й для дослідників історії раннього Нового часу країн Центральної Європи та Сходу (зокрема Священної Римської імперії німецької нації, Угорського королівства, Османської імперії), загалом для наукової гуманітарної спільноти. 

Ігор Ліхтей, завідувач кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків ДВНЗ "УжНУ"
 

03 жовтня 2011р.

Теги: Словаччина, дослідниця, історія

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини