Закарпатські виші об'єднали?

Сьогодні, 10 серпня, на засіданні Кабінету Міністрів України розглядався Проект указу Президента України про «Про Закарпатський національний університет». Проектом передбачається створення державного вищого навчального закладу «Закарпатський університет» з подальшим присвоєнням йому статусу національного.

Закарпатські виші об'єднали?

Мова йде про об'єднання закарпатських вишів -- Ужгородського національного, Закарпатського державного, Мукачівського державного університетів та Закарпатського художнього інституту.

Новий навчальний заклад у перспективі отримає нову назву -- "Закарпатський національний університет".

За інформацією Закарпаття онлайн , відповідне рішення Кабміну має бути підтверджене відповідним указом Президента України.

10 серпня 2011р.

Теги: УжНУ, ЗакДУ

Коментарі

123 2011-08-15 / 15:35:00
Учителю
Думаю, що ніякої економічної, тим паче наукової доцільності в об'єднанні немає. Лише політика - див.bratrura. І у нас все як не у людей, в цьому Ви праві. Спочатку буде гризня за ректора, який і буде об'єднувати, зрощувати, ліквідовувати так як йому вигідно.

Учитель 2011-08-15 / 13:28:00
123,
є такі технологічні штучки-дрючки, щоб маніпулювати громадською думкою.
Ви вже на такому гачку, тому що кинулися обговорювати персону ректора об’єднаної бурси.
Спочатку подається ідея та правове, економічне, морально-психологічне, обгрунтування такого реформування.
Далі з цієї теми висловлюються спеціалісти та проходить обговорення у суспільстві.
Потім (а це питання дуже важливе – негативні наслідки втрати іміджу Ужгорода як інтелектуального центру обернуться міліонними збитками самої області) розумне суспільство проводить референдум, щоб потім не прийшлося судити якогось "першого" ректора чи, наприклад, премєр-міністра держави.
Потім визначається механізм та графік об’єднання, зрощування, ліквідації тощо.
Де у цьому плані ви побачили питання обрання ректора? Це абсолютно другорядне питання.
У нас все як не у людей?
Спочатку плітки з Києва, потім обрання ректора через інтернет, а потім вже будемо заднім числом обмірковувати, яка ж така економічна доцільність штовхнула нас на цей крок.

123 2011-08-15 / 12:44:00
Не знаю як Ващук, але Вегеш дійсно ніякий ректор. Та "інтелектуальні" його заслуги явно перебільшені, читав практично всі його праці - 10 книжок про одне й те саме.
Але хто б там що не говорив, керівника призначать згори, зважаючи лише на політичну складову. Тому все буде вирішувати Барва.
УЧИТЕЛЮ ви це самі придумали?

оксі... 2011-08-15 / 11:28:00
Давно треба було об"єднати ці вузи. Таке роздріблення не приведе ні до чого хорошого.А такого ректора як Ващук, треба ще пошукати по всій Україні. Будем чекати виборів і надіятися на перемогу Федора Григоровича.

Учитель 2011-08-15 / 10:59:00
Ми не встигли оговтатись від проекту об’єднання університетів, як вже нам пропонують проект об’єднання русел річок Уж та Латориця.
Річка Уж понесе свої води не у Словаччину, а у зворотньому напрямку – і буде впадати у Латорицю в районі Росвигова. Це дозволить перетворити Мукачево у нову Венецію. Підраховано, що туристичний бізнес від відвідин Карпатської Венеції значно підійме надходження до бюджету. Окрім того, значно розширене нове русло річки Уж зробить можливим судоплавство на відрізку Ужгород-Мукачево та Мукачево-Чоп. Катера з річкових вокзалів будуть здійснювати пасажироперевезення у цих напрямках, що значно скоротить використання автобусів та маршрутних таксі та унеможливить підтоплення територій у районі Середнього-Ракошина. Нарешті це створює можливості для формування річкового флоту (додаткові робочі місця) та використання водної інфраструктури Тисо-Дунайського басейну. У напрямках Мукачево-Чоп-Сегед та Сегед-Будапешт забезпечується товаропотік. (На площі колишнього русла річки Уж (район парка) будується аква-парк). Наразі проект об’єднання русел річок лобіюють дві бізнес-структури. Мукачівський варіант Венеції не довподоби ужгородській бізнес-структурі, яка вважає, що має мінятись русло річки Латориця, яка має далі текти у напрямку Ужгорода. (т.зв. варіант Ужгородської Венеції). Щодо першого варіанту, складність у тому, що це може викликати міжнародний скандал. невідомо наразі, якою буде реакція Словаччини. З одного боку, певні офіційні структури попередньо висловили згоду підтримати проект, оскільки річка Уж на відрізку кордону Словаччини давно перетворилась у сміттєпровід, тому якщо усе це сміття потече в Угорщину, там будуть тільки раді.

bratrura 2011-08-15 / 08:42:00
Незалежно від того, хто стане ректором, ідея обєднання вузів з боку влади носить чисто політичний характер. Пройдемося по вертикалі. Табачнику потрібно відрапортувати перед Януковичом, що в українській вищій освіті розпочато реформи. Під цю ідею "лягли" обидві вітки влади в Закарпатті: пан Ледида подав до Кабміну листа з пропозиціями, продиктованими Ващуком.
У 2012 році вибори до Верховної Ради України. Цілком зрозуміло, що викладачі, науковці та студентсво - це потужній електорат. Під керівництвом ректора обєднаного ЗакНУ буде понад 16 тисяч студентів, викладачів, науковців, інженерно-технічного та допоміжного персоналу. Плюс 30-35 тися членів їх сімей. Географія - все Закарпаття. Отже, на вибори із "потрібним" ректором можна підійти з електоратом чисельністю понад 50 тисяч. А зараз наша конкретика: якщо ректор Ващук чи Русин - то безпосередня підтримка регіоналів. Якщо Переста, Смоланка чи Вегеш - в першу чергу ЄЦ (а потім, можливо, регіонали). На моє глибоке переконання, в цій площині основна ідея обєднання. І плювати хотіли Табачник, Ледида, брати Балоги на думку професорів, науковців, студентів... Дайош результат на виборах!!!

Стас Ст. 2011-08-14 / 22:44:00
Умному ректору очевидно как все реорганизировать, это простым смертным не сразу все понять, поставили бы этого умного.....я думаю Ващук бы это слелал , если ЗакДУ из школы-коледча в государственный университет смог, то и это у него тоже получится .

(:-{) 2011-08-14 / 11:46:00
Випускник, а почему "процес неминучий"? Это что, явление природы, лунное затмение? Кто-нибудь спросил студентов, преподавателей, хотят ли они объединения? И что, теперь в одном суперуниверситете будет три экономических (№1, №2,..), два юридических факультета? А если один, то кто станет деканом, зав.кафедрой? И кто это будет решать? А где будет ректорат, не в Мукачеве хотя бы? Но тогда из Мукачева будут ездить на подпись в Ужгород? Какие должности займут "упраздненные" ректоры? Скорее всего "в целях безопасности" новый ректор погонит их куда подальше, как это у нас принято. Кто это все будет расхлебывать? И главное как это отразится на качестве обучения? Чем вместо лекций будут заняты 4 коллектива? А война после (на одного довольного останется 3 недовольных)? Не подумали пока... Что ж, ломать - не строить. "Процес неминучий".

Юлія 2011-08-13 / 17:16:00
Андрей, повністю Вас підтримую. Я й сама поки читала коментарі "ващуківців" зауважила, що з граматикою там великі проблеми. Можна зрозуміти і пробачити одруки, але це відверта безграмотність. Це й свідчить про те, що добреобладнані туалети не рятують від низького рівня освіти у "виші".
Не треба ліпити до УжНУ середнього і низького наукового рівня виші.

Dimon 2011-08-12 / 18:20:00
Про те що розглядалось питання тиць тут.http://www.kmu.gov.ua/control/uk/meetings/agenda?mid=244440394

Але поки не прийнято ніякого рішення.

Справедливость 2011-08-12 / 15:18:00
Фу, люди Вас еще не тошнит от всей этой грязи??! А может хватит? Скажите мне пожалуйста, кто из Вас сам не без греха? Сколько можно? Кто Вам мешает зарабатывать деньги? Если Вы на это не способны и завидуете другим, так сидите тихонько и не позорьтесь.
Андрей, Вы вообще не воспитанный человек.

випускник 2011-08-12 / 12:32:00
невже ніхто нічого так і не зрозумів...обєднання процес неминучий! а всі ці статті - то пусті слова...все вирішиться і у вас не спитають...про це навіть вже заговорили сьогодні на сесії Облради.
я б вам порадив не обливати один одного брудом, і залишити в спокої як Вегеша, так і Ващука.
+ для Перпетуум Студиорум : до чого тут редактор, коли зявляється нова інформація, вона зі швидкістю світла облітає всі ЗМІ, і не виставити таку резонансну статтю, зі сторони того ж редактора було б не розумно. Шановний це журналістика і швидкість подання інформації (навіть якщо вона не до кінця перевірена) грає величезну роль!!!

Перпетуум Студиорум 2011-08-11 / 20:15:00
За дезинформацию в кайданку и на Гагарина. Редактор найди мне постановление Кабмина

Андрей 2011-08-11 / 18:56:00
2 Ксенія:
Это не русизмы, а принятый в сетевом общении "язык", т.н. "суржик". Это просто вопрос эстетических предпочтений, а не образования, уверяю вас.
Человек в качестве единственного аргумента весомости своей кричалки "Ващук!" указывает наличие у него ВО, при этом не умеет написать грамотно 2 предложения. На основании этого возникают вполне обоснованные сомнения как в наличии у человека ВО, так и в ценности его мнения о путях реформирования высшего образования в Закарпатье.
Берегите себя.

для редактора 2011-08-11 / 18:42:00
шановний пане редактор, заголовок статті не відповідає змісту: "Закарпатські виші об'єднали" ----------"на засіданні Кабінету Міністрів України розглядався Проект указу Президента України ". пане Олеже Вам не потрібний такий піар.

Саша 2011-08-11 / 17:01:00
На всех сайтах успевает грязь поливать!
Кого же ты поддерживаешь???Что ж ты Ващука так не любишь ???
А может ты обиженый Ващуком студент или препод. Засланый казачек???
Мстишь тут!

Ксенія 2011-08-11 / 16:58:00
для Андрея, 11.08.2011 13:21
Вы бы сами обратили внимание на свою грамматику: русизмов многовато. И зачем уличать людей в их безграмотности? Хотите высказать свою точку зрения -- высказывайте, а ошибки здесь причём? По всему видно, что Вы -- "редиска", и на корм сдать нужно именно Вас.

Саша 2011-08-11 / 16:55:00
Андрей опять нагадил!!!Молодец! Вот кто богат интелектом!!!
И он не студент и не преподаватель ЗакДУ.

Семен 2011-08-11 / 15:58:00
Кращого ректора, як Ващук годі шукати. Він хороший організатор, який знає свою роботу.

vlad 2011-08-11 / 14:09:00
шановні, як це б важко не звучало, але все-таки об'єднання найбільших закарпатських вузів неминуче. Питання стоїть тільки в тому, як буде йти цей важкий процес. Звичайно, буде багато різних казусів, які будуть позитивно чи негативно впливати на суспільну свідомість щодо даної проблематики. Проте, укрупнення наших університетів надасть змогу збільшити свій науковий та освітній потенціал. Тому важливо(я ні за кого не агітую), щоб цим процесом керував у майбутньому досвідчений "менеджер" своєї справи, який зможе зрозуміти всю специфіку суб'єктів об'єднаного університету.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини