Виконавча служба Закарпаття стала першою в Україні за ефективністю роботи

3 серпня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стали результати роботи відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області, що за ефективністю діяльності став одним з перших в Україні.

Виконавча служба Закарпаття стала першою в Україні за ефективністю роботи

Наталія Панова, начальник відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області розповіла, що за підсумками першого півріччя державні виконавці Закарпаття завершили близько 60 тисяч виконавчих впроваджень (на 562 млн. грн.). У результаті, закарпатська виконавча служба посіла перше місце у державі за показниками кількості завершених виконавчих проваджень і за сумою стягнених відшкодувань. Загалом, за словами Наталії Панової, в область надійшло 105 тисяч виконавчих проваджень на 1,5 млрд.грн. Якщо у середньому по Україні виконання сягає 25%, то на Закарпатті цей показник—36,8 %.
         
Чимало справ  за перше півріччя 2011 року ,стосувалися "дітей війни" (на Закарпатті близько 11 тис. таких виконавчих документів). Так, виконавча служба Закарпатської області допомогла 10,5 тис. закарпатцям похилого віку отримати належну їм надбавку до пенсії. Водночас, Н. Панова зауважила на, що пенсіонери витрачають час на суд і сподіваються вагомого підвищення виплат, тоді як реальна надбавка до пенсії становить 30-40 грн, проте цього їм у судах та пенсійному фонді це не роз'яснюють.
 
Для літньої пори актуальне питання відпусток, тому Наталія Панова детальніше розповіла про такі заходи, що їх застосовує виконавча служба до боржників на Закарпатті, як, зокрема, заборона виїзду закордон. Згідно із законодавчими нововведеннями, державний виконавець має право обмежити виїзд як фізичної особи-боржника, так і керівників тих підприємств, які боргують зарплату своїм працівникам. "Якщо раніше керівник підприємства, що не виплачує вчасно зарплату, міг спокійно влаштовувати приватне життя, то віднедавна (з прийняттям змін до закону) діє така норма, як обмеження його виїзду з держави. На Закарпатті це вже призвело до активізації виплат по зарплаті", -- повідомила Наталія Панова.  За півроку виконавчою службою стягнуто близько 3 млн. грн. заборгованих коштів саме по заробітній платі.  Реальне надходження  до Пенсійного фонду у Закарпатті за допомогою державних виконавців склало 5,5 млн.грн.

Крім того,  державні виконавці обмежують і в'їзд до України, тобто іноземці чи особи без громадянства, які є керівниками підприємств на території України, що боргують зарплату, не зможуть потрапити в Україну. Таких підприємств чимало у Берегівському та Виноградівському та Ужгородському  районах , де директорами СП є, наприклад, громадяни Угорщини чи Словаччини.

Н. Панова порадила перед плануванням відпустки і придбанням путівок перевірити, чи немає перешкод для перетину кордону (це стосується тих, проти кого було винесено рішення суду про заборгованість). Такі відомості містяться в Єдиному реєстрі виконавчих проваджень. Цього року судами було задоволено 305 подань виконавців щодо такого обмеження.
 
Під час прес-конференції йшлося і про те, куди потрапляє конфісковане на митниці майно, які підприємства здійснюють його реалізацію і чому, до прикладу, за цей рік не продано жодного конфіскованого авто. Як розповіла Н. Панова, після затримання на кордоні порушника і вилучення в нього майна, відповідні  матеріали  передаються на розгляд до  суду і тільки після винесення  рішення про конфіскацію цього майна, справа переходить до виконавців. Як правило, подаються апеляційні скарги, тому такі справи розглядаються тривалий час. У 2/3 випадків конфіскатом є харчові продукти і тютюнові вироби, які підлягають знищенню. Щодо іншого конфіскованого майна, яке підлягає реалізації , то18-20 %  складає різного роду побутова техніка, одяг,іграшки . При цьому Н. Панова спростувала міф про те, що конфісковане майно коштує набагато дешевше за ринкову вартість. За її словами, відповідно до діючого законодавства, ціна на таке майно не може бути нижчою за митні платежі, які в обов'язковому порядку повинні бути нараховані, і тому  не є нижчою за ринкову. Вартість автомобілів, які підлягають реалізації через виконавчу службу, в рази перевищує аналоги, присутні на вторинному ринку. З цієї причини протягом останні 6 місяців не було продано жодного з конфіскованих авто. На Закарпатті реалізацію конфіскату здійснюють 5 підприємств, які обираються не на місці, а щорічно  Міністерством юстиції проводяться відповідні тендери. Вся інформація про примусову реалізацію  арештованого майна розміщується в обов'язковому порядку  на веб-сайті.  Тобто відвідавши цей сайт, можна отримати інформацію відносно реалізації всього  арештованого майна на всій території України,а не лише Закарпаття ( яке саме майно, дата,час, місце та стартова ціна).

До слова, нереалізований одяг з такої категорії майна виконавці нещодавно передали вихованцям Вільшанського дитбудинку.

03 серпня 2011р.

Теги: виконавча служба, Панова, виконавці

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини