В Ужгороді закликають до повної заборони реклами тютюну

Сьогодні, 15 вересня, Ужгород долучився до загальноукраїнської кампанії на підтримку повної заборони реклами тютюну. Заходи проходять ще у 8 областях України (зокрема, у Сумах, Донецьку, Черкасах, Херсоні, Хмельницькому, Сімферополі) саме напередодні голосування у Верховній Раді у 2-гому читанні законопроекту за повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№5164). Голосування заплановане на сесійний тиждень 20-23 вересня, громадськість таким чином хоче закликати депутатів зробити правильний вибір для оздоровлення української нації. Про це сьогодні йшлося на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

В Ужгороді закликають до повної заборони реклами тютюну

Детальніше про ініціативу розповів Павло Білак, регіональний представник Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну": "Ми закликаємо Верховну Раду проголосувати за повну заборону реклами тютюнових виробів (законопроект №5164). Досі в Україні не унормовано законодавство щодо до продажу тютюнових виробів. Наша держава посіла чільне місце за поширенням тютюнопаління серед населення,-- наголосив Павло Білак.-- Транснаціональні тютюнові компанії до 80% своїх рекламних бюджетів витрачають на гламурну, яскраву рекламу в пунктах продажів з очевидною метою – збільшення курців особливо серед школярів та молоді і при цьому цинічно заявляють, що така реклама – це "інформація про товар". Тому ми ініціюємо підтримати повну заборону реклами цигарок (включаючи заборону в пунктах продажів), а не часткову, як цього добиваються тютюнові лобісти".

За словами Олександра Волосянського, члена виконавчого комітету Ужгородської міської ради, у 2008 році Україна займала  4-е місце в світі за поширеністю куріння перемістилася, сьогодні-- 29 місце. Далися взнаки заходи, які застосували в державі для скорочення поширеності куріння. Цю тенденцію підтверджують і дані опитувань Державної служби статистики, які показали, що поширеність куріння серед осіб старших 12 років зменшилася з 25,6% 2008 року до 22,4% 2010 року, тобто на 3,2 відсоткових пункти, або майже на 13%. Скорочення стало одним з факторів зменшення смертності, яке спостерігається в Україні за останні кілька років. Олександр Волосянський зауважив, що незважаючи на заборону продажу цигарок особам, які не досягли 18-ого віку, таких фактів по Ужгороді достатньо. Крім того, популяризації тютюнопаління сприяють різноманітні промоакції, що проводяться на вулицях міста. "Найближчим часом в міськвиконкомі Ужгорода буде сформовано комісію, яка проведе рейди по точках міста, де продаються цигарки,-- зазначив Олександр Волосянський.

Вадим Шахно, голова правління ГО "Європейський Центр", заступник голови Профкому студентів УжНУ, зазначив, що мода на паління серед студентів таки зменшується. Цьому, зокрема, сприяють і акції, які проводять самі студенти. "Цього року ми міняли цигарки на цукерки, закликаючи тим самим позбутися поганої звички. Плануємо такі заходи проводити  і надалі".

Довідка

Коаліція громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" створена 2000 року та об'єднує понад 60 організацій по всій Україні. З 2010 року Коаліцію очолює доктор медичних наук, професор, визнаний нейрохірург, екс-міністр з охорони здоров'я Микола Поліщук

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила Третій

Скорочення поширеності куріння досягнуто завдяки втіленню в Україні запропонованих Рамковою конвенцією із боротьби проти тютюну (РКБТ) заходів, таких як підвищення тютюнових податків, заборона реклами сигарет на зовнішніх носіях, поступове звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму, запровадження текстових попереджень на тютюнових упаковках. Саме завдяки цим заходам тютюнову епідемію в нашій країні вдалося зупинити.

Рамкова конвенція із боротьби проти тютюну (РКБТ) - це перший в історії міжнародний договір у сфері громадського здоров'я, розроблений та прийнятий під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я, і вже ратифікований 174-ма країнами світу. Метою Конвенції проголошено "захист нинішнього і майбутнього поколінь від руйнівних наслідків для здоров'я людей, а також соціальних, екологічних і економічних наслідків споживання тютюну і впливу тютюнового диму". Конвенція офіційно набула чинності для України 4 вересня 2006 року.

Реклама тютюну вже заборонена в Україні на телебаченні та радіо, а також на зовнішніх рекламних носіях. Проте досі дозволена тютюнова реклама у мережі Інтернет, у магазинах та кіосках, дозволяється також проведення акцій-розіграшів, промоакцій на вулицях, спонсорство та стимулювання продажів сигарет. 

Законопроект № 5164 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів було прийнято у першому читанні 2010 року 303 голосами народних депутатів. У 2006 році Україна ратифікувала обов'язковий до виконання міжнародний договір – Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну (РКБТ), який зобов'язує Україну до 4 вересня 2011 року повністю заборонити рекламу тютюнових виробів. Слід зазначити, що усі положення законопроекту №5164 розроблені відповідно до ст. 13 РКБТ.
  
За результатами дослідження Світового банку, повна заборона реклами тютюну скорочує куріння на 7%, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти.

0% громадян України виступають за повну заборону реклами тютюнових виробів ("Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну" (GATS), оприлюднене ВООЗ 27 вересня 2010 р.).

15 вересня 2011р.

Теги: тютюн

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини