У новому підручнику історії для 11 класу є Янукович, але немає Карпатської України

Про це повідомляє сьогодні "Газета по-українськи" (№ 135 від 20 вересня 2011 року).

У новому підручнику історії для 11 класу є Янукович, але немає Карпатської України

"Новий підручник з історії України для 11-класників менший за попередній на 100 сторінок. Є біографія Віктора Януковича. Переписати підручник вимагав міністр освіти Дмитро Табачник", - пише газета.

Видання також звертає увагу на зміну деяких розділів у підручнику. "У старій "Історії" перший розділ називався "Україна під час Другої світової війни", у новій - "Велика вітчизняна війна". Раніше Організація українських націоналістів була описана трьома абзацами, тепер - одним реченням: "Боротьбу проти сталінського тоталітаризму в краї очолила Організація українських націоналістів (ОУН), яка нараховувала близько 20 тисяч". Загибель Романа Шухевича та Степана Бандери в обох книжках не описана", - уточнює "Газета по-українськи".

Доктор історичних наук Володимир Сергійчук додав, що у новому підручнику немає згадок про Карпатську Україну, з проголошення якої фактично для українців почалася Друга світова війна. "Не у вересні, як для поляків, а вже в березні 1939 року, коли угорці здійснили агресію проти щойно проголошеної Української держави на Закарпатті. Це для закарпатців боротьба проти Угорщини була вітчизняною війною. Вони захищали свою батьківщину. А УРСР була радянською державою, а не незалежною. Про перемогу у війні автори говорять устами російського письменника Костянтина Федіна, а українцям вклеюють ярлик колаборантів", - пояснює науковець.

Помаранчевій революції в попередній "Історії України" був відведений розділ, у новій - два абзаци. "Опозиція вдалася до протестних акцій... повністю паралізувала роботу центральних органів влади...", - цитує газета підручник з історії.

"Ідеться про часткове повернення до попередніх схем. Думаю, це безпосередньо пов`язано з роллю Табачника, його трактовками Другої світової війни, негативними висловлювання про ОУН та УПА. Він вживає при оцінці подій класичну радянську історикографічну схему", - стверджує політолог Олексій Гарань.

20 вересня 2011р.

Теги: історія, Янукович, Карпатська Україна

Коментарі

подкарпатец 2011-09-22 / 18:02:00

Пост 21.09.2011 16:42 має дуже велике відношення до теми ! Автор вказує на те, що посилаючись на свідчення його родини та його близьких, у Хуському районі про якусь "Карпатську Україну" ніхто не чув !!!
Далі автор вказує на те, що ужгородська просвіта навмисне фальсифікує подіїї 1938-1939 років у нашому Подкарпатському Краї стверджуючи про:
Цитата "у Гринжі-донського про мітинг, што быв у нашому силі "на підтримку незалежності україни" у 1939 г. на котрому были 3000 чиляднику. (у силі товгды жило дись коло 3500) І за мітинг нико нич ни чув. Исторія за сись мітинг така брихлива и фальсификована гі кой ушитка украйинська исторія".
Мій досвід стосовно подій 1938-1939 років у Подкарпттю такий самий, як і цього дописувача. Прийміть галичане це до відома і не мрійте про те, чого в нашому Краї не було.
Підручник історії України написаний правильно і нема чого займатися нарцистичним та націоналістичним самовлюбленням, бо це є хвороба і через те молоде покоління від такої хвороби треба уберігати !!!!!

подкарпатец 2011-09-22 / 16:59:00

Почніть з того, що перестаньте дискутувати з Адміном, що прямо заборонено "Правилами коментування". Коментар видалено. Адмін

Адмін 2011-09-21 / 17:16:00
"Правилами коментування" заборонено писати коментарі. які не мають відношення до теми коментування. тут не тема "русинства" і т.д. Просимо повернутися до теми коментування. В протилежному випадку коментарі будуть видалятися.

ище єден русин 2011-09-21 / 16:42:00
Ушиткі знавут што у нас русину спицифічні фамилиї. Іх ни читаво много і кажджый русин годен упознати другого русина по тому як ся тот "пише". Поінтерисуйтеся фамилиями тых котри чинили тоту карпатську украйину і увидете кулько там фамилий русинськых, а кулько украйинськых... Нич ни впувім найдете тамкы і русинські фамилиї.
Чехословацька власть лояльно удносилася до галицькых терорішту, котрі тікали з-за гатара уд поляку. Брала їх учитильовати у ошколы, гімназії, училища по всьому Пудкарпаттю. Чинилося тото вбы словянизовати городське населеня. Они ся туй скорі адаптовали тай зачали робити свої "просвіты", "пласты" тай другі организациї. Альтернативных русинськых организаций на тот час ни было ( тай ниє до типиркы). Русины были на май ниському уровни национальної самоідентифікациї ги кой украинце. Многі русинські діти (айбо даалеко не ушиткі) котрі ся вучили пуддалися на украйинську пропоганду, бо кажу щи раз ураїнце были организованї, а русину як і типиркы самоидинтификація на инстинктивному уровни.Фамилиї тых діти и мош увидіти у списках січовых стрильцю. ХОтіло бы ся впувісти и за маштаб тої карпатської украйины. Я ся вродив на Хущині. Исторію м любив удкой ся тямлю. Кой ім прочитав за карпатську украйину начав ім звідатися діда бабу тай пра бабку за ниї. Дуже м ся почудовав ( я товгды думав што всьо што пишут у книшках правда) кой они впувіли що нич за таку украйину ни чули. Ничув нико нич за ниї і з другої старої чиляди котру м звідав. А щем читав у Гринжі-донського про мітинг, што быв у нашому силі "на підтримку незалежності україни" у 1939 г. на котрому были 3000 чиляднику. (у силі товгды жило дись коло 3500) І за мітинг нико нич ни чув. Исторія за сись мітинг така брихлива и фальсификована гі кой ушитка украйинська исторія.
Муй отиць казав мому дідови " Няньку", дідо казав так свому вутцьови. Сяк ми будут казати і мої діти. Нігда-шуга ни поміняву нянькову клибаню на украйинську шапку-бирку тай ни уберуся в шаровары поверх нагавиць.

подкарпатец 2011-09-21 / 16:01:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


 

2011-09-21 / 15:44:00
Пане (пані) за підписом "Я" - ви вчили історію за часів правління Ющенка?
Ви хоть щось чули про операцію "Grun", "Мюнхенський зговір", Віденський арбітраж, покази офіцерів Абверу на Нюрнбергському процесі, ви знайомі з листами Волошина до Гітлера, чи хоть в очі бачили людей, що пройшли через ті події?
Хоть одну книжку з історії прочитали, чи лише з опусів федакоподібних авторів черпаєте псевдознання?
В кінці-кінців - в якій пустій копоні існують "українці-закарпатці", та навіть "українці-галичани"?

я 2011-09-21 / 15:10:00
Хлопе, ти ся розумієш на нашів історії докусь тілко, кілько тобі вклали в копоню твої работодателі-україноненависники. Карпатьска Україна проголосила свою незалежність останньою після того, як Чехія перестала існувати а Словаччина проголосила незалежність. Тобто, українці були найвірнішими прихильниками Чехословацької держави. А роздирали її німці з мадярами і словаками. Ну а галицькі терористи існують лише в твоїй голові - потрудися пошуком відповідей на запитання, скільки українців-галичан було в Карпатській Січі, а скільки - українців-закарпатців.

2011-09-21 / 14:59:00
Роботодавцями для галицьких терористів, яких приймав напівмадяр Волошин якраз і були німецькі нацисти, готувалися ці зайди, польські громадяни, в таборах на території Польщі під керівництвом інструкторів з Абверу, але в завдання, поставлені Берліном не входив збройний заколот. Треба було розділити Чехословаччину, ціною включення в склад Угорщини Підкарпатської Русі створити собі надійного союзника, але жодних "проголошень" та стрілянини не планувалося. За такі "ініціативи" вірні прислужники і були покарані. Шукайте їх останки на Львівщині, де їх розстріляли поляки.

подкарпатец 2011-09-21 / 14:26:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

я 2011-09-21 / 13:31:00
Які заколотники? Перейменування підкарпатської Русі в Карпатську Україну відбулося законно, у правовому полі законної Чехословаччини. А ти, гітлерівський прислужнику, виправдовуєш своїх мадярсько-нацистських роботодавців!!!!!!

2011-09-21 / 11:46:00
"Карпатська Україна саме під цією назвою офіційно існувала з жовтня 1938-го року."
Ніхто ніколи офіційно не визнавав нацистського заколоту в Хусті, тому "вуйко" Гітлер і віддав руками союзників - угорців рядових заколотників до рук поляків. Залишив тільки провідників, які були агентами Абверу.
Не місце в історії сучасної України цьому зброду!

2011-09-21 / 10:04:00
Тільки тупий подкарпатец може не знати, що Карпатська Україна саме під цією назвою офіційно існувала з жовтня 1938-го року.

Кідь дако дашо - та нико нич! 2011-09-21 / 09:47:00
Тать ко би вас, сомарів, Йванку, звідав? Вас звідай, айбо ви не повісте... Ваша позиція фурт а довкола "не даме ся узвідати!"

Іван 2011-09-21 / 06:34:00
подкарпатец, 21.09.2011 01:50
Добре каже, як уже нам надоїла йся українська борьба, переписування їсторії, у нас не звідают, уж як ми хочеме

подкарпатец 2011-09-21 / 01:50:00

У березні 1939 року такого поняття як "Закарпаття" в природі не існувало. У березні 1939 року існувала Подкарпатська Русь. Це всьому світу відомо, тільки галичанам, чомусь кажеться, що це не так !!!! У Подкарпатській Русі в цей час українців не було, бо їх не було ніде на світі, як і держави Україна. Були в цей час у нашому Краї поляки- нелегали з кримінальним підґрунтям, яких переслідувала угорська влада за порушення нормативів цивільного кодексу, що змінила у нас чехословацьку, після мюнхенського зговору Молотова-Ріббентропа у 1938 році. Українська держава була проголошена після розпаду більшовицької імперії 24 серпня 1991 року.

Андрій 2011-09-20 / 18:34:00
Собачник - лошара галіма, він за це ще відповість!

Suslik_patrioT 2011-09-20 / 17:26:00
важливим фактом є дуже поширене серед рецензування книг вилучення від процесу роботи багатьоє істориків західних вузів, що дало можливість "диктувати" історію під шаблон Табачника. І скажіть будь ласка пане міністр, яких дітей ви хочете виховати при "совкових" правилах формування підручників. Таких самих моральних дебілів і українофобів??
дані події просто обурюють громадськість і , особливо , трезвомислячих істориків...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини