Ігор Мельников: Ужгородські безробітні орієнтуються на високий рівень заробітної плати

Про ситуацію на міському ринку зайнятості у розмові з заступником директора Ужгородського міського центру зайнятості Ігорем Мельниковим.

Ігор Мельников: Ужгородські безробітні орієнтуються на високий рівень заробітної плати— Пане Ігорю! Скажіть, чи погоджуються люди, які перебувають на обліку в Ужгородському міському центрі зайнятості, на будь-яку роботу, яку їм пропонують?

— Такого немає. Загалом з безробітними непросто. Чому? Люди орієнтуються на достатньо високий рівень заробітної плати, але таких пропозицій насправді не так багато. По-друге, що варто відзначити, економіка в місті на сьогодні досить стабільна. Існують можливості працевлаштуватися, не випадково кількість безробітних порівняно з минулим роком зменшилася вдвічі.

— А якою на сьогодні є пропозиція роботи з найвищою платнею?

— До прикладу, це вакансія заступника керівника одного з обласних управлінь на 3 803 грн. місячного окладу. Вимогою до претендента є наявність вищої економічної освіти. До речі, на обліку в Ужгородському центрі зайнятості чимало інженерів, які на сьогодні, на жаль, не є затребуваними. Такі реалії нашого часу.

— Пане Ігорю, без сумніву, проблемним прошарком у спект-рі зайнятості залишаються молодь, ромське населення, інвалі-ди. Яка ситуація з цими людьми?

— Ситуація є дійсно складною, але не такою драматичною, як це було ще недавно. Насамперед зазначу, що тільки станом на 1 березня поточного року в місті створено 1716 нових робочих місць, а це значно більше, ніж торік, при цьому на обліку незайнятого населення на початок весни перебувала 841 людина ( торік у цей же час їх було 1233), у тому числі безробітних — 799 ( торік 1169 осіб). Відтак цьогоріч на початок весни допомогу з безробіття отримували 453 ужгородці (684 — торік). На упередження явища безробіття серед молоді на початку березня ми провели День відкритих дверей за участі Вищого професійного училища торгівлі та технології харчування з тим, аби популяризувати такі затребувані нині професії, як кухар, кондитер, продавець, бармен, офіціант. У цьому заході взяли участь: ТОВ «Ужгород П. С. Ю.», ТОВ «Гурман», ТОВ «Маркетторг», ТОВ «Дастор-Ужгород». Слід сказати, що цю презентацію відвідав 371 учень, у тому числі 298 учнів, випускників 9—11 класів м. Ужгорода, а також 73 учні Ужгородського ВПУ. Є сподівання, що частина серед цієї молоді обере названі спеціальності. Крім іншого, спеціалістами відділу активної підтримки безробітних протягом березня проведено профорієнтаційну роботу з випускниками загальноосвітніх шкіл Ужгорода, це уроки-співбесіди, якими охоплено майже півсотні учнів. Додам, ситуація з працевлаштуванням неповнолітніх розглядається на засіданнях комісій, що проводяться Центром зайнятості спільно з представниками відділу у справах неповнолітніх Ужгородського міськвиконкому, кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Таких комісій від початку року проведено три й на них побувало півтора десятка неповнолітніх.

На початок квітня у нас на обліку перебували також 12 ужгородських ромів. Разом із іншими безробітними вони залучалися до інформаційних семінарів. Звісно, доводиться враховувати їхній, в основному, низький освітній та кваліфікаційний рівень. Представники ромського населення переважно направляються на працевлаштування на підприємства за тими спеціальностями, які не вимагають особливої кваліфікації: підсобні робітники, прибиральники тощо. Від 1 січня поточного року нашим законодавством обіцяні позитивні нововведення для інвалідів, але грунтовно про це хотілося б поговорити дещо згодом і окремо.

— Обов’язково. Пане Ігорю, а за якими спеціальностями у Центрі зайнятості допомогли стажуватися?

— Стажування, в основному, було організоване за спеціальностями столяр, бухгалтер, а також касир у банку, оператор розкрійного устаткування, комерційний агент, продавець непродовольчих товарів, соціальний працівник.

— Відомо, що в системі працевлаштування існує такий різновид робіт, як тимчасові, громадські роботи.

— У нашому місті для забезпечення тимчасової зайнятості безробітних укладено договори про організацію оплачуваних громадських робіт з одинадцятьма підприємствами, установами й організаціями, такими, як міська й обласна організації Товариства Червоного Хреста, медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя», парк відпочинку «Боздоський», Закарпатський обласний художній музей ім. Бокшая, Ужгородська міська дитяча клінічна лікарня тощо. В оплачуваних громадських роботах таким чином взяли участь 118 ужгородських безробітних, у т. ч. за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття — 117 чоловік.

— Пане Ігорю, а як з праце-влаштуванням соціально незахищених ужгородців?

— За перший квартал працевлаштовано майже півсотні таких осіб, у тому числі на заброньовані робочі місця — п’ятеро, троє чоловік на дотаційні робочі місця, працевлаштували також одного ужгородця, який повернувся з місць відбування покарання, а ще 19 жінок, які виховують малолітніх дітей.

— Не секрет, що сьогоднішній ринок праці висуває все вищі вимоги і до робочої сили, а тому дедалі більшого значення набуває професійно-освітня підготовка безробітних городян. Яка тут ситуація?

— Так, однозначним є те, що сучасний ринок праці віддає перевагу конкурентоспроможним громадянам. Це стосується і незайнятого населення, яке на сьогодні перебуває на обліку в Ужгородському міському центрі зайнятості. Цьогоріч за рахунок коштів державного сприяння зайнятості навчатися за чотирнадцятьма професіями направлено 185 осіб, вже закінчили навчання 118. Наразі 66 ужгородців продовжують навчатися, у майбутньому вони зможуть працювати на ужгородських підприємствах малого та середнього бізнесу. Переконаний: хто хоче працювати, той працюватиме, а ми зі свого боку таким людям йтимемо назустріч і будемо допомагати.

Людмила Сушко, РІО
04 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини