Святкування Дня Незалежності України в Ужгороді ОНЛАЙН (ФОТО)

Починаючи з 14-ї до 17-ї години 24 серпня на площі Театральній в Ужгороді працював відкритий "круглий стіл" "Україні – 20 років. Які думки з нагоди свята?", організований Закарпатським "Громадським центром" і інтернет-виданням Закарпаття онлайн .

Святкування Дня Незалежності України в Ужгороді ОНЛАЙН (ФОТО)
Зранку в межах святкувань, організованих "Громадським центром", відбувся конкурс малюнку на асфальті  "Діти малюють Україну".
 
 
 
 
Також учасники акції спільно виконали Державний гімн України.
 
 
 
 
Протягом дня усі бажаючі мали змогу намалювати на своїх обличчях і руках спеціальною фарбою синю і жовту смужки.  
 
 
 
  
Ужгородці і гості обласного центру вітають краян і всіх українців з найбільшим святом нашої держави, обговорюють проблемні моменти розвитку суспільного життя і перспективи:
 
 
 
 
Михайло, Мирослава, Наталія, Анна та Ксенія Качур:
 
– В цей чудовий, сонячний день наша країна відзначає двадцяту річницю здобуття незалежності, здобуття волі, свободи і гідності для нашого народу. Звичайно, що такий короткий проміжок часу – лише один з етапів славної, багатовікової історії народу України, Але ми повинні розуміти, цінувати і берегти як найдорожчий скарб той здобуток, який було досягнуто 24 серпня 1991 року!

Ми повинні памятати жертви наших батьків, дідів та прадідів, які мільйонами життів заплатили за незалежність нашу та наших дітей. І ми повинні передати нашим дітям усвідомленння того, що свобода, незалежність і воля – це запорука самого життя будь якої особистості, повноцінного існування і розвитку нашої держави.

Від щирого сердця вся наша сім`я вітає кожного ужгородця, кожного жителя України, кожну українську родину з Днем Незалежності, бажаємо всім щастя, здоров`я, благополуччя і достатку у всіх українських домівках! 
 
Перший заступник голови Закарпатської обласної організації ВО "Батьківщина" Антон Ліврінц зачитав заяву щодо політичних репресій в Україні, що її вчора підписали члени створеного на Закарпатті Комітету опору диктатурі.
 
Єгор Микитюк:
 
Одного разу до жердини клітки протягом довгих місяців срібним ланцюгом був прикутий орел. Внаслідок тривалого полону орел майже забув свої здібності літати. Якось одна ланка ланцюга зламалася. Однак, орел продовжував залишатися на своєму місці – так сильно він зжився з усвідомленням свого полону, свого безсилля. І це не дивлячись на те, що якби він усвідомлював своє справжнє становище, то міг би вільно парити високо в небі.

Так проходили довгі дні і вільний орел продовжував сидіти біля жердини клітини, лише глибоко зітхаючи над недоступною йому свободою блакиті... Нарешті одного ранку орел інстинктивно відійшов від жердини, до якої був прикутий і... о диво! Ним опанувала нова свідомість свободи, можливості літати – і рабству вільного полону настав кінець.

Протягом довгих років ланцюгом рабства була прикута Україна. І от, нарешті, двадцять років назад, одна ланка ланцюга зламалася.

Але, дивлячись на країну сьогодні, нажаль, складається враження, що вона так і не може вільно парити високо в небі, подібно до того орла...

Вітаючи Україну з її двадцятим Днем Народження, хочеться побажати всім нам, щоб цьому рабству вільного полону все ж таки настав кінець і ми з вами стали свідками становлення абсолютно вільної та сильної країни.

З Днем Незалежності!!!

Олександр Солонотай, керівник Закарпатського "Громадського центру":
 
– Побачивши з друзями і тими активними людьми, які є у нас в громаді, афішу від міської влади про святкування, ми зрозуміли, що якщо самі не зробимо, то нічого в нас не буде. І воно десь добре, ну як в Конституції України –  влада належить народу. Отже й свято нам належить, бо справжня влада, то є ми. З днем незалежності вітаємо один одного, щоб нам вдалося зробити для себе свято, вітаємо один одного з тим, що ми змогли підняти собі настрій і подивитися з надією і вірою та перспективою  в завтрашній день. Погодьтеся, навіть 10-15 років тому було важче, ніж зараз. Не такі біди і лиха переживала наша країна, і цей епізод в історії України, сьогодні, це тимчасова помилка, збій в програмі. Це випадково зайшли на чорну смугу, звідки маємо вийти. І ми розуміємо що зовсім не в тих умовах живемо, ми живемо в країні вільній. Вільно можемо говорити, вільно збиратися, обмінюватися думками, ми розуміємо, що нашу позицію ніхто в нас не забере. Подивіться, хоча б, на це коло громади, що присутнє: нас немало і багато хто не знає, що ми сьогодні зустрілися. І це тільки початок, початок виходу з чорної смуги, в якій опинилася Україна. В якій опинилися ми. І я вірю, що кожен з вас хоче вірити в те, що ми швидко виберемося з негараздів, і наші святкування 21-ї, 22-ї, 23-ї річниць будуть більш веселими. 20 років –  це не так багато, в історії світу – це мить. В історії України це теж невеликий перівод з точки зору Української держави. В історії України –  це черговий епізод розвитку. Я думаю, після сьогоднішнього свята нас чекає робота. Багато роботи. Багато роботи, аби змінити країну на краще. Кожен з вас, думаю, знає про правило: не питай, що Україна зробила для тебе, а спитай себе, що ти зробив для України. Ті герої, яких ми сьогодні нагородили, вони нам це продемонстрували.
Сьогодні ми святкуємо, піднімаємо один одному настрій, піднімаємо келих за наше здоров'я, здоров'я України, щоб вона розвивалась і стала такою, як пише Конституція –  соціальною, демократичною і правовою країною. Думаю, що таку Україну хоче бачити кожен з вас.
 

Володимир Піпаш, голова ЗОО ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка:

– Дорогі друзі, шановне товариство! Вітаю з великим святом. Саме нашим святом, бо це свято не нашої влади, бо вона не знає що це таке. Нещодавно був на урочистих зборах у драмтеатрі, там "губернатор" та голова обласної ради щось пролепетали "20 років", "20 років". А чого саме так і не зрозуміло. Для них Україна дарма звалилася з неба і тому вони сьогодні її розкрадають, ділять, знущаються, багатіють.
 
Але це все-таки наше свято, бо ми боролися за нього, наші предки за це поклали голови. Ці горе-очільники, святкуючи невідомо що, роздавали кому ордени,  кому грамоти, але серед них було багато тих, хто у 91-му боровся проти незалежності України. Я їх добре пам'ятаю. А сьогодні вони нагороджуються державними нагородами.
 
Кожна держава має своїх батьків-засновників. Сьогодні хотів би привітати тих розбудовників, які у 89-му році, а то ще й раніше, боролися за незалежність України. Ми в минулому році створили громадську організацію тих людей, які є батьками-засновниками незалежності, зокрема на Закарпатті. Ті, хто діяли в 89-91-му роках, котрих розганяли, арештовували, попереджали, звільняли з роботи.
 
Усе це робилося не за гроші, а через те, що Україна – в серці. І не потрібно нам нагород від Януковича чи від Ледиди. Сьогодні ми планували нагородити 4-х людей почесними грамотами. З нагоди 20-річчя незалежності України і за активну громадянську позицію, самовідданість у національно-визвольний боротьбі, вагомий особистий внесок у здобуття незалежності Української держави.
 
Першого голову першої обласної громадської організації, незалежної від влади, "Товариство Української мови" а нині воно товариства ВУТ "Просвіта" ім.. Т. Шевченка, професора, доктора філологічних наук Павла Чучку. Але через хворобу він не зміг бути присутнім на сьогоднішньому заході.
 
Також хотіли нагородити Юрія Балегу, який очолював Українську народну раду Закарпаття, що на початку 90-х років зіграла визначну роль у збереженні суверенітету.
 
Михайло Шваб – учасник національно визвольних змагань 40-42 років, в'язень угорських та сталінських таборів. Перенісши інфаркт він теж не зміг з'явитись. Але ми всі ці грамоти передамо їхнім власникам.
 
При цьому, серед нас присутній голова легендарної організації, політичний в'язень так і не реабілітований в умовах незалежної України Олександр Орос, голова Закарпатської філії Української Гельсінської Спілки.
 
Ми все ж відзначимо людей, завдяки яким таки Україна є.
 
Головне, що 20 років Україна протрималась. Влада зміниться, Україна буде!..  
 
 

 Андрій Сойко, голова Спілки ошуканих вкладників Ощадбанку СРСР, член УНП:

– Настав час організації суспільства. Доки ми не позбудемось цієї влади, доти в державі робитимуться чорні справи. Кого у нас судять? Тимошенко, Діденка, Макаренка, Луценка – титульну націю.

Усіх вітаю з Днем Незалежності. Я вважаю, що тут зібралася еліта, тож звертаюсь до вас: давайте об'єднуватися. Давайте будемо єдині...
 
Слава Україні!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Валерій Лунченко, голова ЗОО ПП "Фронт Змін":
 
  Я бачу сьогодні небайдужих людей, які прийшли на цей майдан, щоб дійсно показати, що в Україні дійсно існує демократія. Мені б не хотілось сьогодні вдаватись у політику, але якщо коротко, то буквально вчора демократичними силаи був підписаний лист. Я був учасником автопробігу зі столиці Карпатської України – Хуста до Ужгорода. Протягом цих 130 кілометрів, які ми долали, маса людей готові були нас зупинят,и сідати до нас в автівки і показувати те, що вони разом з нами. Ми, місцеві партії демократичних сил, проявили єдність і порозуміння усіх політичних сил, незважаючи на те, що наверху не всі між собою розуміються. Вони бачать, що на місцях у нас існує порозуміння. В Україні повинна бути демократія, а не диктатура. Ми – не є країною диктатури і ніколи нею не будемо, демократія в нашій країні існує, жива і буде жити! Ми це демонструємо сьогоднішніми вчинками, сьогоднішніми подіями. Сьогодні така гарна кругла дата: хочу привітати вас з річницею! 20 років – ура!
 
Слава Україні!
 
 
 
Андрій Сербайло, заступнико голови Закарпатської облради VI скликання, керівник фракції "Батьківщина" в обласній раді:
 
– Маю честь вітати вас з надзвичайною подією – 20-ю річницею незалежності нашої молодої країни. Сьогодні демократичні сили нашої області, громадськістьі та учасники автопробігу з усіх куточків краю приїхали в обласний центр – славне місто Ужгород -- покласти квіти і поклонитися великому Кобзареві і ще раз продемонструвати, заявити про свою монолітність, одностайність в демократичних принципах побудови нашої країни. Незалежність України – це не ордени й медалі, які роздає президент. Незалежність – це те, за що треба боротися, відстоювати щоденно. Події 20-річної давності, події цього часу говорять про те, що в нас незалежності, в нас демократії завди є загроза, тому кожен громадянин, кожен щирий українець повинен прикласти максимум зусиль для того, аби зберегти дану Богом і виборону нашими предками, братами й побратимами незалежність.
 
Я хочу щиро привітати вас із цим святом і побажати, щоб у кожній домівці був мир і злагода, щоби ми не боялися і не переживали за те, що за правду можуть посадити в тюрму, за те, що за власну позицію можуть посадити за ґрати. Нажаль, ми є свідками того, коли на передодні 20-річчя незалежності лідерів демократичних, лідерів опозиційних сил посаджено за ґрати. Я впевнений, що це є ганьба для України, ганьба для правлячого режиму. І справедливість, і суд, якщо він є істиний, якщо він є незалежний, повинен поставити цій ганьбі крапку.
 
Я впевнений, що Україні демократичній, Україні сьогоднішній – жити навіки!..

 

24 серпня 2011р.

Теги: незалежність, Україна, круглий стіл

Коментарі

Рахівчанин 2011-09-07 / 09:17:00
Миколо-Миколо, який же ти дурний.Ти зразу на порядну людину Німчука вигадуєш, Ти мене переплутав, я аж ніяк не Німчук. А за грошенятами до тебе скоро прийдуть, але вже "регіональні" гуцули-:)

Гуцул 2011-09-05 / 15:36:00
Рахівчанину. Слухай, воно тобі треба знати,хто в кого грошенята відмив?, Так поцікався в своїх однопартійців! З тебе вже пісок сиплеться, а ти ще надумав в політику гратися.Скоро і тобі "позичить" як мені, процес вже пішов, ти це відчуваєш.

Рахівчанин 2011-09-03 / 16:04:00
Для Гуцула, тобто Кокіш-Мельника, перестань ти вже стільки гавна лити в миску, з якої ти стільки років добряче кормився.Ти краще скажи скільки ти грошей довжен, які тобі той, на кого ти весь час ганяєш, позичив на вічне віддавання, бо в тебе як не було ніколи слова ,так і не буде. Вся Рахівщина тебе знає як облупленого, ви з Гнатківом обидва подібні-відддайте спочатку борги, а потім гавкайте, непотріби самозакохані.

Марина ФЗ 2011-08-27 / 10:27:00
Ще не всі переконались, що діючий мер абсолютно не старається для міста?Вірно кажуть,що продаються люди за кілограм гречки,але треба боротись за своє місто,не дозволяти розпродавати місто і так безбожно красти від громади.З якою метою цього пенсіонера купили нам в мери?Що виконано з обіцяного перед виборами?А пройшов майже рік.Вже відчулось,що після 31 жовтня почались нескінченні чотирьох річні будні.На св'ято грошей нема,а не законно собі на зарплятню щомісячно додатково по 10-15 тисяч були.Вчинок говорить про все.А це гроші міської громади-наші з Вами.Хочеться ще раз подякувати прокуратурі,що наводять порядок з цим аферизмом.

Гуцул 2011-08-27 / 09:55:00
Пане і.баране ,по Гнатківу читайте новини на ua-reporter. А на рахунок каравана в дечому ви праві,він вже прийшов у Сваляву,а куди іти далі не знає,,хоч мурчи,хоч вовком вий.

і.баран 2011-08-27 / 00:08:00
Гуцулу. де ти бачив гнатківа, в яких рядах, де і хто його труїв? миколо, може ви разом отруїлися через те,що вас справедливо вигнали з БЮТ? дійсно. ні в києві, а ні в ужгороді на жодних заходах до дня незалежності вас не було. я не адвокат кеменяшу.але кілька разів по тб бачив його в суді Ю.В. в народі кажуть,що собака лає, а караван іде. чи не так?

Гуцул 2011-08-26 / 22:36:00

Читай на ****************/novosti/106955. ОМОНовці отруїли Василя Гнатківа голову фракції "Батьківщина"! Він дійсно патріот, хоч і вигнав його Кеменяш з благословення Юлі і Турчинова з голови Ужгородської міської "Батьківщини"


Але став у перші ряди, за ідею за Юлю... А цікаво де був Камиш, в Ужгорді на мітингу не було, в Києві не видно? Напевно мінералочку втихаря розливав.


 

2011-08-25 / 15:28:00
Дружина, із кількома співробітницями - ці кілька днів у Лвові. Телефонує, що все місто уквітчане прапорами, все синьо-жовте. У всіх мікрорайонах, зокрема біля КОЖНОЇ школи встановили овучення, трибуну для виступаючих та самодіяльності. Святкують - ВСЮДИ. І по-справжньому.
Чого у нас так. БО ЦЯ наша закарпатська та ужгородська ВЛАДА УКРАЇНИ У СЕРЦІ НЕ МАЄ. ХОЧА МАБУТЬ ЩЕ НЕ ЛЮБИТЬ СВОЮ БАТЬКІВЩИНУ!
Робити свято для людей, що означає виховувати їх патріотами - ніж у серце для цієї влади.
Дякуємо організаціям громадськості, що всупереч антиукраїнській владі, своїми силами, хоть щось зробили.

Ігор Баран 2011-08-25 / 14:47:00
Для ІВАН. Діяльність тих людей, про яких згадуєте, безумовно була, але незалежність Україна отримала головним чином завдяки московським подіям 1991 року, а саме провалу ГКЧП.
Тобто, москвичі вирішили питання, і саме це обєктивна реальність

ужгородка 2011-08-25 / 14:17:00
І тільки дякуючи акції з ліхтариками, які купували всі за свої гроші, хоч якийсь натяк був на свято. На театральній люди чекали хоча б салют, хоча б якусь музику, не можу передати свого великого розчарування і думаю це почуття було у всіх присутніх людей вчора на Театральній площі.Як можна було проігнорувати таку велику подію для Держави???

ужгородка 2011-08-25 / 14:07:00
Ввечері було дуже багато людей, багато дітей, у всіх був святковий настрій, але ніхто не чекав, що влада нічого не зробить. Чому, Мукачево було прикрашено прапорами, навіть села всі були прикрашені, в напрямку Перечина кожний ліхтарний стовп був з прапором, а Ужгород?

ІВАН 2011-08-25 / 09:50:00
Цікаво, що абсолютно всі ті люди, завдяки діяльності котрих Україна здобула незалежність, як у всій Україні загалом (влючно із автором Акту про державну незалежність, прийнятого Верховною Радою 24 серпня 1991 р.- Л. Лукяненком), так і в Закарпатті зокрема, - перебувають в опозиції до влади.
А влада перебуває у руках тих (та їхніх ідейних "нащадків"), хто запекло захищав соціалізм, радянську владу та боровся проти незалежності України.
Що ж це за "дивна" держава? І дійсно, хіба вона може бути нормальною? Тож і зрозуміло, що "такою незалежною Україною" люди незадоволені. Бо не такої прагнули. Однак і винні, бо повсякчас голосуть за українофобів, україноненависників, продаються їм то за гречку, то за 100 гривень.

Оксана Півуш 2011-08-24 / 23:11:00
Молодці, друзі, що організували цю акцію. Завдяки тим малюнкам на обличчях людей і стрічкам на руках було видно, що сьогодні є свято. Ганьба нашій владі, яка на ювілей країни не змогла (а скоріше всього, не захотіла) організувати справжнє відзначення цієї події. Місто було пусте, і не відчувалося присутності справжньої важливої події - Дня народження країни. Вони мали б організувати на Поштовій площі дійство, концерт, де мало б змогу зібратися все місто і відсвяткувати День незалежності нашої молодії держави. Але цього не було. Лише завдяки окремим громадським організаціям цей день пройшов в місті не пусто. Ганьба нашій владі, якщо вона вирішила проігнорувати цю велику подію. Це говорить багато про що, а в першуі чергу - такій владі немає що робити на чолі міста та області. Солонтай молодець, щоб не говорили. Завдяки цій акції був признак свята!

знаючий 2011-08-24 / 20:44:00
чергова піар акція солонтая... от пацан в депутати рветься! так тримать! :)

небайдужий 1 2011-08-24 / 20:43:00
для "верховина". прочитай все,що сказав п.Сербайло і стане зрозуміло його оцінка дій теперішнього правлячого режиму.треба віддати йому належне.я чув виступ (а Ти чого не прийшов і не підтримав демократів,а тільки даєш іншим оцінки?) і памятаю, що його виступ закінчувався словами "Слава Україні!".

Верховин 2011-08-24 / 19:56:00
Цікаво - що мав на увазі пан Сербайло в останній фразі про демократичну, нинішню Україну? Невже він хоче, аби така влада була вічною? Влада, яка заборонила через суд мітинги у столиці, яка нагороджує грамотами тих, хто боровся з рухівцями і самою ідеєю незалежності. Така влада повинна якнайшвидше піти в небуття.

Небайдужий 2011-08-24 / 19:08:00
Солонтай - молодець!
Ганьба Камишу,що розігнав ужгородську "Батьківщину"!

2011-08-24 / 17:55:00
кукушка хвалит петуха потому что хвалит он ее :)

Михайло 2011-08-24 / 16:43:00
Вітю всіх учасників акції! В нас все вийде!

сорри 2011-08-24 / 16:22:00

Молодці! З Днем Незалежності України всіх!

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини