Колектив УжНу просить Януковича припинити "так звану реорганізацію закарпатських ВНЗ"

Звернення колективу УжНУ до Президента України (з приводу злиття закарпатських ВНЗ)

Колектив УжНу просить Януковича припинити "так звану реорганізацію закарпатських ВНЗ"

Президенту України
п. Януковичу В. Ф.
              
копія:     Прем'єр-міністру України
                    п. Азарову М. Я.

Міністру освіти і науки,
   молоді та спорту        
п. Табачнику Д. В.

Міністру з надзвичайних ситуацій,
депутату Закарпатської обласної ради
                    п. Балозі В. І.

 

Високоповажний пане Президенте!
Шановний Вікторе Федоровичу!

Колектив державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" надзвичайно стурбований ситуацією, яка склалася навколо ідей реорганізації вишів на Закарпатті.

Кілька останніх місяців у пресі активно обговорювалося питання можливого об'єднання закарпатських ВНЗ – Ужгородського національного університету, Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету та Закарпатського художнього інституту. Несподівано для колективу УжНУ 10 серпня 2011 р. на засіданні уряду розглядалося питання "Про Закарпатський національний університет", про яке доповідав міністр освіти і науки, молоді та спорту п. Д. В. Табачник.  У проекті Указу Президента, згідно з інформацією на сайті Кабінету Міністрів, ідеться про ліквідацію вищезгаданих вишів та створення нового ВНЗ – Закарпатського національного університету.

У зв'язку з цими подіями колектив УжНУ звертається до Вас, як до гаранта Конституції, з проханням – запобігти незворотним руйнівним змінам, які можуть призвести до непоправної ситуації у сфері вищої освіти в регіоні.

В Ужгородському національному університеті з розумінням ставляться до процесу зменшення чисельності вищих навчальних закладів неналежного рівня, оскільки вони не сприяють поліпшенню якості освіти в Україні. Цей процес повинен бути виважений, публічний,  обов'язково добровільний, на чому неодноразово наголошувало і саме Міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Це передбачено і Законом України "Про вищу освіту" в частині, де йдеться про автономний статус національних університетів.

Позиція колективу Ужгородського національного університету в питанні будь-якої реорганізації вишів була й залишається послідовною. Про це свідчить рішення вченої ради УжНУ (протокол № 3 від 24 березня 2011 р.), оприлюднене в пресі. Оскільки УжНУ є найбільшим і найавторитетнішим осередком освіти і науки на Закарпатті із середини минулого століття, а всі інші ВНЗ області є нещодавно створеними, невеликими та вузькопрофільними, то процес трансформації закарпатських вишів повинен відбуватися лише шляхом приєднання згаданих закладів до найпотужнішого ВНЗ Закарпаття. При цьому статус і назва укрупненого вишу повинні зберегтися – Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет". В іншому разі – реорганізовувати вищі навчальні заклади Закарпаття пропонуємо без уведення у майбутню навчальну структуру УжНУ.

Нагадаємо, що заснування Ужгородського університету – це перша знакова подія в історії краю після приєднання Закарпаття до України 1945 року. Тривалий час Ужгородський університет був одним із 9-ти класичних університетів у колишньому СРСР. Створення першого вищого навчального закладу на Закарпатті населенням області сприймається й досі як епохальний факт у культурному й соціально-економічному  розвитку краю в складі України. Отже, спробу ліквідації Ужгородського національного університету розцінюємо як намагання перекреслити, знищити частину історії Закарпаття.

Наведемо й інші аргументи. Ужгородський національний університет – класичний  виш, у якому здобуває освіту понад 12 тисяч студентів за 43 спеціальностями на 18 факультетах. Навчальний процес забезпечують близько 1000 науково-педагогічних працівників, серед яких 155 докторів наук, професорів (113 штатних) та 550 доцентів, кандидатів наук (487 штатних), понад 30 заслужених діячів науки і техніки, працівників освіти, винахідників, лікарів, більше 10 лауреатів Державних премій в галузі науки і техніки, 4 члени-кореспонденти НАНУ, УААН та ПНАН. Одночасно в інших ВНЗ Закарпаття науково-педагогічна, матеріально-технічна та інформаційна база набагато слабші.

Закарпатський державний університет (ЗакДУ) – вузькопрофільний ВНЗ, створений 2004 року на базі Ужгородського інституту інформатики, економіки і права (заснованого у 1995 році як навчальний заклад комунальної форми власності) налічує близько 3,5 тис. студентів (2 тис. студентів денної форми навчання), які навчаються за 9 спеціальностями на 5 факультетах, а навчальний процес забезпечують близько 230 науково-педагогічних працівників (разом із сумісниками).

Мукачівський державний університет (МДУ) – вузькопрофільний ВНЗ,  створений 2008 року шляхом злиття Мукачівського технологічного інституту та Мукачівського гуманітарно-природничого інституту, нараховує 4558 студентів (2159 – денної форми навчання), які здобувають освіту за 14 спеціальностями на 6 факультетах, а навчальний процес забезпечують 379 науково-педагогічних працівників (разом із сумісниками).

Закарпатський  художній інститут (ЗХІ) – вузькопрофільний мистецький заклад, створений у 2003 році і акредитований за ІІІ рівнем, нараховує 641 студента (479 – денної форми навчання), які навчаються за двома спеціальностями.

Таким чином, вищенаведене свідчить про абсолютну безпідставність об'єднання згаданих вишів з УжНУ на рівноправних засадах шляхом їх ліквідації, оскільки при цьому Закарпаття втратить свій найпотужніший і найдавніший науково-освітній осередок – Ужгородський національний університет, який за результатами науково-дослідної роботи (за показниками наукометричної бази даних Scopus) посідає 8 місце серед усіх ВНЗ України, тоді як ЗакДУ та МДУ взагалі не ввійшли до цього рейтингу.

Негативні наслідки об'єднання закарпатських ВНЗ:

1.    Об'єднаний ВНЗ при ліквідації статусу і назви "Ужгородський національний університет" назавжди позбудеться зв'язку зі створеним за 66 років науковим надбанням (тисячі статей у міжнародних виданнях, монографій, підручників, навчальних посібників), втратить високе 8-е місце серед ВНЗ України, яке УжНУ виборов за показниками наукометричної бази даних Scopus, і втратить позиції серед провідних вишів України. Решта ВНЗ області (Закарпатський державний університет, Мукачівський державний університет та Закарпатський художній інститут) через низький рівень фундаментальних науково-технічних результатів не входять до оприлюдненого рейтингового списку у системі бази даних Scopus.

2.    Після об'єднання ВНЗ Закарпаття виникне загроза невиконання міжнародних науково-технічних договорів та угод про міжнародне співробітництво з більш ніж 80-ма університетами Європи, США та Канади, з якими підписано документи від імені Ужгородського національного університету. У перспективі це призведе до втрати позитивного іміджу УжНУ на міжнародному рівні.

3.    Відсутність наукових шкіл, висококваліфікованих науково-технічних кадрів та відповідної матеріально-технічної бази в Закарпатському державному університеті, Мукачівському державному університеті, Закарпатському художньому інституті не сприятиме поліпшенню показників науково-технічної, навчально-методичної діяльності об'єднаного університету, а, навпаки, знизить його рейтинг. Так, на сьогодні, згідно з рейтингом ВНЗ України "ТОП – 200 Україна", УжНУ посідає 48-у позицію серед усіх вишів державної та приватної форми власності, у той же  час ЗакДУ – на 158 позиції, МДУ – на 188-й; ЗХІ не входить до 200.  Легко спрогнозувати, що рейтинг об'єднаного ВНЗ буде не вище 130-ї позиції.

4.    В історії розвитку вищої освіти України ще не було випадку ліквідації одного з найавторитетніших ВНЗ держави зі статусом національного університету.

5.     Недоцільною й негативною є ліквідація Ужгородського національного університету й через те, що  Закарпаття має найнижчий показник числа ВНЗ до кількість населення, а показник співвідношення чисельності студентів до кількості населення краю також один із найнижчих в Україні.

У колективі виникають закономірні питання до реорганізації університету. По-перше, це питання публічно не розглядалося Закарпатською обласною радою і не здобуло підтримки трудового колективу Ужгородського національного університету. Тому виникає логічне запитання: на основі яких документів Міністерство освіти і науки, молоді та спорту готувало проект Указу Президента? По-друге, ніхто не проводив матеріально-економічних розрахунків доцільності об'єднання ВНЗ Закарпаття. По-третє, створення так званого Закарпатського національного університету шляхом ліквідації всіх ВНЗ і їх об'єднання призведе до втрати обличчя нашого краю – Ужгородського національного університету, який формувався не одним поколінням українських педагогів та науковців, що мають світове визнання. Ми не можемо допустити, щоб розчерком пера було знищено не лише одну з найяскравіших сторінок історії нашого краю, а й перекреслено його науково-освітні перспективи.

Колектив УжНУ переконливо просить Вас, пане Президенте, втрутитися в цей процес і припинити так звану реорганізацію закарпатських ВНЗ, оскільки своїми діями чиновники МОНМС України можуть спровокувати нестабільну, некеровану ситуацію в регіоні. Такий легковажний підхід знизить довіру в нашому краї не лише до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, але й до керівництва держави в цілому.

15 серпня 2011 року

Від імені колективу
Ужгородського національного університету:

Ректор

Голова профспілкової організації викладачів та співробітників УжНУ:

Голова  профспілкової організації студентів УжНУ

Голова студентської ради:

Проректори

Декани

Завідувачі кафедр

Член-кореспонденти НАН України

Лауреати Державних премій у галузі науки і техніки

Заслужені працівники освіти України

Заслужені діячі науки і техніки

Заслужені лікарі України

Заслужені юристи України

Заслужені винахідники України

Заслужені працівники культури України

Директори інститутів

Професорсько-викладацький склад

15 серпня 2011р.

Теги: УжНУ, університет, реорганізація

Коментарі

ВАСЯ 2011-08-20 / 23:18:00
НЕ потрібно обєднувати вузи. Для чого колективу УЖНУ повертати собі тих викладачів, від яких вони нарешті позбулися- Полюжин, Бевзюк, Сюсько, ДЕНИС Г., Олексик. Згадайте демонстрації студентів в ректораті з вимогою цих ідіотів виганти.

2011-08-19 / 15:31:00
В історії ще не було успішної реформи яка б не мала мети. Розвал - не реформа...

НЕВІДОМИЙ 2011-08-19 / 12:19:00
В ІСТОРІЇ ЩЕ БУЛО РЕФОРМИ ЯКУ Б НЕ КРИТИКУВАЛИ...

2011-08-19 / 10:50:00
Великий мінус - монополізація. Раніше в студентів, та й у викладачів, був хоч якийсь та вибір. Були дискусії - де краще (лекції, туалети, викладачі, КВНи і т.п.). В чомусь УжНУ сильніший, в чомусь ЗакДУ красивіший. Всі дивились на сусіда і намагались зробити не гірше. Мукачево мало свій вуз, з своїми такими потрібними спеціальностями. Про художній взагалі мовчу, це ж не просто вища освіта, це - художня освіта, це потребує інших умов ніж фізики-філологи. Зараз це все "злиють" під одного керівника. Які в нього будуть пріоритети, як далеко пошириться його реформаторський зуд? Хто знає? Хто може навести за останні роки один позитивний приклад "реформ"? Ви праві, когось таки перетрясуть, але чи тих що треба? Далі, УжНУ (всі без вийнятку) не хоче мати ректором Ващука, ЗакДУ - дуже хоче. Обов"язково хтось залишиться ображеним. І головне, всі ці 4 вузи вже відбулися, по-різному, але це факт. Невже 4 різнопрофізьні заклади така вже розкіш для області? А про "філіальчики" в готельних номерах та арендованих офісах всі мовчать, а це вони складають ту неймовірну кількість вузів по Україні.
За такого злиття можна більше втратити ніж здобути. 5-10 ставок ректорів та проректорів - це не економія. Керувати все одно доведеться, може посада буде називатись інакше. Все це не реформа а авантюра.

студент УжНУ 2011-08-18 / 21:50:00

Флуд. Адмін

2011-08-18 / 17:51:00
Нарешті пішли осмислені коментарі. Згоден, багато вірного. Крім одного - монополізм шкідливий у всьому.

Невідомий 2011-08-18 / 16:52:00
Доброго дня!

Розумію те, що пишу свій коментар доволі таки пізно і не думаю, що багато хто його прочитає, але все-таки хочу висловити свою думку.
Всі питають навіщо це об’єднання? – Відповідь проста 1) економія державних коштів скасовуючи три ректорати економиться велика сума на зарплату ректорам, проректорам, головам профспілки. 2) Контроль над найбільшим університетом однією з провідних партій. 3) Іще варто бути відвертим нинішній ректор слабкий менеджер і думаю з цим сперечатися не варто ( знаю багато про його діяльність, а вона повірте мені не була задовільною) я не маю на увазі, що наступним ректором повинен бути Ващук, але це повинен бути менеджер, який покращить умови перебування студентів в Університеті. 4) Для нашого краю достатньо мати 3 вузи, це достатня кількість. 5) так політика у всьому цьому є і навіть дуже велика, але дивлячись на науки треба щось із цим робити, реформи потрібні і які б вони не були болісними вони мають відбуватися.

Але на місті Міністра я б спочатку забрав ліцензії у всіх дрібних вузів, де науки взагалі нема, а потім брався б вже за ці найпотужні вузи.

Вибачте, якщо можливо когось зачепив чи образив, але це моя позиція.

анонім 2011-08-18 / 14:08:00

Адмін, цього Андрея, 18.08.2011 09:26 потрібно негайно у Берегові або у Вільшанах госпіталізувати.

Він тільки флуд продукує.

Не верю 2011-08-18 / 09:41:00
Адмін, 17.08.2011 16:34


А нове розпорядження є?
Киньте ссилку, якщо вам не тяжко, щось не можу найти на сайті уряду.

Андрей 2011-08-18 / 09:26:00
2 Словянин:
чому ви так довго мовчали, вбивце словянських дітей?! Я вже думав шо таємні агєнти "Словянського" відділу ZOG-у вже встигли ритуально задушити вас пейсами. Але вони прорахувалися: ви - незнищенний. Єдина прикрість - за час вашої мовчанки невикриті вами жидомасони з своїх жидомасонських айфонів і айпадів "цілеспрямованою грою" винищили ще цілу купу представників "національної еліти".

Словянин 2011-08-17 / 20:27:00
Невже не зрозуміло, що в багатьох країнах, зокрема Україні, під виглядом «болонських» та ін.. «реформ» ведеться цілеспрямована гра, спрямована на радикальне зниження освітнього рівня народу (кому потрібні зайві конкуренти з власною національною елітою?). Те, що в результаті маніпуляцій з закарпатськими вузами хтось втратить чи отримає корито – лише фрагмент правди. Але не будемо вдаватись в конспірологію та зайві пристрасті. Іноді корисніше звернутися до поезії, у даному випадку, вірша Павла Глазового, написаного ще при Кучмі.
Бородате чудо

Є в столиці на горі
Кам'яна будова
Без балконів і колон,
А проте чудова.
Правив там не грізний цар
З генералітетом,
А найперший секретар
З вищим комітетом.
Там півсотні літ тому,
Як примара, лазив
Найлютіший людоїд
Каганович Лазар.
В плечі голову втягав,
Швендяючи мимо,
Референтик молодий
На імення Діма.
Кепка, галстук, борода,
Як в інтелігента, -
Ніби Ленін погулять
Зліз із постамента.
Він боявся підійти
Ло дверей залізних:
Там же скільки по кутках
Охоронців грізних!
Чи подумати він міг,
Що оті солдати
Не комусь тут, а йому
Будуть козиряти?
Час минув
і той палац
Зовні не змінився,
А всевладний комітет
Ніби провалився.
Появились там нові
Управлінські сили,
Але згодом і нових
Звідти попросили.
І в найкращий кабінет
Гордою ходою
Угадайте, хто ввійшов?
Діма з бородою.
Стежку він собі проклав
До тієї хати,
Як парторгу допоміг
Президентом стати.
Хата взята!
І при тім
Легко, без розбою.
З канцелярського писця
Діма став главою.
В кабінетах розмістив
Незліченні штати.
Стали Діму величать,
Стали прославляти.
Зашуміла, загула
Підневільна преса,
А він бороду густу
Виткне з "мерседеса"
І шурує інтерв'ю
На чотири боки,
І несуть його слова
На хвостах сороки.
Артистичну мав глава
І тонку натуру,
Заходився направлять
Пресу і культуру.
Як збиралися концерт
Урядовий дати,
В "Україну" залітав
Ліма бородатий.
Тицяв бороду свою
У програми навіть.
- Цих, - командував, - давать!
А оцих - відставить!
Зникли танці і пісні
Й козаки чубаті,
Захопили сцени всі
Голі і патлаті.
Гордо Діма походжав
Між своїх героїв
Ще й полковницьке звання
Сам собі присвоїв.
Вже збиралися йому
Й генеральське дати,
Та не зміг він відрізнить
Тачки від гармати.
А зате у докторах
Браво захистився,
В Академію наук
Ліктями пробився.
Все під себе підгорнув
Діма бородатий,
Та негадано за щось
Був з посади знятий.
Звідки, скільки і чого
У своє корито
Полководець натаскав,
Нині шито-крито...
Але казці не кінець,
Вибачте, будь ласка.
Без щасливого кінця
Не годиться казка.
Той, хто Діму сковирнув
З жирної посади,
Несподівано згадав,
Як прийшов до влади.
За невдячність Дімин клан
Міг би не простити:
Той, хто вгору підійма,
Може й опустити.
І невдячному вночі
Навіть сон приснився:
Ніби привид з давнини
Раптом появився.
І гаркавеньке сказав:
- Батєнька-синаша!
Діму кривдити не смій.
То людина наша.
Ми йому передрекли
Президентом стати,
А покіль допоможи
Вийти в депутати.
Як це роблять, знаєш сам,
Ти ж не красна дівка.
Лля попихачів твоїх
Головне - вказівка.
Час минув і - здрастє вам! -
Гордою ходою
В зал сесійний увійшов
Діма з бородою.
Не торкайтеся, бо він
Неприкосновенний -
Комітету голова
І великий вчений!
Полюбуйтесь! Диво це
Бородатолице -
В новім уряді прем'єр,
Тимчасово - віце.
А на виборах нових
З галасом і громом
Президентом стане він,
Тобто - Головкомом.
Восхищайтеся! Його,
Красеня й атлета,
Вже назвала мудрецем
Лучшая газета,
Свєтской жізні - онде як!
Хроніка поважна,
А не квакавка якась,
Бідна і продажна

Доцільно оголосити всеукраїнський поетичний конкурс під назвою «Бородате чудо 2»

одиночка 2011-08-17 / 16:59:00
аноніму. По сутті, ніхто і не виступав проти створення одного вуза. Мова йшла проти знищення, як такого вуза, як УЖНу (бо люба реорганізація, означає ліквідацію одного і створення зовсім іншого). Є різниця 65 років, та близько 10 років?

2011-08-17 / 16:45:00
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-86291-Mykola-Vehesh--Try-zakarpatski-vyshi-pryiednuiutsia-do-UzhNU

Адмін 2011-08-17 / 16:34:00
Не верю, 17.08.2011 16:16
Така в журналістів робота! Треба зацікавити народ, щоб газети читали.
Десь учули , написали ...
Навіть розпорядження №760 КМУ без підпису.
--------------------------------------
Закарпаття онлайн не публікує неперевірену інформацію. З текстом зазначеного розпорядження вже можна познайомитися на сайті уряду.

2011-08-17 / 16:30:00
і що тоді зміниться? все одно ж буде один ВУЗ.

одиночка 2011-08-17 / 16:29:00
Добились того, що зберегли історичну назву старійшого вузу.Є приєднання, а не реорганізація, при якій би продовжувались баталії за ректорське крісло. А наразі, у кожного будуть визначені свої функції та обов"язки, які потрібно буде виконувати, а не як в нашій попередній владі, коли Ющенко з Юлькою не могли домовитись, та поділити сфери впливу. А так з 1 вересня всі на навчання і на роботу!

Ми 2011-08-17 / 16:27:00
Справедлива
Ми почитали виступ Вегеша !!!

Через тиждень....коли набуде....буде доповнено...(Ц)

Ось коли набуде, тоді і поговоримо.

Не верю 2011-08-17 / 16:16:00
Така в журналістів робота! Треба зацікавити народ, щоб газети читали.
Десь учули , написали ...
Навіть розпорядження №760 КМУ без підпису.
Оригіналів нема ні в УжНУ, ні в ЗакДУ, ні МДУ, а також у Небесника.
Просто вірьте перевіреному. Фактам)

2011-08-17 / 16:14:00
Пригадується, що минулого разу, коли Закарпаття-онлайн дало інформацію про обєднання, всі кричали, що це неправда. поки Закарпаття-онлайн не опублікувало саме рішення.

Справедлива 2011-08-17 / 16:12:00
Тоді виходить, що студентів дурять(((

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини