Рішення про об'єднання закарпатських вишів є порушенням автономності вузів - проректор УжНУ

У понеділок, 15 серпня, викладацький склад найстарішого навчального закладу області написав листа до президента, прем’єра, міністра МНС та міністра освіти.

Ректорат УжНУ
Ректорат УжНУ

У зверненні йдеться про необхідність втручання гаранта у процесс реорганізації вищих навчальних закладів Закарпаття "з метою запобігання незворотним руйнівним змінам, які можуть призвести до непоправної ситуації у сфері вищої освіти в регіоні".

Колектив висловив занепокоєння з приводу можливих негативних наслідків сворення вишу-гіганту. Зокрема, у листі зазначається, що ліквідація статусу й назви "Ужгородський національний університет" покладе кінець всім набутим зв'язкам з іншими навчальними закладами та створеним за 66 років науковим напрацюванням вузу. Журналісти звернулися за коментарем до проректора УжНУ з навчальної роботи Олександра Сливки.

"Багаточисельний колектив Ужгородського національного університету, студентство та вся інтелігенція нашого краю стурбована та здивована тими подіями, які відбуваються навколо об'єднання закарпатських вузів. Це питання на сьогодні не отримало ні економічного ні наукового обґрунтування. Ми не розуміємо, на основі яких розрахунків було прийняте таке рішення. Зазначене питання взагалі не обговорювалося з колективом, не висвітлювалося в пресі та не виносилося на сесію обласної ради. Іншими словами, це є порушенням автономності вузів" - заявив Олександр Сливка.

Питання об'єднання вузів було на порядку денному засідання Кабміну, яке відбулося 10 серпня. Згідно розпорядження міністра освіти Дмитра Табачника, на базі чотирьох вишів краю (УжНУ, МДУ, ЗХІ та ЗакДУ – ред.) буде створено єдиний навчальний заклад - Закарпатський університет.

"Ми сподіваємося, що наше колективне звернення на ім'я президента змусить можновладців задуматися про доцільність об'єднання вузів, принаймні у такий спосіб. Ми маємо надію, що перш ніж взятися до підписання цього указу, буде враховано й думку коллективу та студентів. У нашому зверненні визначено ряд негативних наслідків, які ми отримаємо після процесу об'єднання. Велика проблема полягає щей в тому, що станом на сьогодні ми не отримали інформації ні про структуру нового вузу-велетня, ні про кадрові перестановки, ні по терміни здійснення реорганізації. Якщо йдеться про ліквідацію вузу, відповідно, увесь штат є звільненим. Зарахування на роботу буде відбуватися на підставі заяв, науково-педагогічні посади є виборні, тож уявіть собі яку роботу потрібно провести для розподілення усіх посад. Гарантій того, що усі працівники зможуть повернутися на свої робочі місця ніхто дати не може" - зауважив проректор УжНУ з навчальної роботи Олександр Сливка.

Вікторія Рижова, Karpatnews.in.ua

15 серпня 2011р.

Теги: університет, УжНУ, об'єднання

Коментарі

НІК 2011-08-20 / 23:06:00
Сливка прав. УжНУ має свою історію, традиції. Нам не потрібні жодні обєднання. Хай Ващук обєднує МДУ та Художній Інститут. Досить йому і цих. Руки геть від УжНУ

!!!!! 2011-08-19 / 13:53:00
bratrura : "УжНУ має цілком конкретний шлях - за прикладом Києво-Могилянської Академії вказати чиновникам їх місце!"
Повністю підтримую!!!

анонім: "таких якостей справжнього керівника, які присутні в Федора Ващука немає в жодних з кандидатів на місце ректора новоствореного ЗакНУ"
ахахахах))))) ну-ну)))) ти з цим коментарем вже набрид!) під усіма статтями одне і те саме!!!
Дістали вже ці зомбо-фани!))

Не понял 2011-08-17 / 15:26:00
Ігор Баран, 16.08.2011 20:28
Даним рішенням кабміну дісно порушено принцип автономії вузів.
І тому немає змісту обговорювати хто буде кращим ректором нової структури, бо сама така структура є нелегітимною

Яким таким рішенням КМУ?

Ігор Баран 2011-08-16 / 20:28:00
Даним рішенням кабміну дісно порушено принцип автономії вузів.
І тому немає змісту обговорювати хто буде кращим ректором нової структури, бо сама така структура є нелегітимною

Простий студент 2011-08-16 / 16:06:00
Сливка молодець.....він один і ще пару людей тільки думають про універ.....роботяга

2011-08-16 / 15:28:00
Я можу сказати тільки одне, що таких якостей справжнього керівника, які присутні в Федора Ващука немає в жодних з кандидатів на місце ректора новоствореного ЗакНУ.
І скажу чесно, що найкращої кандидатури на цей пост НЕМАЄ, тому, що такої чесної і справедливої здача іспитів, заліків та модулів , як це проходить в ЗакДУ я гарантую, в жодних вузах НЕМАЄ!!! І це факт!!!
Ніяких поборів в $$$ еквівалентах, як це проходить в УжНУ та МДУ не існує. Там існує правило: " Вчишся- здаєш безкоштовно", а про "інших верств" , яких є немало всюди,я не знаю.
Для безкоштовного, спокійного і якісного навчання нам потрібен ректор Федір Григорович. Для нас, студентів, буде краще!!!!

Студент 2011-08-16 / 13:38:00
Так, Сливка, молодець! Він завжди на своєму місці. Він і за себе, як кажуть, так і за того парня.Якщо б все керівництво УЖНу, стільки пахало, як Він, був би порядок в універі

Іван 2011-08-16 / 07:04:00
Повністю підтримую автономію УжНУ

bratrura 2011-08-15 / 18:56:00
Основний принцип функціонування університетів у світовій практиці - принцип їх автономності. Цей принцип закладено у знаменитій Великій Хартії Університетів (так звана Magna Charta Universitata). До речі, цю Хартію також підписали деякі провідні університети України. Але принцип автономії неможливий у країні, де має місце масова корупція всіх гілок влади та всіх рівнях.
В цілому ідея обєднання вузів з боку владних структур (обласної та державної) має виражену політичну спрямованість. Пройдемося по вертикалі. Табачнику потрібно відрапортувати перед Януковичом, що в українській вищій освіті розпочато реформи. Під цю ідею "лягли" обидві вітки влади в Закарпатті: пан Ледида подав до Кабміну листа з пропозиціями, продиктованими Ващуком (всі папери подаються від імені самозваної та сумнозвісної Ради ректорів. До її складу не входить ні М. Вегеш (УжНУ, ні Ю. Мигалина (МукДУ). Для чого все це потрібн?.
У 2012 році вибори до Верховної Ради України. Цілком зрозуміло, що викладачі, науковці та студентсво - це потужній електорат. Під керівництвом ректора обєднаного ЗакНУ буде понад 16 тисяч студентів, викладачів, науковців, інженерно-технічного та допоміжного персоналу. Плюс 30-35 тися членів їх сімей. Географія - все Закарпаття. Отже, на вибори із "потрібним" ректором можна підійти з електоратом чисельністю понад 50 тисяч. А зараз проста конкретика: якщо ректор Ващук чи Русин - то безпосередня підтримка регіоналів. Якщо Переста, Смоланка чи Вегеш - в першу чергу ЄЦ (а потім, можливо, регіонали). На моє глибоке переконання, в цій площині основна ідея обєднання. І плювати хотіли Табачник, Ледида, брати Балоги та "біснесмен від освіти" Ващук на думку професорів, науковців, студентів... Дайош результат на виборах!!!
УжНУ має цілком конкретний шлях - за прикладом Києво-Могилянської Академії вказати чиновникам їх місце!

бермуд 2011-08-15 / 18:12:00
Хіба нова влада яка "будує нове Закарпаття "думає про людей?Вони дбають тільки про свої власні інтереси, отож Закарпатська еліто єднайтесь,ми прості виборці підтримаємо.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини