Син колишнього заступника "губернатора" Закарпаття через 7 років після скоєння ДТП отримав 6 років тюрми (ДОПОВНЕНО)

Дорожньо-транспортні пригоди за участю дітей сановних батьків в Україні давно вже стали притчею во язицех. Мажори гасають вулицями на «мерсах», «бентлі», «мазератті» і т.д. так, як собі хочуть. Правила дорожнього руху для них, схоже не писані. А якщо станеться лихо й під колесами опиниться «випадкова» людина, то батьки знайдуть потрібні важелі впливу, й порушену кримінальну справу або закриють, або суд обмежиться умовним покаранням.

Син колишнього заступника "губернатора" Закарпаття через 7 років після скоєння ДТП отримав 6 років тюрми (ДОПОВНЕНО)

Тому по-доброму дивує в  цьому плані нещодавній присуд закарпатської Феміди по резонансній для області кримінальній справі. Синок колишнього заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, з вини якого у ДТП загинула молода жінка, одержав реальне покарання—цілих 6 років позбавлення волі. Вирок суду першої інстанції залишений в силі Апеляційним судом області й набув законної сили.

Головний персонаж цієї кримінальної історії—30-річний Олександр Д. (Дядченко - Закарпаття онлайн ),  уродженець та мешканець міста  Мукачева. Українець, з вищою юридичною освітою,  одружений, не працюючий і не судимий раніше. Батько хлопця свого часу обіймав керівні посади в самому Мукачеві та в області, один час був навіть заступником голови Закарпатської обласної державної адміністрації.

Історія, про яку далі піде мова, сталася в Мукачеві наприкінці березня 2004 року й набула широкого розголосу в місті та за його межами. Близько  19–ї години згаданий Олександр їхав "з вітерцем" на популярному серед мажорів мотоциклі "Ямаха". На таких страшно ревучих двоколісних монстрах з потужними двигунами та ціною в кілька "Жигулів" полюбляє гасати вулицями українська "золота молодь". Перед ровесниками та дівчатами похизуватися своєю крутизною... От і наш герой їхав не сам, а віз симпатичну дівчину. Не важливо, що сам мотоцикл був не зареєстрований у встановленому законом порядку...

Мотоцикл завдяки реву двигуна було чути здалеку. Зненацька на вул. Росвигівській поблизу магазину "Орхідея" "Ямаха" вилетіла на швидкості  на зустрічну смугу руху, де ударилася в автомобіль "ВАЗ-2107" під керуванням водія Я. Сам мотоцикліст внаслідок страшного удару вижив (вочевидь, порятував його захисний шолом), а от молода пасажирка Яна, злетівши на ходу з мотоцикла,  отримала тяжкі тілесні ушкодження, від яких невдовзі померла в лікарні. До слова, сам горе-мотоцикліст намагався втекти з місця пригоди, але на заваді цьому стали свідки трагедії.

За даним фактом ДТП міліція порушила кримінальну справу, але слідство по ній тривало довго—цілих 7 років... І лише на початку 2011 року Мукачівський міськрайонний суд (головував у справі суддя Павло Щербан) виніс вирок. Мукачівець Олександр Д. був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України ("Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілого") -- на 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки. До слова, санкція цієї статті передбачає покарання на строк від 3 до 8 років.

Засудженого, який до того перебував на підписці про невиїзд, було заарештовано просто в залі суду. Окрім того, він повинен був відшкодувати потерпілій стороні заподіяну матеріальну та моральну шкоду. Зокрема, родині загиблої дівчини засуджений повинен був сплатити, за рішенням суду, 300 тисяч гривень моральної шкоди. Не кажучи вже про гроші на ремонт пошкодженого "Жигуля".

Однак адвокат засудженого подав апеляцію в Апеляційний суд Закарпатської області. У ній відомий ужгородський адвокат А. вказує на те, що вирок суду першої інстанції щодо його підзахисного є незаконним та необґрунтованим. Тому просить його скасувати, а саму кримінальну справу відправити на додаткове розслідування, звільнивши з-під варти його підзахисного. Серед аргументів апеляції — доводи про те, що  досудове слідство проведено однобічно й неповно, міліція "вибивала" з підсудного покази, саму аварію спричинив водій "сімки", що вчасно не загальмував, і т.д.

Апеляцію по справі засудженого мукачівця розглядала колегія Апеляційного суду Закарпатської області у складі: головуючий -- Іван Стан, судді — Федір Вотьканич та Микола Крегул. Заслухавши доповідь судді суду першої інстанції про суть вироку, доводи сторін та дослідивши матеріали кримінальної справи, колегія суддів  винесла рішення: вирок суду першої інстанції - 6 років позбавлення волі підсудному Олександру–залишити в силі.

-- При оцінці доводів апеляції, колегія суддів враховує те, що підсудний під час розгляду справи апеляційним судом вину у вчиненні злочину не визнав, не розкаявся, на протязі тривалого часу ухилявся від суду й не вживав заходи, спрямовані на відшкодування заподіяної злочином як матеріальної, так і моральної шкоди. З урахуванням наведеного, колегія суддів висновки суду першої інстанції при призначенні покарання вважає належним чином обґрунтованими, а призначене покарання  справедливим, -- зазначено в ухвалі Апеляційного суду Закарпатської області від 11 липня 2011 р.

Отож наступних шість літ свого молодого ще життя мукачівець проведе за колючим дротом.

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
 

03 серпня 2011р.

Теги: Дядченко, ухвала, злочин

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 5
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 13
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини