"Галицька Русь" копала ями на місцях масового захоронення воїнів двох світових воєн

3 серпня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників ГО «Пошук-Захід», які озвучили заяву щодо законності робіт на території Закарпаття Федерацією скаутів «Галицька Русь».

"Галицька Русь" копала ями на місцях масового захоронення воїнів двох світових воєн

Богдан Пилипів, віце-президент ГО "Пошук-Захід" висловив свою позицію щодо інциденту під час проведення табору Федерації "Галицька Русь" в Ужанському національному парку та розповів, що разом з колегами виявив правопорушення у діяльності членів табору на території масового захоронення воїнів двох світових воєн (Великоберезнянський район).

За словами Богдана Пилипіва, учасники табору (в основному неповнолітні діти) без жодних дозволів були задіяні до викопування ям на полі, яке є місцем масового санітарного захоронення жертв першої і другої світових воєн. "На цьому місці, за свідченнями очевидців і їхніх дітей, поховано 640-650 загиблих, а учасники скаутського табору виривали тут ями. Коли ми 22 липня проїжджали повз це місце, то побачили групу дітей, які лопатами викопували землю. Керівника табору на той момент не виявилося. Діти пояснили, що роблять ями для сміття, але, наприклад, розміри викопаних ними ям становили 2,5х3м, 1х1,5м та 1х0,5м, а викопаний ґрунт узагалі був відсутній. При чому копали не поблизу табору, а на іншому боці дороги – там, де було здійснено поховання воїнів", -- розповів Б. Пилипів.

Головний спеціаліст відділу захисту культурної спадщини Закарпатської ОДА Томаш Сопко підтвердив, що для проведення земляних робіт, згідно із законодавством, необхідно отримати спеціальний дозвіл. "Це добре, що активісти ГО "Пошук-Захід" звернулися до нас і повідомили про дії скаутів, оскільки сьогодні існує чимало порушень і зловживань щодо, зокрема, незаконних розкопок. Оцінку інциденту повинні дати правоохоронні органи, до яких ми звернулися. А за земляні роботи без дозволів передбачена кримінальна відповідальність, проте, на жаль, досі немає чіткої структури органів, які б це відстежували", -- сказав Т. Сопко.

Представники ГО "Пошук-Захід" заперечили аргумент скаутів про отриману згоду на викопування ям від сільради тим, що територія згадано поля до меж села не входить.

Голова обласного осередку "Пласту" Андрій Ребрик порушив питання безпеки дітей-учасників табору, адже на місці, де поховані воїни, можуть бути вибухонебезпечні знахідки. "Праця з дітьми вимагає посиленої уваги і відповідальності. Усі організатори  таборів повинні виконувати ті вимоги, які перед ними ставить держава та дбати про підопічних. Відповідальність за дітей лежить на керівництві табору".

"Федерація "Галицька Русь" не надала нам відповіді, щодо того, куди поділася викопана скаутами земля, чому діти копали ями на віддалі від табору на території поховань замість того, щоб скористатися звичайними сміттєвими баками, звідки саперні лопатки часів І світової війни, зафіксовані на фото скаутів тощо. Громадянин Російської Федерації, який фінансував проект Федерації "Галицька Русь" -- відомий поціновувач військового антикваріату. Усе це викликає сумнів у добрих намірах дій організаторів табору і розкопок його учасниками на місці поховань солдатів", -- сказав Б. Пилипів.

04 серпня 2011р.

Теги: Галицька русь, поховання, воїни

Коментарі

пффффф 2011-10-05 / 14:39:00
ой, та шо ви мнЄ гАвАрітЄ...
смешно)...!

2011-08-05 / 15:23:00
Ember Zoltán, не кипи - пам'ятник січовикам ВЖЕ зараз приводиться в порядок

Ember Zoltán 2011-08-05 / 15:05:00

Уважаемые псевдопатриоты!

Попросите членов Гаалицкой Руси, и может они приведут – вместо вас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – в порядок памятник сичовикам на Верецком перевале!

А так ребята молодцы: реставрируют памятники, не ломают ломом, не палят, муссор не раскидывают, а закопают в ямы.

LC 2011-08-05 / 13:17:00
Ну, все знати неможливо. Тим більше, якщо питання надто і не цікавило до недавнього часу. Вам, мабуть, простіше. ;)
Ну, щодо кількісного складу - зрозуміло що відносно молода організація в принципі не може суперничати з тою, котра має понад столітню історію. Проте так розумію, що в родині молодша сестра - такий же член родини, як і старша.
До речі, якщо Ви вже такий обізнаний: стало ціково для порівняння -- у Пласту суто українське фінансування, чи теж закордонне, принаймні частково? І ще цікаво, організація, яка зареєстрована, діє в Україні, працює з українськими дітьми, але фінансується з грантів Гваделупи -- має себе позиціонувати як українська чи гваделупська?

сорри 2011-08-05 / 13:02:00

Ви не просто "не так багато знаєте" в цьому плані, ви нічого не знаєте... :)


На відміну від Пласту-НСОУ (Національної скаутської організації України), який має понад столітню історію і тисячі членів, "Галицька Русь" має всього лише кількачленне фактичне представництво у Львові, зареєстроване при Русском культурном общєствє і фінансоване з Москви. Тобто, ні про яке рівноправ'я і рівну участь мова не йде. Хоча власне як ПОВНОЦІННУ і УКРАЇНСЬКУ організацію ця кремлівська мильна бульбашка подає себе на міжнародному рівні. При цьому, якщо в тих чи інших міжнародних організаціях "поведуться" на ці московські розводняки, це означає скорочення представництва Пласту - бо членство України вцілому, як і будь-якої іншої країни, безумовно, є кількісно обмеженим...


Ну а про археологічну пристрасть одного з російських ініціаторів "галицькоруської" тусовки відомо всім. І мова не йде про пошук скарбів, пане ЛК. Цінність мають ордени, медалі, пряжки і інші артефакти, що їх викопують з могил вояків, що полягли в боях світових воєн, і "-ї світової - особливо.


У мене, чомусь, чітке відчуття, що, попри вашу загалом непогану українську, ви тут захищаєте свій власний, внутрішній русскій мір, у якому ви народилися і були виховані. Я вже про це один раз писав, і ви щоразу підтверджуєте ці мої "підозри"... :)

LC 2011-08-05 / 12:25:00
2сорри: Про яке витіснення йде мова? (мені дійсно цікаво, бо не так багато знаю про скаутські рухи, зацікавився лише з часу появи звинувачень в чорній археології, і все, що знаю - в основному зі слів керівника закарпатського Пласту.
Якщо я добре зрозумів, йдеться про рівну участь їх обох в міжнародних скаутських організаціях. Це не витіснення, а наявність альтернативи, в цьому нічого поганого. Зараз не ті часи, коли була лише піонерія, все інше -- зась. Чи ви цього хотіли б? Тоді випуск Ауді за наявності BMW -- також злісне кримінальне витіснення.

LC 2011-08-05 / 12:16:00
Ще для ПЛ: кажете, "За ті кошти що Лісіцин отримав від продажу військового антикваріату, накопаного за останні роки на Західній Україні, вистачило..."
Може й так. Але! Просто цікаво, є хоч один доказ? Дайте лінк, будь ласка. Чи це вам сорри з іваном розповіли, чи Ірина Фаріон з Святославом Шереметою на мітингу бовкнули? Чи знову ж таки за принципом "якщо не українець, значить злодій"?

LC 2011-08-05 / 12:09:00
2іван: Точно? Чесно-чесно? Є якісь докази, чи це так, наснилося в спеку? Ви насправді можете відрізнити пошуковий шурф від сміттєвої ями? Можете собі уявити, щоб розкопки скарбів довірили 12-16-річним дітям?
Чи просто без доказів переконуєте себе і інших за принципом "кіть у таборі є один росіянин, значить табір може робити лише щось лихе?

LC 2011-08-05 / 12:03:00
для ПЛ.
Я так розумію, що вони (та й будь-хто інший) повинні відповідати міліції, прокуратурі тощо. А хто такий САМ БОГДАН ПИЛИПІВ? Для них і взагалі, щоб вимагати(!) будь-якої відповіді. Ніхто. Невідомий, дещо хамовитий дядька на джипі, з його слів - керівник якоїсь одної з безлічі громадських організацій. Отож.

Istvan 2011-08-05 / 09:29:00
Интересно, те, которые на Верецком перевале ищут трупы небывалых расстрелянных сечовиков, имеют необходимые разрешения, лицензии, образования, справки от СЕС и т.д.?

ПЛ 2011-08-05 / 08:14:00
До LC. Так чому ж не відповіли САМОМУ...? Звикли ховатись за дітей, кидаючи іх на міни в прямому сенсі цього слова? За ті кошти що Лісіцин отримав від продажу військового антикваріату, накопаного за останні роки на Західній Україні, вистачило на реконструкцію всіх пам"ятників і ще б на побудову нових залишилось.

іван 2011-08-05 / 07:16:00
Суть в тому, що вони шукали скарби та антикваріат

Ember Zoltán 2011-08-04 / 22:59:00
Выкопанную землю скауты в тихарях отправили в Москву! Правуильно делает ГО «Пошук-Захід»,, что борствует, а то проснемся, и все наше Пидкарпаттье окажется в России!

сорри 2011-08-04 / 21:33:00
kergudu, "Галицька Русь" - фінансована з Росії скаутська, а насправді - політична організація, яка за ширмою добрих справ займається поширенням Русскава Міра ім. Кірілла і Путіна (зокрема це їх члени вішали георгіївські стрічки нашим турим закарпатським можновладцям), прямим антиукраїнством, як от витісненням українського Пласту з міжнародних скаутських організауцій на правах, начебто, рівноправної української скаутської організації і т.д.

kergudu 2011-08-04 / 20:28:00
яка тупість) вам шо нічим займатися, шановні? вочевидь, нічим. у вас під носом забирають нашу державу - а ви скиглите, що діти якісь ями копають у полі. бляха-муха, пластуни ...

LC 2011-08-04 / 17:20:00
Точно-точно, сатаністи. Там було дуже надійне і перевірене джерело інформації, з безліччю світлин і документів.
А ще вони катують кошенят, жеруть трупи християнських немовлят і моляться на портрети Сталіна. А ще, сволота, наважилися не дати відповідь САМОМУ БОГДАНУ ПИЛИПІВУ!!!!, чому землі на пару грудок менше, ніж він вважає за потрібне. Якщо так піде далі, вони почнуть ігнорувати запити місцевих волоцюг, куди їхня жінка півлітру сховала...
Але найгірше -- ці українофоби нахабно відремонтували монумент загиблим воякам. Гнати їх в Рязань, а дітей -- в колонії на перевиховання.

pfr 2011-08-04 / 15:05:00
Галицька Русь - промосковська організація, нещодавно ж була виявлена якась сатанинська кімната у львівській школі н. 35, яку орендувала ця організація

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини