Вищезгадані господарства реалізують саджанці й іншим виробникам сільськогосподарської продукції, а також населенню.
Коротко розповім, як взагалі господарюють наші сільгоспвиробники.
Розмір посівних площ озимих культур під урожай 2011 року в усіх категоріях господарств характеризується наступними даними. Зернових культур на зерно є 8379 га, з них озимої пшениці посіяно 8124 га. Сільськогосподарськими виробниками, включаючи фермерські господарства, посіяно озимих зернових на площі 2482 га, з них пшениці – 2228 га, озимого ячменю – 257 га. Населення з озимих культур сіяло тільки пшеницю на площі 5896,7 га.
Ярих зернових культур без кукурудзи всього по району посіяно 2879 га, з них ярої пшениці 1564 га, жита – 44 га, ярого ячменю – 669 га, вівса – 304 га, гречки – 100 га, зернобобових культур – 198 га. Сільськогосподарськими виробниками, включаючи фермерські господарства, посіяно ярих зернових без кукурудзи на площі 408 га, з них ярої пшениці посіяно 115 га, жита – 3 га, ярого ячменю 60 га, вівса – 123 га, гречки – 100 га, зернобобових культур посіяно 7 га. Населення з ярих культур посіяло зернових культур без кукурудзи 2471 га, з них пшениці на площі 1449 га, жита – 41 га, ячменю – 609 га, вівса – 181 га, зернобобових посіяно 191 га. Кукурудзи на зерно всього по району є 6038 га, з них у населення 5042 га. З початку року посаджено 17 га молодих садів.
Основні проблемні питання:
– недосконала інфраструктура заготівлі і переробки рослинницької (плодоовочевої) та тваринницької продукції, що призводить до втрат потенційного додаткового прибутку виробників, оскільки, в основному, реалізується сільськогосподарська продукція, а не продукти її переробки;
– відсутність сучасних плодосховищ, що призводить до продажу за мінімальними цінами в сезон і унеможливлює реалізацію в найбільш сприятливий час протягом всього року;
– недостатня державна підтримка сільськогосподарського виробництва, відсутність дієвої політики у забезпеченні продовольчої безпеки, створенні позитивного іміджу праці на землі, розвитку сільських територій як основного резерву трудових ресурсів призводять до недостатньої ефективності галузі як в екстенсивному (залучення у сільськогосподарське виробництво занедбаних земель), так і в інтенсивному (збільшення врожайності) відношенні.
Вісті Ужгородщини