Цьогоріч на Закарпатті на 15% виріс незаконний обіг наркотиків - прокуратура

Прокуратура Закарпатської області провела перевірки додержання вимог Законів України „Про заходи протидії незаконному обігу наркотиків, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними”, та „Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”.

Цьогоріч на Закарпатті на 15% виріс незаконний обіг наркотиків - прокуратура

Нагадаємо, що у цьому році в області майже на 15% виріс незаконний обіг наркотиків. Вже було зареєстровано більше 260 злочинів у цій сфері, в тому числі понад 70 злочинів пов'язаних з незаконним виробництвом та збутом наркотичних засобів та більше 100 пов'язаних з незаконним виробництвом, придбанням, зберіганням наркотиків без мети збуту. Занепокоєння викликає й те, що збільшилася кількість наркоспоживачів.
          
Прокуратура провела перевірки щодо додержання вищезгаданих законів у правоохоронних органах, закладах охорони здоров'я, аптечних закладах, у відділах та управліннях охорони здоров'я виконавчих комітетів місцевих рад, місцевих державних адміністрацій та у відповідних службах, що займаються профілактичними заходами серед населення.
         
При перевірці в органах внутрішніх справ в області прокурори виявили факти не складання протоколів про адміністративне правопорушення (11), не направлення протоколів до суду (10); незаконні доставлення громадян до ОВС (1004), незаконні адміністративні затримання, незаконні притягнення осіб до адміністративної відповідальності та інші порушення.
           
У ході перевірок  встановлено, що організація роботи оперативних працівників відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків органів внутрішніх справ області по встановленню осіб, які готуються або вчинили злочини у сфері незаконного обігу наркотиків, розшуку осіб, які ухиляються від слідства, суду та відбування кримінального покарання, а також встановлення осіб по нерозкритих злочинах потребує суттєвого покращення, оскільки майже у всіх оперативно-розшукових справах продовжують допускатися порушення вимог Конституції України, відповідних законів України та відомчих наказів МВС України.
           
Також впродовж 6 місяців 2011 року прокуратура виявила 3 факти укриття злочинів шляхом відмови у порушенні кримінальної справи, які органами прокуратури скасовані з одночасним порушенням кримінальних справ.
Позитивним є те, що цього року ще не виявлено випадків безпідставного порушення кримінальних справ цієї категорії.
           
Крім цього, прокурори вивчили кримінальні справи, у яких особи, що вчинили злочини, пов'язані з незаконним збутом наркотиків не встановлені або перебувають у розшуку. Після вивчення вказаних справ встановлено, що у деяких випадках, досудове слідство проводиться неналежним чином.
          
Потребує покращення робота міліції щодо попередження цих негативних явищ у молодіжному середовищі. При проведені перевірок в кримінальній міліції у справах дітей встановлено, що її працівниками цього року проведено 429 перевірок розважальних закладів, виявлено 45 неповнолітніх в стані алкогольного сп'яніння та 1 в стані наркотичного. Разом з тим, робота органів міліції щодо виявлення осіб, які схиляють підлітків до вживання алкоголю, є ще не достатньою. У поточному році за таким фактом порушено лише 1 кримінальну справу.
         
Протягом 2011 року митницею порушено 5 кримінальних справ за ознаками ст. 305 КК України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин). Працівниками митниці вже складено понад 200 протоколів про порушення митних правил пов'язаних з незаконними обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів.
         
За 6 місяців 2011 року службові особи прикордонних загонів області спільно з митниками зафіксували 67 випадків незаконного ввезення на територію України наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів і вилучили 2942 таблетки та близько 65 кілограм таких засобів.
          
У ході перевірок у закладах охорони здоровя області виявлені випадки порушень Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Є порушення порядку видачі медичними працівниками рецептів на нарковмісні чи психотропні препарати. Поряд з цим, прокуратури міста Ужгорода та Мукачева виявили випадки використання окремими суб'єктами господарювання при здійсненні своєї діяльності прекурсорів без відповідної ліцензії. На усунення вказаних порушень прокурорами вносилися подання, посадові особи притягалися до відповідальності.
         
Також встановлено, що недостатньою є робота центрів з молоддю, яка вживає алкоголь та наркотики. На низькому рівні організована їх діяльність щодо пропаганди здорового способу життя, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі прокуратури Закарпатської області.

26 липня 2011р.

Теги: наркотик, прекурсор, психотропний, прокуратура

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини