Олександр Богданов: “Ми завжди хочемо бачити задоволення на обличчі наших клієнтів”

Із самого початку “Суботні зустрічі” декларувалися як зустрічі із зрілими, відомими та поважними людьми міста. Цього разу ми не дотримаємося лише слова “зрілий”, хоча днями нашому гостю виповнилося 11111 років у бінарній системі числення. Пропонуємо вашій увазі розмову з директором та головним веб-дизайнером відомої на Закарпатті веб-студії Олександром Богдановим.

Олександр Богданов: “Ми завжди хочемо бачити задоволення на обличчі наших клієнтів”— Чому ти обрав саме цю професію? Що таке веб-дизайнер і де можна отримати таку освіту?

— Веб-дизайнер — це людина, котра займається дизайном інтернетівських сторінок. Освіта ж у мене не веб-дизайнерська, а математична. Чому математична? На це запитання я завжди відповідаю друзям з певною долею гумору. Бо під час вступу до УжДУ в приміщенні приймальної комісії став не в ту чергу… Поясню. Хотів вступати на фізичний факультет, але двічі помилився чергою. Спочатку став у “ланцюжок” на інженерно-технічний, але в розмові з абітурієнтами зрозумів, що мені не туди. Перейшов у сусідню чергу, і коли здав документи у віконечко й отримав на руки екзаменаційний листок, побачив, що помилився вдруге, бо на листку було написано: “математичний факультет, перший іспит — математика”. Змінювати щось уже було запізно…

Насправді ж пішов на матфак, щоб отримати додаткові знання в галузі інформатики та програмування. Цим наукам до веб-дизайнерства я віддав понад 10 років. Програмістом став у 12 років, коли написав перший серйозний комерційний продукт для комп’ютера із платформою ZX-Spectrum. Ця програма свого часу успішно заробляла гроші для її власників. Якщо пам’ятаєте, тоді на вокзалах було встановлено тоталізатори: великі телевізори плюс маленька приставка-комп’ютер. Система гри була на кшталт бінго-лото чи лотереї. Всі, хто бажав, могли в адміністратора придбати жетони, він же натис-кав кнопку, телевізор кілька секунд пищав-миготів і видавав результат: який номер жетона виграв. У 13 років я писав уже трохи серйозніші ігри, із використанням штучного інтелекту (а насправді вони керувалися власником за допомогою джойстика з-під столу, і шеф клубу завжди знав, що треба натиснути, щоб залишитися у виграші). У 14 років розпочав серйозну офіційну роботу в Інституті проблем реєстрації інформації, де виконував замовлення для Міністерства оборони. Тоді ж спецрішенням Академії наук, незважаючи на вік, мене прийняли на роботу із посадою 0,3 ставки програміста 1-ї категорії. Там я пропрацював приблизно 10 років до “провідного програміста відділу”. Моє життя змінили друзі, які познайомили мене з, мабуть, єдиним на той час інтернет-вузлом в університеті. І я одразу закохався в Інтернет.

— Яку адресу вперше ти набрав у рядку експлорера?

— Журналу “Плейбой”. Там на 4-й сторінці була фотографія “Місс Квітень-97”. Тоді ж зрозумів, що час закінчувати з програмуванням й починати створювати веб-сайти.

— А у тебе вдома є Інтернет?

— Так. (Довга пауза). Іди до чорта із такими запитаннями.

— Коли придбав свій перший комп’ютер?

— У 1990 році. Він називався “Байт”, і за цією покупкою ми спеціально з мамою поїхали в Брест до Білорусі.

— Свого часу з’явилося поняття “Закарпатський Інтернет”. І здається мені, що ти його започаткував. Поясни: яку особливість він має порівняно з іншим Інтернетом?

— Цей термін виник років із десять тому, коли наша студія вперше створила ресурс, який зробив спробу каталогізувати всі веб-сторінки, котрі на той момент були в Інтернеті і так чи інакше належали закарпатцям. Із часом з’явився повноцінний каталог, що називався “Всі сайти Закарпаття”. Тоді він налічував близько 200 сайтів, а 2000-го року цифра перевалила за позначку 350. Цей каталог донині успішно існує, і на момент нашої розмови в закарпатському Інтернеті йому відомо 999 вебсайтів (а це приблизно 98% від усіх). І я з нетерпінням чекаю на тисячний, щоб презентувати його власнику пляшку коньяку.

— Скільки сайтів ти зробив за час існування студії?

— На нинішній ранок — 203. Тобто п‘яту частину всіх веб-сайтів, які з’явилися за роки існування Закнету, створила наша студія. До того ж на цей момент послугами студії так чи інакше користується близько 300 клієнтів.

— Сьогодні понеділок, а газета вийде в суботу. Є ймовірність, що до суботи їх вже буде 204?

— Звичайно. Тому що один із наших клієнтів, за винятком кількох незначних змін, уже затвердив дизайн, макетування та верстку наступного, 204-го сайту. Сьогодні ці зміни ми внесемо, а завтра, якщо не буде ніяких форс-мажорних обставин, сайт з’явиться в Інтернеті.

— Добре, завтра вівторок. А від вівторка до суботи — ще чотири дні. Може, встигнеш зробити ще й 205-й?

— Не виключено. Але не обіцяю.

— Основна частина ваших проектів комерційна. Але відомо, що на рахунку вашої студії маса різноманітних безкоштовних і благодійних проектів. Навіщо тобі це потрібно?

— У студії залізне кредо: на кожні 10 сайтів, які ми створюємо, існує як мінімум один і як максимум три суспільно корисних та безкоштовних сторінок. Для цього відводиться приблизно місяць мого часу, і тоді за можливості призупиняється розробка всіх комерційних проектів. Наведу конкретний приклад: нещодавно студія створила метеорологічний сайт Закарпаття, який є, мабуть, єдиним у своєму роді за точністю та актуальністю. Поясню. На ньому оперативно, у реальному режимі часу публікуються заміри температури, атмосферного тиску тощо у всіх основних місцях Закарпатської області. У районах стоять метеостанції, звідки в автоматич-ному або ручному режимах на цей сайт направляється найсвіжіша та найточніша інформація про погоду. Цей проект був абсолютно безкоштовним та суспільно корисним, і завдяки йому користувачі Інтернету завжди можуть ознайомитися зі станом погоди в будь-якому районі області. До слова, в Західній Україні подібний погодний інформатор — унікальна річ.

Дійсно, часто друзі або ж конкуренти запитують, навіщо тобі потрібна вся ця морока? Відповідаю щиро. Всі ці десять років, від початку свого створення, студія йшла під незмінним девізом (зізнаюся, він у чомусь запозичений від фірми “Філіпс”, де кажуть: “Зробимо життя кращим!”): “Зробимо веб-сайти кращими!” Бо для нас головне — не заробляти в Закнеті, а зробити його кращим.

Окрім усього, студія протягом останніх років виступає спонсором найрізноманітніших місцевих заходів, які сприяють всебічному розвитку міста, його молоді тощо. Чотири роки поспіль вона спонсорує Закарпатську лігу КВН, безкоштовно та регулярно створює веб-сайти для організацій, які опікуються дітьми-інвалідами. Кілька років тому студія проспонсорувала ігри Першого Закарпатського петанк-клубу.

— А коли з’явилася студія?

— 13 січня 1998 року стартувало те, що зараз відоме як ця студія. Досі було створено приблизно 20 проектів під моїм власним ім’ям. Із січня 98-го обличчя Олександра Богданова перетворилося на обличчя студії. Колектив час від часу змінюється: хтось приходить, хтось оперяється і в підсумку знаходить іншу роботу. Але в будь-якому випадку (і цим ми можемо похвалитися): наша студія — кузня кадрів. До того ж дуже непоганих кадрів. Нині з нами співпрацюють два дизайнери, які, без перебільшення, входять до п’ятірки кращих ужгородських дизайнерів. Колись студія мала два закордонні представництва в Будапешті та Цюриху, але практика довела, що клієнтів звідти надходить занадто мало. Тому тримати ці представництва стало невигідно. Часто наша студія виступає консультантом з найрізноманітніших інтернет-питань та з питань безпеки мережі для державних і приватних організацій

— Знаю, що ти дуже не любиш словосполучення “конкурент в Інтернеті”. Але все ж вони існують…

— Термінологія “конкурент в Інтернеті” — неправильна. Не можна порівнювати фірму, що випускає “Вухасті Запорожці” із фірмою “Мерседес”. До того ж було б неетичним зараз робити промоутинг моїм конкурентам. Так, де-юре вони — мої конкуренти, але де-факто вони не здатні конкурувати зі мною за жодною позицією. Вони або розпорошені у просторі й часі, або ж контингент наших та їхніх споживачів абсолютно різний. Кількість студій, які намагаються конкурувати із нашою, останнім часом росте, як гриби після дощу. Але не треба далеко ходити: середній час їхнього життя — півроку-рік. До слова, найближчий мій конкурент розробив не більше 20 сайтів. Друзі часто мене запитують: як я можу заробляти веб-дизайном на життя, якщо у них не виходить за його допомогою заробити навіть на хліб? Відповідаю: веб-дизайн для нашої студії перш за все хобі. Нам потрібні задоволення наших клієнтів та їхня зацікавленість у нас. Не приховаю: це задоволення мені хотілося б бачити тричі. Уперше, коли називаю невисоку ціну на сайт. Удруге, коли бачу, що ми створили те, що клієнту подобається. І втретє, коли клієнт задоволений, що його (і наш) проект пристойно виконує закладену в нього функцію.

— Інтернетівський позитив?

— Смішний та курйозний випадок, як на мене. Днями працював в інтернет-кафе. Випадково натрапив на баннер-рекламу якогось сайту. Зайшов на нього і бачу щось до болі знайоме… Цей сайт я зробив у 2000 році, а він досі існує та повноцінно функціонує у мережі. А я про нього давно вже забув.

— Негатив?

— Наш коник — робота з “важкими” клієнтами. Окрім усього, ми не працюємо із наповненням, яке може когось образити чи порушувати закон у будь-якому вигляді. Жодної брудної політики, порнографії і такого подібного! Десятирічна репутація студії понад усе!

— Отже, бували випадки, коли ви різко відмовляли клієнту з тих чи інших причин?

— Неодноразово. Клієнти ображалися, доводили, що я неправий, та підвищували під час зустрічі вдвічі гонорар, але моє рішення стосовно цих питань завжди залишається незмінним. Мій аргумент: дивіться пункт перший. У ньому говориться: веб-дизайн — для душі, і сайт, який я створюю, має приносити задоволення, окрім вас, і мені.

Також ми не дозволяємо клієнту нав’язати нам свою точку зору. Перші шість років студія працювала під гаслом “Клієнт завжди правий”. Після багатьох негативних випадків ми відмовилися від цього гасла. Тому зараз для нас замовник “обмежено правий”. Як казав колись один із моїх друзів, веб-дизайнер зі стажем: “Клієнт за своєю натурою — невіглас. Йому треба нав’язати саме свій дизайн”. Ми, звичайно, не дотримуємося цієї точки зору, а балансуємо на розумній межі й намагаємося максимально грамотно роз’яснити клієнту, чому наші пропозиції правильніші за його ідеї.

Бувають випадки, коли замовник хоче, щоб його веб-сайт у мережі мав вигляд, приміром, класичного календарика. Ми пояснюємо йому: бувають люди-інтраверти, а бувають — екстраверти. Так ось, календарик — типовий екстравертний дизайн. Він завжди строкатий та забитий масою інформації. А веб-сайт — повна протилежність цьому календарику, він повинен мати інтравертний дизайн із оптимальною графікою та компактною версткою. Інформацію про сайт користувач мережі має отримувати не більше, аніж за чотири кліки мишкою (є таке неписане правило). І тому наше завдання — розробити саме такий комфортний дизайн.

— Не секрет, що за кожен 10-й сайт ти пригощаєш найближчих друзів неймовірною кількістю пива та інших напоїв. Коли з’явилася ця чудова традиція?

— А звідки ти про це знаєш?

— Читав в Інтернеті.

— Ох, уже цей Інтернет… Дійсно, таке є. Наскільки пам’ятаю, започаткувалося це з 30-го сайту. По-перше, таким чином хочу поділитися з друзями певними досягненнями. По-друге, хочу повідомити “конку-рентам” про чергову “десятку”. Після “30-ки” пішли ювілейні 50-й, 100-й сайти з грандіозною пиятикою. А нещодавно на природі під шашлики, горілку та пиво ми відзначали “200-й”. На ювілей прийшло близько тридцяти близьких мені людей, більшість із яких має безпосередній стосунок до “закарпатського Інтернету”. Ця традиція — не демонстрація честолюбства, а звичайне бажання пригостити хороших людей пивом та шашликом. Що цікаво: після подібних збіговиськ мені дякують не за те, що я влаштував людям відпочинок, а за те, що хоч іноді збираю їх усіх разом. А з нас не убуде…

— Ти вмієш смажити шашлик?

— Я вмію робити веб-сайти.

ЦИФРОВЕ Й СТАТИСТИЧНЕ:

• Створені нами сайти відвідало понад 20 мільйонів користувачів мережі. Серед них є ресурси, які споживають 10—15 гігабайт “трафіку” на місяць. Найпопулярніший — 5000 відвідувачів на день.

• Найкоротший час створення веб-сайту — 1,5 години.

• Найдовший (“довгобуд”) — 6,5 місяця.

• Найбільша кількість замовлень, що виконувалися одночасно — 23 (весна 2004 року).

• Найбільша кількість сайтів, які були здані в екс-плуатацію за місяць — 6 (лютий 2001 року).

• Найбільша кількість сайтів, які були здані в експлуатацію за тиждень — 5 (травень 2003 року).

•Кількість клієнтів-перебіжчиків (від конкурентів до нас), тих, які замовили у нас повний “передизайн” сайту, — 14.

• Кількість клієнтів-перебіжчиків від нас до конкурентів — 6.

• На початку своєї діяльності ми поставили серйозний рекорд — створили другу (!) персонально-приватну сторінку в Ужгороді. Зараз їх близько 500.

• Брали участь у 33 веб-дизайн тендерах. Виграли — 28.

• Мінімальна кількість учасників в окремо взятому вигра-ному нами тендері — 2, макси-мальна — 20 (!). У трьох випадках ми виграли за рахунок ціни, а в інших — за рахунок якості й термінів.

• • •

P.S. для читачів. У цьому матеріалі треба розставити у потрібних місцях кілька смайликів. Розставте їх на власний розсуд…
Олексій МЕГЕЛА, “Ужгород”
30 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини