Побачив світ перший номер «Наукових Записок Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)»

10 вересня у Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі під час міжнародної науково-практичної конференції до 100-річчя з дня народження архімандрита Василія (Проніна) – «Архiмандрит Василiй (Пронiн): наукова спадщина i духовний внесок у розвиток релiгiйної думки на Закарпаттi» відбулася презентація першого випуску «Наукових Записок Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)». Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-службі Мукачівської єпархії УПЦ (МП).

Побачив світ перший номер «Наукових Записок Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна)»

Наукові Записки БІНДЦ – це своєрідний підсумок наукової роботи центру за рік. Крім наукових конференцій, друку книг, наукових статей, загальних зборів, які проводяться БІНДЦом одним із пріоритетних завдань центру є випуск систематичного наукового збірника де б декларувалися всі наукові здобутки та розробки наукових співробітників. Обсяг "Записок" склав 275 друкованих сторінок.

Наукові Записки БІНДЦ розділяються по рубриках "Богослов'я", "Історія", "Публікація джерел", "Пам'ятні дати та знакові події", "Рецензії БІНДЦ", "Книги БІНДЦ", "Про авторів".

Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) був створений з благословення Високопреосвященнішого архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора у вересні 2008 року в 97-му річницю з дня народження відомого богослова і вченого, подвижника благочестя Православної церкви на Закарпатті в XX столітті, духівника Свято-Миколаївського жіночого монастиря, архімандрита Василія (Проніна). Дослідницький центр було створено за ініціативи кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України УжНУ Юрія Данильця та кандидата богослов'я, ієрея Олександра Монича. Директором центру є Юрій Данилець, вченим секретарем – отець Олександр Монич. БІНДЦ сьогодні нараховує 7 наукових співробітників. Сьогодні БІНДЦ має свою чітко сформовану структуру та статут, офіційні печатку, бланк тощо. Богословсько-історичний дослідний центр є першим подібним проектом в Мукачівській єпархії. Мета центру полягає, перш за все, в дослідженні та вивченні богословсько-історичної спадщини архімандрита Василія (Проніна), яка на даний час скрупульозно вивчається. Наукові та богословські праці, публікації, статті різних років подвижника різносторонньо розкривають повноту Православ'я. Його наукові та богословські праці на сьогоднішній день залишаються неперевершеними. Наукові ідеї отця Василія в сфері богослов'я, математики, фізики та археології вражали у свій час наукову спільноту не лише України.

Завдання, які стоять перед дослідниками, торкаються різних сфер богословсько-історичного простору. Перш за все, це планомірні та систематизовані дослідження історичного минулого православ'я на Закарпатті; формування, розвиток та життя Православної церкви у різні історичні періоди; богословська думка та її представники у в цьому краї. В центрі імені Василія (Проніна) проводяться дослідження з агіографії, агіології, еортології, гімнографії та в інших напрямках, які торкаються Православної церкви на Закарпатті.

13 вересня 2011р.

Теги: Пронін, науковий, Данилець, Монич

Коментарі

:) 2011-09-13 / 14:14:00
На дєньгі "Русскава міра" скарєє всєво ета дєлаєтся )) ну-ну...

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини