Відкрите звернення ужгородців до головного архітектора

Напередодні святкування дня Ужгорода небайдужа громада вирішила вкотре звернути увагу влади на незворотнє руйнування архітектури. Активісти та волонтери збиратимуть підписи під петицією, текст якої викладений нижче. Кожен підпис - важливий. Чим нас більше - тим важче нас ігнорувати.

Відкрите звернення ужгородців до головного архітектора

Міському голові м. Ужгорода
п. Погорелову В.В.
головному архітектору Ужгорода
п. Шебі О.В

небайдужих громадян міста Ужгорода

ЗАЯВА

Ми, члени територіальної громади міста Ужгород, надзвичайно стурбовані тим, як стрімко погіршується зовнішній вигляд історичного центру міста. Експертами визначено, що руйнування та паплюження центральної частини Ужгорода вже пройшло "точку неповернення". Однак ми віримо, що спільними зусиллями влади та громади ситуацію ще можна виправити, якщо діяти швидко та рішуче.

Позитивні естетичні зміни в Ужгороді підвищать його туристичну привабливість та імідж громади, відіграватимуть важливу роль у розвитку міста, збільшать надходження до місцевого бюджету.

Виходячи із вищенаведеного, відповідно до ст. 13 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вимагаємо невідкладно ініціювати скликання громадських слухань на тему збереження історичної частини міста Ужгорода, з таким порядком денним:

1. визначення статусу охоронної зони для історичної частини міста, чітко окресливши її межі та детально вказавши умови та обмеження для всіх власників та користувачів цієї зони;

2. встановлення мораторію на будь-які реконструкції об'єктів нерухомого майна громадян, добудови та нове будівництво у охоронній зоні, в тому числі заміну вікон, встановлення вивісок, зовнішньої реклами, конструкцій, атракціонів, додаткових елементів (маркізи, дашки, жалюзі тощо).

3. проведення повної й детальної паспортизації фасадів у охоронній зоні, при цьому визначити первинне історичне обличчя кожної будівлі та вулиці відповідно до фото- та технічних документів. Всі паспорти будинків повинні бути у повному відкритому доступі у мережі Інтернет та у паперовому вигляді у відповідних інстанціях.

4. доповнення правил благоустрою міста розділом з поетапного повернення всім фасадам будинків, їх комплексів у охоронній зоні історичного вигляду відповідно до паспортизації, визначити механізми реалізації цих положень та штрафних санкцій за їх порушення.

5. створення спеціального цільового фонду від надходжень штрафних санкцій та благодійних пожертв для цілей благоустрою охоронної зони, реставрації й відновлення будинків та їх комплексів, що знаходяться у комунальній власності.

6. внесення змін до порядку встановлення вивісок в місті Ужгород". Чинний порядок потребує деталізації вимог до розміщення вивісок, їх елементів у охоронній зоні, визначити чіткий механізм виконання, демонтажу всіх невідповідних йому наявних вивісок у місті згідно правил з благоустрою міста.

http://www.facebook.com/groups/147524518671123/

05 вересня 2011р.

Теги: архітектор, Шеба, Погорєлов

Коментарі

Пан Баклажан 2011-09-09 / 16:09:00
"...пластикові рами там, у внутрішньому дворі, вже точно є. При чому, тупо білі і, якщо правильно пам'ятаю, вирубані в місцях, де їх раніше не було"

Чого й слід було чекати :(
Щось я не збагну, якщо це фасад, то де задня частина, куди виходить? Здається, вони якось перетинаються з Художнім музеєм (колишнім Комітатським палацем).

До речі, аби не даремно лялякати, пропоную тутешній спільноті зайнятись конкретно Богойваром і дізнатись (через звернення до мерії), що з ним, кому належить, які на нього плани тощо

Hungi 2011-09-09 / 15:39:00
О.Д., 09.09.2011 14:58

Четверта фотографія ( з тих, що Ви виставили вчора ) : дійсно, - пластикові, та ще й тупо білі :(((

О.Д. 2011-09-09 / 14:58:00
Пане Баклажан, пластикові рами там, у внутрішньому дворі, вже точно є. При чому, тупо білі і, якщо правильно пам'ятаю, вирубані в місцях, де їх раніше не було. Спробую знайти фото - здається, вчора я десь їх бачив...

Пан Баклажан 2011-09-09 / 13:57:00
"Між іншим, дивлюся, там вже паркан зняли і двір вичистили ... невже хтось до рук прибрав ?"

Та це вже роки зо два як зняли паркан та вичистили двір. Я сам не ужгородець, тоді й звернув увагу на цю будівлю, вирішив, що це колишній млин - суто по формі. Що це чийсь палац - не знав, буду шукати в виданій про Ужгород літературі

Дуже важливо, аби цю будівлю гідно презентували ужгородцям та туристам, але аби не спаскудили черговою металочерепицею, липовим камінням та мармуром тощо (не кажу вже про пластикові рами)

п. Тамара 2011-09-09 / 12:16:00
Львівські рестовратори чому не підходять? Навіщо звертатись до закордонних.

Hungi 2011-09-09 / 11:09:00
... крім того, на мій погляд, це було би ідеальним місцем для проведення різноманітних свят ( дня міста, свята вина, меду і таке інше ) ... ідея для мерії ... Як для гостей міста, так і для самих мешканців - це було би дуже цікаво. ... а майстрів у нас на закарпатті ( і ковалів для кованих виробів, і столярів для дерев'яних виробів, і т.д. ) - впевнений у нас вистачає.

Hungi 2011-09-09 / 10:40:00
Між іншим, дивлюся, там вже паркан зняли і двір вичистили ... невже хтось до рук прибрав ? Чи, просто, вже до гранту готуються ? Було би цікаво дізнатися.

Hungi 2011-09-09 / 10:36:00
Пан Баклажан, 08.09.2011 22:27
"На жаль, нічого не знаю про цю будівлю - навіщо її будували, як виглядала?"

Якщо я правильно пам'ятаю, пан Сергій Федака у своїй книзі про історію Ужгорода торкався цієї теми, де писав про цей будинок, кому належав, що там було ... ( В один час ( довоєнний ) там як раз і був такий рекреаційний комлекс, ... знов-таки, якщо не помиляюсь )

Hungi 2011-09-09 / 10:16:00
Все правильно ! Як раз цей будинок я і мав на увазі. Дякую, пан Диба, що Ви виставили фотографії ! Цей старовинний будинок, дійсно був прикритий раніше і таке було враження, що його цілеспрямовано хотіли привести до руйнування. Я вже довго міркував, у що би цей будинок можно було би перетворити ( в музей ніяк, бо, по-перше, - один вже є в Ужгороді, по-друге, - кошти необхідні величезні. Схильний до думки пана Magyar Ember, що ресторанно-гастрономічний комплекс, типу csárda, корчма, з ухилом в сторону винно-дигустаційних рекреаційних послуг - було би саме раз.

Magyar Ember 2011-09-09 / 00:22:00

дополнение к снимкам О.Д.

Такой ресторанно- гастрономический комплекс часто можно увидеть в Германии (Мюнхене) и Австрии (Вене) и называется он - Heuriger = гойріґер.
Для туристов очень важно и для городчской казны тоже.

Magyar Ember 2011-09-09 / 00:15:00

Для Пан Баклажан, 08.09.2011 21:34

Если я правильно понял что п. Hungi имел ввиду, так это должно быть то историческое здание, которое мы видим на снимке 5
http://novotor.livejournal.com/56679.html
Это массивное здание в любом случае город должен сохранить. Могу сделать властям предложения для каких целей его можно реконструировать.

Не знаю что на сегодняшний день размещено в помещениях, изображенных на снимках О.Д., но этот комплекс исторически менее важный, однако, я бы предложил реконструировать его в ресторанно- гастрономический комплекс, типа csárda - трактир, шинок, корчма, ....
Восстановительные работы в данном случае совсем не дорогостоящие.

Пан Баклажан 2011-09-08 / 22:27:00
Дякую, Олеже, я так і подумав (бо що ще на Поштовій може бути?)
На жаль, нічого не знаю про цю будівлю - навіщо її будували, як виглядала? Здається, раніше її було прикрито парканом і взагалі не було видно?

Олег Диба 2011-09-08 / 22:06:00

Через дорогу від площі Поштової, де розташована Ужгородська міськрада, є стровинний амбар і винний льох (перший поверх), над якими є верхній двір, в одній зі споруд якого розташована газета "Ужгород". Це і є "Совине гніздо".



""



""



""



""

Пан Баклажан 2011-09-08 / 21:34:00
Hungi, Magyar Ember"у:
скажіть, будьте добрі, про яку будівлю йдеться як про "Богойвар"?
Може, є десь фото - щось не можу знайти...

Magyar Ember 2011-09-08 / 15:42:00

Для Hungi, 08.09.2011 13:53

Не хочу обижать мера Погорелова, он имеет мандат не от меня, а от жителей города.
Но я ему сделал предложение. Он мне назвал аргументы, называть которые он имеет право. Однако, он был бы прав в том случае, если он был бы в состоянии сам справиться со стоящими перед ним проблемами.
"За это здание - душа болит ..." (ц)
В целом по области положение с объектами зодчества, состоянии мостов, дорог, предприятий, и т. д.,
везде неутешительное. Но что ж, это так по всей Украине. Теперь ЕС на свои шиши реконструирует тоннели в Бескидах. Всю подготовку к Евро 2012 - стадионы, инфраструктуру, etc. финансировали европейские организации.
Сами только глупо болтать могут.

Я был очень удивлен, когда прочитал его, Погорелова, заявление о том, что в Ужгороде каждый день по 3 - 4 раза проводится вскрытие дорог (копают).

Hungi 2011-09-08 / 13:53:00
2 Magyar Ember, 08.09.2011 13:31

Так за грант Евросоюза, думаю, нашли бы квалифицированных специалистов !? Уверен - они даже у нас есть, только очень захотеть надо, да и из-за границы могли бы заказать... За это здание - душа болит ...

Magyar Ember 2011-09-08 / 13:31:00

для Hungi, 08.09.2011 08:29

Этот замок возведен в стиле раннего барокко.
Историей отдельных объектов зодчества не интересовался. Это аспект туристической отрасли. Насколько мне известно, этим в Ужгороде занимается Михайло Сирохман.

П.С. Для полной и качественной реставрации такого сооружения зодчества специалистов в Ужгороде нет. Тут необходимо обладать большим профессиональным опытом в области строительной физики, нужна точная экспертиза по механике грунта, урегулировать уровень подземных вод, осушить здание, квалифицированные специалисты по отделочным работам........

Hungi 2011-09-08 / 13:31:00
Стосовно : Hungi, 08.09.2011 09:59
"...никто ничего не слышал о судьбе ... здания Bagoly Vár ?"

Ніхто не відповідає..., але я сам знайшов відповідь ... на цьому ж сайті :

в статті "Ужгород разом з польським Ярославом розробляють проект на грант Євросоюзу" читаємо :

"Проект є "дзеркальним" і має три напрямки: в Ужгороді - реставрація комплексу "Совине гніздо", реконструкція міських очисних споруд та модернізація стадіону "Авангард"...Сьогодні після ранкової офіційної зустрічі в Ужгородській мерії розпочалася праця в робочих групах за кожним напрямком із залученням фахових консультантів"

Це вже щось ! Дав би бог, та Євросоюз ( грант ), щоб це збулося.

Hungo 2011-09-08 / 11:14:00
Всім небайдужим раджу подивитися ... Надзвичайно цікаво !

http://novotor.livejournal.com/56679.html

Hungi 2011-09-08 / 09:59:00
Извиняюсь... старое здание Bagoly Vár ( совиный замок ... замок совы ) в районе Почтовой - 1781-го года постройки. Ну что, никто ничего не слышал о судьбе этого колоритного здания ? Кстати, очень красивое старое знание находится возле 4-й ( словацкой ) школы ( как ехать со стороны базара наверх к школе по правую руку... ). Здание красивейшее, а состояние крайне ужасное... Как-то ( не помну при котором мэре города ) в одно время приводили ( хотя-бы ) фасады старых зданий в божеский вид. Теперь, кажется, мэрии, действительно всё "пофиг"

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини