У скільки обійдеться батькам закарпатський школярик?

Учні, батьки й освітяни готуються до школи. Кожен по-своєму.

У скільки обійдеться батькам закарпатський школярик?

Літо добігає кінця, і незабаром школярам знову сідати за парти. Хтось цьому радий, хтось – навпаки, але вибирати не доводиться. Чи готові прийняти учнів освітні заклади і в скільки обійдеться батькам спорядити дитину на навчання – читайте в дослідженні "Закарпатки".

Підручниками забезпечені всі

В управлінні освіти Закарпатської ОДА нас запевнили, що підготовку до нового навчального року розпочали ще у ...травні, тож зараз усі школи краю готові прийняти учнів. Ремонти проведені, до настання опалювального сезону всі будуть із власним теплом і навіть із підручниками проблем не передбачається – 80% із них уже в області, решту довезуть протягом тижня. Навіть нинішні 11-класники матимуть книжки вчасно, хоча у них, "експериментальних" шестирічок-першопрохідців, щороку з цим виникали проблеми. Скажімо, у 2010-му вони отримували підручники аж до січня. Зараз до 1 вересня ця тема буде закрита, пообіцяв начальник управління освіти Михайло Мотильчак, оскільки так запевняє міністр. Чи будуть негаразди з іншими посібниками? "Хіба що вибірково, через людський фактор. Не те щоб книжок не вистачало, але в межах району потрібно зробити їх перерозподіл: там, де є зайві, передати туди, де мало", – доповнює заступник головного освітянина краю Ганна Сопко.

За парти сяде понад 15 тисяч першачків

Уперше за парти цьогоріч сяде 15426 першачків. 91% із них уже зараховані в класи, батьки решти визначаються, в яку школу дати дитину. Якщо порівнювати з попередніми роками, то можна зробити висновок, що демографічна ситуація покращується. Однак чому ж тоді деякі школи закривають?

"Ліквідовано тільки Імстичівську загальноосвітню школу-інтернат для дітей із обмеженими можливостями, та й то з дозволу міністерства, бо там нема відповідних умов. 38 діток, котрі там навчалися, перерозподілять в інші заклади, а цей приєднано до Ільницької школи-інтернату, – пояснює Ганна Іванівна. – Зміни ж, які відбулися в деяких інших школах – це оптимізація. Скажімо, школи І ступеня приєднують до ІІ або ІІІ ступеня. В Ужгороді реорганізовано 2 заклади: НВК №18 у Горянах та ЗОШ№14. В останньому випадку йдеться про раціональне використання коштів: дітей там мало, тож їх можна перевести в інші заклади. Це вирішує територіальна громада у рамках своєї компетенції".

Зате до 1 вересня в обласному центрі має відкритися нова школа – №21 (у споруді колишньої 4-ї). Зараз там ведуться завершальні роботи. На її капремонт виділено 11 млн. грн., причому половину суми надає словацька сторона, решту – обласний і міський бюджет. У цокольному приміщенні тут розташований словацький культурний центр, тож заклад матиме не лише освітнє значення.

Збираєте дитину до школи – готуйте 1-2 тисячі гривень

Отже, школи готові прийняти учнів, пора й батькам подбати про те, щоб забезпечити чад усім необхідним для навчання. Розпочнемо з форми. Потрібна вона чи ні – кожен заклад визначає самостійно, вивчаючи зокрема й думку батьків та учнів,  каже Михайло Мотильчак. Якщо форму вимагають, а в містах переважно саме так і є, – ідемо до магазинів. Для дівчаток ціна костюма-трійки (піджак, спідниця й жилет) становить 200 – 500 грн., блузка, залежно від довжини рукавів, – від 100 до 200. Хлопчиків одягти трохи дешевше: вартість форми 130 – 400 грн., сорочки – від 80 до 100. Хоча на старшокласників переважно доводиться купувати "дорослі" костюми, а вони набагато дорожчі.

Не забудемо й про уроки фізкультури. За спортивку, залежно від якості й розміру, доведеться викласти 150 – 400 грн., за відповідне взуття – від 150 до 350. Дешевше купувати форменний одяг через Інтернет, однак це – своєрідна лотерея: ніколи не знаєш, чи вгадаєш із розміром і чи відповідатиме якість очікуванням. Отже, якщо не враховувати необхідний дріб'язок та повважати, що в дитини залишилися речі, з яких вона ще не виросла, на те, щоб одягнути школяра, доведеться виділити 600 –1450 грн. для дівчинки й 510 – 1250 грн. для хлопчика.

Тепер залишилося наповнити ранець. Сам він потягне 79 – 400, а то й 500 грн. Щодо зошитів, то тонкі, на 12 аркушів, із сірого паперу й без малюнка коштують від 39 копійок. Але навряд чи дитина погодиться в них писати при наявності яскравих "конкурентів". Тож беремо гарніші, від 91 коп. Загальні зошити на 24 і 48 сторінок  коштують відповідно від 1,45 і 3,10 грн. Найвигідніше, звісно, придбати канцтовари в магазинах-складах. В Ужгороді їх вистачає, тож розумніше купити щоденник за 7,90 грн., ніж абсолютно такий самий на розкладці – за 15 грн. (є і 30-гривневі варіанти). Отже, далі складаємо в ранець товар із гуртівні: папка для зошитів (5,17 грн.), добротний пенал (15,56), ручка (1,03 грн.), лінійка (41 коп.), олівець простий (30 – 80 коп.) і кольорові (18 штук – 8,35), фарби (18 кольорів – 10,45), альбом (2,55 – 3,25), гумка (0,50 – 1,75), кольоровий папір (2,85), клей ПВА (2,35 – 3,70). А ще ж потрібні обкладинки для зошитів (3,40), книжок (4,10 за комплект для 1 класу), пластилін (6,35) і купа інших дрібниць, про які автор могла наразі просто забути. Врахуємо: багато що з цього списку купується не в одиничному екземплярі. Тепер беремо в руки калькулятор, підбиваємо підсумки і дивуємося – тільки на вміст ранцю піде зо 2 сотні гривень.

Таким чином, зібрати дитину до школи коштує як мінімум 1000 (для хлопчиків) – 1200 (для дівчаток) гривень. Схоже, жертв вимагає не тільки краса, а й освіта. Фінансових.

Мирослава Галас, "Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua

21 серпня 2011р.

Теги: школа, підручник, Мотильчак

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини